Retro Stories

«Ζήτω η ΑΕΚ!»: Η βραδιά που η έδρα της Ντέρμπι Kάουντι… αλώθηκε, στον δρόμο προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA! (video)

«Ζήτω η ΑΕΚ!»: Η βραδιά που η έδρα της Ντέρμπι Kάουντι… αλώθηκε, στον δρόμο προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA! (video)

Μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, «κλείνει» σήμερα τα… 46 της χρόνια! Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1976, όταν η «Ένωση» επικράτησε με 3-2 της Ντέρμπι Κάουντι εκτός έδρας, σφραγίζοντας με εμφατικό τρόπο την πρόκριση από τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA, που άνοιξε τον δρόμο, για μία σπουδαία πορεία ως τα ημιτελικά!

«Επιτυχία είναι η προσωπική αξία, πολλαπλασιασμένη από τις περιστάσεις».

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλφρέντ Καπού αποπειράθηκε να δώσει τον ορισμό της επιτυχίας. Στην ιστορία που εξετάζουμε, δεν απέχει πολύ από την πιθανή εξήγηση του πώς η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει με μία σπουδαία νίκη από την έδρα της Ντέρμπι Κάουντι στις 3 Νοεμβρίου του 1976 και να σημειώσει την πρώτη ελληνική νίκη επί αγγλικού εδάφους, απέναντι μάλιστα, στην πρωταθλήτρια Αγγλίας τόσο το 1972, όσο και το 1975!
EJVSA.jpg

Βέβαια, οι «περιστάσεις» έφεραν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Λουκά Μπάρλου, που άφησε τα «κλειδιά» της ΑΕΚ για τρίτη σερί σεζόν στα… χέρια του Φράντισεκ Φάντρονκ.

Από εκείνο το σημείο, η προσωπική του αξία, αλλά και αυτή των ΣτεργιούδαΝικολάουΑρδίζογλουΝικολούδηΔέδεΜαύρουΠαπαϊωάννου -και η λίστα συνεχίζεται- κατάφερε να σφραγίσει την επιτυχία και να δώσει «σάρκα και οστά» στον ορισμό του Γάλλου συγγραφέα.

Μία επιτυχία που ξεκίνησε από την πρόκριση επί της Ντιναμό Μόσχας στον πρώτο γύρο και έφτασε έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, αλλά χτίστηκε βήμα-βήμα από σπουδαίες νίκες, όπως αυτή που συνέβη μία μέρα σαν και σήμερα, πριν 46 χρόνια στο Μπέιζμπολ Γκράουντ!
ΕΞΩ_1.jpg


Διά χειρός Στεργιούδα και με «μάγια» Νικολούδη!

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου του 1976, η φίλαθλη κοινότητα της Ελλάδας κρέμεται από τα ραδιόφωνα, αφού η κρατική τηλεόραση θεώρησε υπέρογκο το ποσό των 1.800.000 δραχμών που απαιτούνταν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ρεβάνς του 2-0 (20/10) της Νέας Φιλαδέλφειας, και εν τέλει, υπήρξε μόνο ραδιοφωνική κάλυψη.

Ο Αντώνης Πυλιάρος επωμίστηκε το έργο της μεταφοράς στα ελληνικά σπίτια ό,τι συνέβαινε στο «Νησί», την ώρα που περίπου 5.000 περίπου Έλληνες έφτασαν στο στάδιο, δύσκολα μπορούσαν να φανταστούν τι θα παρακολουθούσαν σε λίγες ώρες.
IMG_4680.jpg

Στις 21:30 ώρα Ελλάδος, ο Χάιντζ Άινμπεκ κηρύσσει την έναρξη της αναμέτρησης. Τα πρώτα λεπτά είναι δύσκολα για την ΑΕΚ. Ο Λάκης Στεργιούδας με εκπληκτικές επεμβάσεις κρατάει το 0-0 (λέγεται πως πονούσαν τα χέρια του για μέρες από τις αποκρούσεις) την ώρα που η «Ένωση» έχει κι αυτή τη μεγάλη της ευκαιρία με το δοκάρι του Παπαϊωάννου στο 24ο λεπτό. Ωστόσο, σε αντίθεση με το πρώτο μέρος που λήγει χωρίς σκορ, το δεύτερο είναι μία διαφορετική υπόθεση.
στεργιουδας.jpg

Η Ντέρμπι παίρνει προβάδισμα μετά από οκτώ λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, αφού ο Τσάρλι Τζορτζ γράφει το 1-0. Η ΑΕΚ αντιδρά και απαντά με μία μυθική εκτέλεση φάουλ του Τάκη Νικολούδη. Η επιλογή του Ντέιβ Μακάι να ζητήσει από την ομάδα του να αγωνιστεί πιο επιθετικά, αφήνει ανοιχτούς χώρους στην άμυνα και η «Ένωση» δεν αφήνει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Στο 77ο λεπτό, ο Τάκης Νικολούδης έγινε από εκτελεστής, δημιουργός και μοίρασε την ασίστ στον Τάσο που με υπέροχο σουτ εκτός περιοχής έβαλε σε θέση «οδηγού» την «Ένωση». Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε επτά λεπτά αργότερα από τον Βάγκνερ, που έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς, αφού το γκολ του Μπρους Ρίοχ δύο λεπτά πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα, απλώς διαμόρφωσε το τελικό 3-2, σε μία ονειρεμένη βραδιά για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ντέρμπι Κάουντι (Ντέιβ Μακάι): Μόσελι, Μακ Φάρλαντ, Τόμας (46’ Μακίν), Τοντ, Γκέμιλ, Νιούτον, Ρίοχ, Τζορτζ (69’ Μπορν), Χέκτορ, Τζέιμς, Πάουελ

ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81’ Λ.Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης), Μαύρος 


Το ηχητικό... ντοκουμέντο του Λουκά Μπάρλου και η αποθέωση στο αεροδρόμιο!

«Ευχαριστώ τον Θεό. Ευχαριστώ τον Θεό διά την χαρά που μας έδωσε, την χαρά που έδωσε στους Έλληνας φιλάθλους, προς χάριν των ηρωικών παιδιών μας. Ζήτω η ΑΕΚ!»

Τάδε έφη, εν μέσω μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης, ο Λουκάς Μπάρλος, όταν κλήθηκε να μιλήσει ζωντανά στο ραδιόφωνο αμέσως μετά την επική νίκη της «Ένωσης» με 3-2 επί της Ντέρμπι Κάουντι. Μάλιστα, υπήρξε και πριμ 60 χιλιάδων δρχ σε κάθε παίκτη, με τον Στεργιούδα να παραλαμβάνει και ένα μικρό αυτοκίνητο!


Τα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια των παικτών της ΑΕΚ στο Μπέιζμπολ Γκράουντ, συνοψίζεται σε αυτές τις είκοσι οκτώ λέξεις του θρυλικού προέδρου των «κιτρινόμαυρων».

Η υποδοχή της επόμενης ημέρας στο ανατολικό αεροδρόμιο το αποδεικνύει.

Περίπου 5.000 οπαδοί, με πούλμαν, με αυτοκίνητα, ακόμα και με ποδήλατα, έφτασαν στο συγκεκριμένο σημείο για να αποθεώσουν την ομάδα του Φράντισεκ Φάντρονκ.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε άραγε;


Ένα όνειρο τρελό, που άντεξε έως τα ημιτελικά!

Η κλήρωση με τον Ερυθρό Αστέρα, μετά από μία τόσο μεγάλη-κυριαρχική πρόκριση, δεν προκαλούσε τρόμο ασφαλώς και η ΑΕΚ φρόντισε να το αποδείξει εντός του αγωνιστικού χώρου.

Tο πρώτο ματς έληξε 2-0 και έγινε το τρίτο σερί εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς της σεζόν, που τελείωνε με αυτό το σκορ και θεωρήθηκε ως… οιωνός πρόκρισης! Όπερ και εγένετο!
ΕΞΩΦ.jpg

Η ρεβάνς του Βελιγραδίου δεν κυλά καλά, αλλά ολοκληρώνεται με το 3-1 υπέρ των Γιουγκοσλάβων, σφραγίζοντας την πρόκριση της «Ένωσης». Επόμενος αντίπαλος; Η QPR!

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για μία από τις επικότερες προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη! Οι Άγγλοι επικρατούν με 3-0 στο Loftus Road στο πρώτο ματς και η επίσκεψή τους στη Νέα Φιλαδέλφεια μοιάζει να αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα. Αντιθέτως!

Η ΑΕΚ ισοφαρίζει το σκορ της πρώτης αναμέτρησης στο φλεγόμενο Νίκος Γκούμας, με τον Παπαϊωάννου να λέγεται πως αψήφησε τον νόμο της βαρύτητας για να σημειώσει το 3-0 με κεφαλιά! Οι αλλαγές του Φάντρονκ στην παράταση με το βλέμμα στραμμένο στα πέναλτι έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου, με την αντικατάσταση του τερματοφύλακα, Στεργιούδα από τον πολύπειρο Χρηστίδη, δευτερόλεπτα πριν τη «ρώσικη ρουλέτα», να ξεχωρίζει.

Η «Ένωση» αποκλείει την QPR, αλλά το εμπόδιο της Γιουβέντους στα ημιτελικά είναι ανυπέρβλητο. Το 4-1 στο Τορίνο εκμηδενίζει τις ελπίδες για πρόκριση και το 1-0 της «Γηραιάς Κυρίας» στη Νέα Φιλαδέλφεια δίνει τέλος με κάθε επισημότητα στη μυθική πορεία της ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA, με την κατάκτηση του τροπαίου από τη Γιουβέντους να αποτελεί, τουλάχιστον, μία παρηγοριά, πως η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, ήταν αυτή που στέρησε την εκπλήρωση του «ονείρου» από την «Ένωση».

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0