Retro Stories

ΑΕΚ: Το παιχνίδι - τιμή για τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου και η έκπληξη του Γκερντ Μίλερ (video)

ΑΕΚ: Το παιχνίδι - τιμή για τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου και η έκπληξη του Γκερντ Μίλερ (video)
Σαν σήμερα (11/10) το 2000 στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε φιλικό προς τιμή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή για τον 20ο αιώνα, του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου.

Μίμης Παπαϊωάννου… Ένα όνομα, μία ιστορία για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Ένα φαινόμενο της εποχής του. Ένας παίκτης που στα χρόνια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 όπου και μεγαλούργησε, λειτουργούσε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Πρόσεχε τη ζωή του, πρόσεχε τη διατροφή του, πρόσεχε τον εαυτό του και δεν αναδείχθηκε τυχαία ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 1998.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να τιμούμε τέτοιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες όταν πρέπει. Λίγες είναι οι περιπτώσεις κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που τιμήθηκαν από την ομάδα τους με κάποιο φιλικό παιχνίδι τη στιγμή που έπρεπε. Σαν σήμερα το 2000, πολλά χρόνια δηλαδή μετά αφότου ο Μίμης Παπαϊωάννου σταμάτησε το ποδόσφαιρο, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και το παλιό «Νίκος Γκούμας» φιλικός αγώνας προς τιμήν του.

576329_2.jpg

Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ απέναντι σε αυτούς της Εθνικής Γερμανίας. Το φιλικό είχε γίνει μεσημέρι και καθημερινή (Τετάρτη συγκεκριμένα). Κόσμος δυστυχώς λιγοστός στις εξέδρες, για να τιμήσει αυτόν τον τεράστιο ποδοσφαιριστή. Μάλιστα ο σπουδαίος Γκερντ Μίλερ, που ήταν εκεί, είχε δηλώσει την έκπληξή του για τη μικρή προσέλευση, υπογραμμίζοντας πως σε εκείνο το παιχνίδι κατάλαβε τη μεγάλη αξία του Μίμη Παπαϊωάννου. Παρ’ όλα αυτά οι στιγμές για τον Μίμη ήταν ιδιαίτερες και συγκινητικές. Ήταν αυτός, οι φίλοι του, οι παλιοί του συμπαίκτες και η ΑΕΚ στο γήπεδο που έγραψε ιστορία και δοξάστηκε.

Με τους παλαιμάχους της ΑΕΚ αγωνίστηκαν οι: Στέλιος Σεραφείδης, Παντελής Νικολάου, Απόστολος Τόσκας, Στέλιος Μανωλάς, Λάμπρος Γεωργιάδης, Γιώργος Πεππές, Γιώργος Καραφέσκος, Νίκος Πιάς, Τόνι Σαβέφσκι,  Χρήστος Αρδίζογλου, Μίμης Παπαϊωάννου. Επαιξαν και οι Λάκης Στεργιούδας, Γιώργος Δαδίτσος, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Νικολούδης, Γιάννης Θεοχαρίδης, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Ανδρέας Καρακίδης, Δημήτρης Κοκκινόπουλος, Σταύρος Λέτσας, Στέφανος Θεοδωρίδης, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Δημήτρης Σαραβάκος, Γιώργος Κεφαλίδης, Κώστας Νεστορίδης, Στέλιος Σκευοφύλακας.

Με τους παλαιμάχους της Εθνικής Γερμανίας αγωνίστηκαν οι: Dieter Burdenski, Bert Forster, Gunter Hermann, Ulrich Borowka, Rudiger Abramczik, Michael Schulz, Mirko Votava, Knut Reinhardt, Lothar Sippel, Walter Kelsch, Rudi Bommer, Holger Fach, Bernd Schuster, Thomas Berthold, Manfred Kaltz.

Το ματς, για την ιστορία, κέρδισαν οι Γερμανοί με 1-5, με γκολ των Χέρμαν (20΄, 74΄), Σίπελ (59΄), Φαχ (66΄) και Ράινχαρτ (83΄) ενώ το γκολ της ΑΕΚ πέτυχε ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής στο 60’.

«Είναι ό,τι καλύτερο για μένα και το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό που έγινε σήμερα (σ.σ. χτες). Ετσι πρέπει να γίνεται στο ποδόσφαιρο. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Είναι πολύ συγκινητικό για μένα που εδώ βρέθηκαν εκπρόσωποι και παίκτες άλλων ομάδων», είχε πει τότε ο Μίμης. Εκεί τότε ήταν και ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος είχε τονίσει: «Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν το είδωλό μου. Από την ημέρα που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο ήθελα να τον φτάσω αλλά πιστεύω πως ποτέ δεν τα κατάφερα, αφού αναγνωρίζω ότι ο Μίμης ήταν καλύτερος». Οσο για τον Κώστα Νεστορίδη; «Προσωπικά πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορέσει να ξαναβγεί ποδοσφαιριστής με το στιλ του, που ήταν κάτι το μοναδικό», είπε πει.

entheti_3.jpg

Αυτός ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου

Ο Μίμης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1942 στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας. Τη σεζόν 1962-63 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ΑΕΚ και την έβγαλε από πάνω του το καλοκαίρι του 1979. Όχι νωρίτερα. Ούτε και τότε που τον είχε ζητήσει η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η διοίκηση της Ένωσης αρνήθηκε να τον πουλήσει, με αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα να έρθει σε ρήξη μαζί του. Το καλοκαίρι του 1979 πήγε στην Αμερική όπου για μία σεζόν αγωνίστηκε στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης – προπονητής κατακτώντας το νταμπλ στο τοπική πρωτάθλημα! Εκτός από κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, ήταν μέλος της dreamteamΕλλήνων όλων των εποχών που επέλεξε η IFFHSτο 2021. Τα επιτεύγματά του σπουδαία: τρίτος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής με 235 τέρματα. Δυο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος: 1963-64 (29 γκολ) και 1965-66 (24 γκολ). Ένα σύγχρονο χαφ ο Μίμης με τη φανέλα της ΑΕΚ έπαιξε μέχρι τη σεζόν 1978-79 πανηγυρίζοντας μαζί της πέντε πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ελλάδας. Συνολικά με την ΑΕΚ έπαιξε 583 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 563 ως βασικός, σκοράροντας συνολικά 302 φορές!

Δικαίως η φυσιογνωμία του κοσμεί πλέον έναν από τους τέσσερις πυλώνες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια… Δικαίως έχει δημιουργηθεί κέρινο ομοίωμά του που θα κοσμεί το Μουσείο της ΑΕΚ. Δικαίως ο άνθρωπος που έχει τραγουδήσει και τον ύμνο της ΑΕΚ θα είναι πάντα στο μυαλό και στην καρδιά των Ενωσιτών ως ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της…


Θοδωρής
Καρβουνιάρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0