Retro Stories

Στα 80 της χρόνια, επέστρεψε στις «ρίζες» της: Το ιστορικό ταξίδι της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη! (video)

Στα 80 της χρόνια, επέστρεψε στις «ρίζες» της: Το ιστορικό ταξίδι της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη! (video)
Εν έτει 2004, η ΑΕΚ συμπλήρωσε 80 χρόνια ζωής και τα γιόρτασε με ένα ιστορικό ταξίδι, με μία επιστροφή στις «ρίζες» της: την Κωνσταντινούπολη!
Σχετικά Άρθρα
Το μέλλον της ήταν στον «αέρα». Όλα κρεμόντουσαν από μια κλωστή. Ναι, ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε αναλάβει τα «ηνία», ο Φερνάντο Σάντος είχε επιστρέψει στον πάγκο της, το ρόστερ είχε «κλείσει» και το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΑΕΚ περίμενε επίσημες υπουργικές διευθετήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί και με τη... βούλα η υπαγωγή στο άρθρο 44. Παράλληλα, μεγάλα συλλαλητήρια είχαν λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας, στην Αλεξανδρούπολη, στο Ηράκλειο, ακόμα και στο Λονδίνο, από τους φίλους της.

Οι «ρίζες» της, όμως, την καλούσαν και το 2004, έτος συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυσή της, ακόμα κι αν το μέλλον έδειχνε θολό, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο -και ιστορικό- ταξίδι, για την Κωνσταντινούπολη.



Παίκτες, διοίκηση και περίπου 800 φίλοι της ΑΕΚ μετέβησαν στην «Πόλη», για το διήμερο 11-12 Οκτωβρίου. Αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν υπήρχαν, λόγω εθνικών ομάδων, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την Ουκρανία στο Κίεβο, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2006.

Μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο φιλικό με τη Γαλατασαράι στο «Αλί Σα Μιγιέν» (12/10), η ομάδα επισκέπτεται την Αγιά Σοφιά -που έμελλε να δώσει το όνομά της στο μελλοντικό της γήπεδο- αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για την ιστορική συνάντηση, στην οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει πως: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν!»



Το Σάββατο (12/10/2004) ακολουθεί το αγωνιστικό μέρος του ταξιδιού. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στις εξέδρες του «Αλί Σα Μιγιέν», πριν ακόμη ξεκινήσει το φιλικό παιχνίδι, συγκινούν.

«Καλώς ήλθατε παλιοί μας φίλοι», έγραφε ένα πανό εντός του σταδίου, την ώρα που οι οπαδοί της ΑΕΚ, είχαν στήσει το δικό τους ξέφρενο πάρτι.

Ως προς το αγωνιστικό κομμάτι, που σαφώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα, η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Σοάρες στο 41', αλλά ηττήθηκε, εν τέλει, με σκορ 2-1, μετά τα γκολ των Αϊχάν (62') και Ουγκούρ (65'). Το «ραντεβού» των δύο ομάδων ανανεώθηκε για έναν μήνα μετά, με την ΑΕΚ να υποδέχεται τη Γαλατασαράι στο ΟΑΚΑ.

Η σύνθεση του Φερνάντο Σάντος ήταν:

Μιχαηλίδης (46΄ Χιώτης), Τόσκας (63΄ Μόρας), Τζιωρτζιόπουλος (63΄ Μπούρμπος), Μπρούνο Άλβες (90΄ Μαϊστρέλλης), Κωστένογλου, Τσεβάς (52΄ Κάππος), Ασουνσάο (52΄ Βούλγαρης), Κωνσταντινίδης (90΄ Στεργιάτος), Σοάρες (46΄ Σολάκης), Λυμπερόπουλος (46'  Πετκόφ), Καμπάνταης (77' Τσαγκαρογιαννάκης).



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0