Retro Stories

Άνθιμος Καψής και Δημήτρης Δημητρίου: Οι πρώτοι Έλληνες που έπαιξαν στη Μικτή Ευρώπης με Κρόιφ και Εουσέμπιο αλλά αγνοήθηκαν από τα ΜΜΕ! (video)

Άνθιμος Καψής και Δημήτρης Δημητρίου: Οι πρώτοι Έλληνες που έπαιξαν στη Μικτή Ευρώπης με Κρόιφ και Εουσέμπιο αλλά αγνοήθηκαν από τα ΜΜΕ! (video)

Βραδάκι της 31ης Οκτωβρίου του 1973, δυο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, οι Άνθιμος Καψής και Δημήτρης Δημητρίου, έγιναν οι πρώτοι Έλληνες που έπαιζαν στη Μικτή Ευρώπης αλλά αγνοήθηκαν στην Ελλάδα από τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που εξόργισε τον προπονητή τους Φέρεντς Πούσκας! 

 

Αρχές της δεκαετίας του 70 και το ποδόσφαιρο όλο και περισσότερο είχε αρχίσει να κατακτά τον κόσμο μέσω και της τηλεόρασης σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και στην χώρα μας και, ήταν ένα βραδάκι του Οκτωβρίου του 1973 όταν οι καλύτεροι κάθε ηπείρου συγκεντρώθηκαν σε μια «μονομαχία» στο αχανές Καμπ Νόου. 

Το στάδιο της Μπαρτσελόνα, φιλοξένησε την αναμέτρηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα που διοργάνωσε η FIFA και οι γεμάτες αστέρια ενδεκάδες δεν απογοήτευσαν, καθώς έπαιξαν ένα θρίλερ (4-4) που κρίθηκε στα πέναλτι!

Με προπονητή τον Ούγγρο παλιό θρύλο της Μπάρτσα, Λάζλο Κουμπάλα, η πρώτη ενδεκάδα της Ευρώπης ήταν γεμάτη από τα ποδοσφαιρικά είδωλα της ηπείρου της δεκαετίας του 1970. Η ομάδα της Ολλανδίας εκείνης της δεκαετίας εκπροσωπήθηκε από δυο παίκτες τον Γιόχαν Κρόιφ και τον Γιόχαν Νεεσκενς ενώ δεν μπορούσε να λείπει ο μάγος της Μπενφίκα και της Πορτογαλίας, Εουσέμπιο, καθώς και ο Σαλίφ Κεϊτά, ένας από τους πρώτους Αφρικανούς που άφησαν το σημάδι τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή! 

Ο άσος της Ίντερ, Τζατσίντο Φακέτι στεκόταν στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ δίπλα του ήταν ο Χουάν Σολ της Βαλένθια. 

Η Νότια Αμερική καυχιόταν επίσης για τα γνωστά ονόματα που είχε σε κάθε θέση. Στην αρχική ενδεκάδα του Ομάρ Σίβορι ήταν παρόντα τρία μέλη της νικήτριας ομάδας του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Βραζιλίας, ο Μάρκο Αντόνιο, ο Πάουλο Σέζαρ και ο Ριβελίνο, όπως και μια τριάδα παικτών που το 1975 θα οδηγούσαν το Περού στο δεύτερο τους Κόπα Αμέρικα στην ιστορία. Ο Τεόφιλο Κουμπίγιας, ο Ούγκο Σοτίλ που έπαιζε στη Μπαρτσελόνα και ο Έκτορ Τσουμπιτάζ –ο τελευταίος φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού για τη Νότια Αμερική– έχουν μείνει στην ιστορία ως τρεις από τους καλύτερους παίκτες που έχουν βγάλει ποτέ οι Ίνκας και απέδειξαν ότι ήταν σπουδαίοι!  

Για τη χώρα μας ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν όμως ξεχωριστός για άλλους λόγους. Δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές έπαιξαν στη Μικτή Ευρώπης στον επίσημο αγώνα που έγινε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 1973 στη Βαρκελώνη από τη FIFA, με αντίπαλο τη Μικτή Νοτίου Αμερικής. Και το γεγονός αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τις αθλητικές αρχές και τον Τύπο.  

thumbnail_IMG_4675.jpg

Η τόσο τιμητική πρόσκληση έγινε από τον Λάζλο Κουμπάλα αρχικά για τον Μίμη Δομάζο. Δυστυχώς για εκείνον χάθηκε μια μεγάλη και σπουδαία ευκαιρία γιατί ήταν τραυματίας από το ματς δυο μέρες νωρίτερα μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. 

Ο Φέρεντς Πούσκας που είχε παρακληθεί από τον φίλο του (από τις ημέρες που έπαιξαν μαζί στην Ισπανία) Κουμπάλα να ορίσει αυτός τον αντικαταστάτη του Δομάζου υπέδειξε τον Ελευθεράκη και τον Δεληκάρη. Ο πρώτος για προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να φύγει από την Αθήνα και ο δεύτερος δεν βρέθηκε εγκαίρως.

Ο Πούσκας ως εκπρόσωπος του εκλέκτορα της Μικτής Ευρώπης επέλεξε τους διεθνείς άσσους του Παναθηναϊκού, Δημητρίου και Καψή, οι οποίοι αγωνίστηκαν με επιτυχία και απέσπασαν τα συγχαρητήρια των αρμοδίων και αποδείχθηκαν άξιοι της τιμής που τους έγινε.  

Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Πρωταθλητής» που δεν προλάβαινε για τεχνικούς λόγους να ασχοληθεί στο προηγούμενο τεύχος με το γεγονός θέλησε να τιμήσει τους δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Μικτής Ευρώπης μετά το πέρας του επίσημου αγώνα.  

thumbnail_IMG_4690.jpg

Δημητρίου: «ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ»

Από το περιοδικό ζήτησαν από τον Δημητρίου και τον Καψή να πουν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στη Μικτή Ευρώπης. Ωστόσο εκείνοι δεν θέλησαν να μιλήσουν. Πικραμένοι από τη σιωπή που υπήρξε γύρω από τη συμμετοχή τους αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη.

«Δεν μιλάω γι’ αυτό το γεγονός. Το θεωρώ σαν ανάμνηση μόνο για τον εαυτό μου και τίποτα περισσότερο. Εγώ έμεινα ευχαριστημένος, ικανοποίησα τον Δημητρίου. Αυτό μου φτάνει. Μου αρκεί. Δεν θέλω τίποτα άλλο. Έχω, όμως, ένα μεγάλο παράπονο γι’ αυτό το γεγονός και δεν θα μιλήσω πουθενά, ούτε στον αδελφό μου ακόμη. Κι ο αδελφός μου όταν με ρώτησε του μετέφερα τη συζήτηση σε άλλο θέμα, ξένο τελείως προς το ποδόσφαιρο».

-Και ποιο είναι το παράπονο σου;

«Αυτό θα το πω ευχαρίστως. Έχω παράπονο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από την ΕΠΟ, από τη Διοίκηση του συλλόγου μου, από τον Τύπο, γιατί δεν έδωσε σημασία σ’ ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Αφού, λοιπόν, τη θεώρησαν ανάξια λόγου την πρόσκληση δύο Ελλήνων ποδοσφαιριστών - δεν έχει σημασία αν αυτοί ήταν ο Καψής κι εγώ- στη Μικτή Ευρώπης το θεωρώ περιττό να μιλήσω. Ας ασχοληθούν οι αθλητικές αρχές με άλλα γεγονότα που τα θεωρούν πιο σπουδαία από τη συμμετοχή δυο Ελλήνων στη Μικτή Ευρώπης... Πάντως το ματς αυτό το έδειξε η τηλεόραση σ’ όλη την Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική. Στην Ελλάδα το θεώρησαν περιττό να ασχοληθούν...»

thumbnail_IMG_4685.jpg

thumbnail_IMG_4700.jpg

Καψής ο… αμίλητος

Ο Άνθιμος Καψής, σεμνός υπερβολικά απέφευγε συστηματικά να κάνει δηλώσεις, να δίνει συνεντεύξεις. Πάντοτε, όχι μόνο τότε με το θέμα της Μικτής Ευρώπης. Μίλησε όμως σ’ έναν φίλο του για τις εντυπώσεις του.

«Δεν πρόκειται να ξεχάσω πότε αυτό τον αγώνα. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή που μπορούσε να μου γίνει. Θα διατηρήσω έντονες τις αναμνήσεις από αυτό το ματς σ’ όλη μου τη ζωή. Έχω πάρει ολόκληρη την αθλητική στολή που φορούσα σ’ αυτό τον αγώνα. Είναι μαύρο παντελόνι και κόκκινη φανέλα με τα διεθνή σήματα. Μας έδωσαν όλους αναμνηστικό, ένα μετάλλιο της UEFA στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου που έπαιξαν για τα άπορα παιδιά στη Βαρκελώνη την 31-10-1973. Επίσης μας έδωσαν ένα ρολόι και 15.000 δραχμές στον κάθε παίκτη. Μετά τον αγώνα ο σερ Στάνλεϊ Ράους που έδωσε το κύπελλο στη νικήτρια ομάδα ήλθε στ’ αποδυτήρια και μας συνεχάρη έναν έναν χωριστά όλους τους ποδοσφαιριστές». 

IMG_4743_1.jpg

Τι είπε ο Πούσκας

Ο Φέρεντς Πούσκας ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος που δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία στη συμμετοχή του Καψή και του Δημητρίου στη Μικτή Ευρώπης. Ο Μαγυάρος προπονητής όταν έμαθε ότι δεν θέλησαν να μιλήσουν για το ματς οι δύο «πράσινοι» ποδοσφαιριστές είπε:

«Έχουν δίκιο τα παιδιά. Αν έπαιζε στη Μικτή Ευρώπης παίκτης του Ολυμπιακού οι εφημερίδες θα έγραφαν καθημερινά και θα του απένειμαν τιμές πρωθυπουργού. Για τον Άνθιμο όμως και τον Δημητρίου δεν έγραψαν σχεδόν τίποτα. Περιφρόνησαν τη συμμετοχή δυο Ελλήνων ποδοσφαιριστών στη Μικτή Ευρώπη».

Ο «Πάντσο» παρακολούθησε τον αγώνα Ευρώπης - Νοτίου Αμερικής μαζί με δύο επιστήθιους φίλους του και συμπαίκτες του στη Χόνβεντ και την Εθνική Ουγγαρίας, τον Κότσις και τον Τζίμπορ. Οι δύο παλαίμαχοι άσσοι του ουγγρικού ποδοσφαίρου συνεχάρησαν μετά το τέλος του ματς τον Πούσκας για την απόδοση που είχαν ο Καψής και ο Δημητρίου. 

Για τον αγώνα ο Πούσκας δήλωσε:

«Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τον Δημητρίου και τον Καψή. Έπαιξαν περίπου τριάντα λεπτά ο καθένας και έδειξαν ότι είναι ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας. Αυτό με ευχαρίστησε απόλυτα. Ο Καψής με το Νο15 αντικατέστησε τον Σολ της Βαλένθιας στη θέση του σέντερ μπακ και ο Δημητρίου με το Νο14 αντικατέστησε τον Γιουγκοσλάβο Κριβοκούτσα στη θέση του δεξιού μπακ».

Οι ισπανικές εφημερίδες «Marca» και «AS» έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στον αγώνα Ευρώπης - Νοτίου Αμερικής. Ειδικότερα η «AS» έγραψε μεταξύ άλλων:

«Όλοι οι παίκτες της Ευρώπης έπαιξαν εξίσου καλά. Μεταξύ αυτών που εντυπωσίασαν ιδιαίτερα ήταν οι δύο Έλληνες που εκλήθησαν την τελευταία στιγμή στη Μικτή Ευρώπης».

Ο άλλοτε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δεληγιάννης είδε τον αγώνα από την τηλεόραση στη βόρειο Ελλάδα όπου οι συσκευές «έπιαναν» και ξένα κανάλια. Ο Δεληγιάννης όταν βρέθηκε μετά από λίγες μέρες στο γήπεδο της Λεωφόρου είπε στον Δημητρίου

«Μήτσο, είδα εσένα και τον Άνθιμο στον αγώνα της Μικτής Ευρώπης. Είχατε πολύ καλή απόδοση. Μπράβο και στους δυο σας». 

thumbnail_IMG_4678.jpg

thumbnail_IMG_4701.jpg


Ο αγώνας  

Παρουσία 45.000 θεατών η Μικτή Νοτίου Αμερικής νίκησε τη Μικτή Ευρώπης με 7-6 στα πέναλτι (κανονική διάρκεια 4-4) ύστερα από ένα πλούσιο σε φάσεις και θέαμα αγώνα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η FIFA στο Καμπ Νόου της Βαρκελώνης.  

Το παιχνίδι, όπως προαναφέραμε, παρουσίασε ενδιαφέρον και από ελληνικής πλευράς αφού έπαιξαν ο Δημητρίου και ο Καψής, με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης να μεταδίδει μάλιστα ότι οι δύο Έλληνες παίκτες διακρίθηκαν ιδιαιτέρως.  

Ο Σοτίλ άνοιξε το σκορ για την Ν. Αμερική και ο Εουσέμπιο ισοφάρισε για λογαριασμό της Μικτής Ευρώπης. Ο Γάλλος παίκτης της Βαλένθια Κεϊτά πέτυχε το δεύτερο γκολ της Ευρώπης λίγα λεπτά αργότερα, για να ισοφαρίσει λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου σε 2-2 ο Κουμπίγια.  

Στο δεύτερο μέρος οι Ευρωπαίοι έπαιξαν πιο επιθετικό ποδόσφαιρο και ο Ασένζι τους έδωσε το προβάδισμα στο 50’ για να γίνει λίγο αργότερα (56’) το 4-2 από τον Αυστριακό άσο της Βαλένθια, Γιάρα. Στο 63’ και ενώ ο Δημητρίου ήταν έτοιμος να αντικαταστήσει τον Σολ, ο Αργεντινός Μπρίντιζι μείωσε σε 4-3,  ενώ στο 78’ ήρθε η ισοφάριση μετά από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τσούμπιταζ.  

Με το σκορ αυτό έληξε ο κανονικός αγώνας και οι ομάδες στη συνέχεια χτύπησαν από πέντε πέναλτι, με την Ν. Αμερική να επικρατεί με 7-6.  

Η σειρά των πέναλτι:  

Πίρρι (Ευρώπη): απόκρουση  

Εσπάραγκο (Ν.Α.): άουτ  

Όντερματ (Ευρώπη): 1-0  

Μπόρχα (Ν.Α.): 1-1  

Αρένσι (Ευρώπη): άουτ  

Όρτιζ (Ν.Α.): άουτ  

Νενέ (Ευρώπη): απόκρουση  

Μορένα (Ν.Α.): 1-2  

Φακέττι (Ευρώπη): 2-2  

Καζέλι (Ν.Α.): 2-3  

Δείτε σπάνια στιγμιότυπα από αυτή την αναμέτρηση:




Ευτυχία Γιαπουτζή

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0