Retro Stories

Όταν ο Σαράφης «έγραφε» ιστορία, ως ο νεότερος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος! (video)

Όταν ο Σαράφης «έγραφε» ιστορία, ως ο νεότερος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος! (video)

Ο «θρυλικός» Σταύρος Σαράφης, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές του ελληνικού ποδοσφαίρου, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών «βυθίζοντας» σε πένθος το πανελλήνιο. Πρόκειται για τον νεότερο αρχηγό της Εθνικής Ελλάδος και έναν παίκτη που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ΠΑΟΚ.

Ο Σταύρος Σαράφης αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές, που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα. Ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, που το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τον ΠΑΟΚ και για αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες που φόρεσαν ποτέ την φανέλα του Δικεφάλου του Βορρά, μετά τον Γιώργο Κούδα.

Ωστόσο, τα επιτεύγματα του Σταύρου Σαράφη δεν περιορίζονται μόνο στα πεπραγμένα του με τους Θεσσαλονικείς, τα δύο Κύπελλα που κατέκτησε και το πρωτάθλημα του 1976, αλλά και την ιστορία που τον συνδέει με την γαλανόλευκη.


Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα, κατέχει το ρεκόρ ως ο νεότερος αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, τόσο σε επίσημο, όσο και σε φιλικό παιχνίδι, υπό τις οδηγίες του Λάκη Πετρόπουλου.

Συγκεκριμένα, ήταν Ιούλιος του 1969 (27 του μηνός), όταν ο προπονητής της Εθνικής μας αποφάσισε να ξεκουράσει τον Δομάζο, τον Παπαϊωάννου, τον Κούδα, τον Καμαρά και τον Σιδέρη, σε ένα ματς που έλαβε χώρα στη Μελβούρνη με αντίπαλο την Αυστραλία.

Παρά τις αλλαγές, η Ελλάδα επικράτησε με 2-0 και ο «Καίσαρας», σε ηλικία μόλις 19 ετών, έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της. Ωστόσο, το κατόρθωμά του απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη «αξία», όταν η ιστορία επαναλήφθηκε σε επίσημη αναμέτρηση.

Στο ματς της Ελλάδας με τη Μάλτα, δύο χρόνια αργότερα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τον Σταύρο Σαράφη να είναι ο αρχηγός της Εθνικής και την χώρα μας να επικρατεί με 2-0. Παρότι δεν συμμετείχε σε κάποιο από τα δύο γκολ, στο 60’ του Δαβουρλή και στο 80’ του Αϊδινίου, αγωνίστηκε σε ολόκληρη την αναμέτρηση και ήταν εξαιρετικός, οδηγώντας την Ελλάδα στη μοναδική της νίκη σε ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.


Το 1971 μετρήσαμε 5 ήττες, δίχως να σκοράρουμε σε κάποια, δύο ισοπαλίες με Βουλγαρία και Μεξικό και τη νίκη με τη Μάλτα, με την επόμενη επικράτηση να λαμβάνει χώρα στις 4 Μαρτίου του 1972, στο ματς με την Ιταλία (2-1), στο οποίο ο Σαράφης αγωνίστηκε για 70 λεπτά και αντικαταστάθηκε από τον Ελευθεράκη.

Η ενδεκάδα της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στη Μάλτα, το 1971:

Λευτέρης Πουπάκης, Απόστολος Γλέζος, Τάκης Ελευθεριάδης, Βασίλης Σιόκος, Γιάννης Γούναρης,  Σούλης Παππάς, Κωνσταντίνος Δαβουρλής, Κωνσταντίνος Αϊδινίου, Μιχάλης Κριτικόπουλος, Σταύρος Σαράφης, Μπάμπης Σταυρόπουλος

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0