Retro Stories

Πώς ένα 45λεπτο οδήγησε την Μίλαν να απορρίψει τον Κρόιφ!

Πώς ένα 45λεπτο οδήγησε την Μίλαν να απορρίψει τον Κρόιφ!

Ο Γιόχαν Κρόιφ έφτασε μια ανάσα από το να φορέσει την φανέλα της Μίλαν αλλά ένα 45λεπτο σε ένα τουρνουά θα αναγκάσει τους «ροσονέρι» να απορρίψουν τον σπουδαίο Ολλανδό.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν αφήσει το σημάδι τους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όσα χρόνια και να περάσουν η παρουσία τους θα μνημονεύεται για πάντα. Ο Γιόχαν Κρόιφ είναι ένας από αυτούς ο οποίος με την παρουσία του και μόνο άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε το ποδόσφαιρο.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» έζησε τα πάντα στην μεγάλη του καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Στην σπουδαία του καριέρα γνώρισε τεράστιες επιτυχίες, αλλά και κάποιες οδυνηρές απογοητεύσεις. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η Μίλαν ήταν ο κακός του δαίμονας, αφού δύο φορές συνάντησε τους «ροσονέρι» σε τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών (και μετέπεια Champions League) γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες. Εκτός από τις ήττες ο Κρόιφ έφαγε και μια μεγαλοπρεπέστατη χυλόπιτα σε μια ιστορία που μάλλον οι Μιλανέζοι θα το μετανιώνουν. Αυτή είναι η ιστορία της απόρριψής του από την Μίλαν.

Το καλοκαίρι του 1981 ο Γιόχαν Κρόιφ είχε αποχωρήσει από την Λεβάντε η οποία δεν είχε καταφέρει να πάρει την άνοδο στην Primera Division. Οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να βοηθήσει την ισπανική ομάδα και πλέον έχοντας αποχωρήσει έψαχνε για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Την ίδια εποχή η Μίλαν μόλις είχε επιστρέψει στην Serie A, μετά τον υποβιβασμό της λόγω του  σκανδάλου Totonero.

ac-milan-san-siro_1_1.jpg

Εκείνη την εποχή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είχε αποφασίσει ακόμα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αφού προσπαθούσε να μεγαλώσει την αυτοκρατορία του στα ιταλικά media. Μία από τις ιδέες του Καβαλιέρε ήταν ένα τουρνουά στο San Siro με τη συμμετοχή πέντε ομάδων που είχαν κατακτήσει το Διηπειρωτικό.

Έτσι, εκτός από την Μίλαν στο τουρνουά είχαν κληθεί οι Φέγενορντ, Σάντος, Πενιαρόλ και η αιώνια αντίπαλος της Μίλαν, Ίντερ. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε να βάλει την τηλεόραση ακόμα περισσότερο στα ιταλικά σπίτια αφού μέχρι εκείνη την εποχή μόνο ορισμένα παιχνίδια στην Ευρώπη μεταδίδονταν τηλεοπτικά. Για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στο τουρνουά η Μίλαν αποφασίζει να κάνει μια κίνηση που θα τίναζε τα λιμνάζοντα νερά. Την απόκτηση του ελεύθερου Γιόχαν Κρόιφ και να συμμετάσχει στο τουρνουά.

Ο Ολλανδός λέει αμέσως το ναι και στο Μιλάνο τον υποδέχονται με τιμές με τον τότε αντιπρόεδρο της ομάδας, τον σπουδαίο Τζάνι Ριβέρα να τον παρουσιάζει στον Τύπο. Τα σχόλια των εφημερίδων ήταν διθυραμβικά και όλοι περίμεναν πως και πως το ντεμπούτο του 34χρονου Κρόιφ. Ο ίδιος όμως δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και αυτό θα φανεί αμέσως. Η Μίλαν κάνει ντεμπούτο στο τουρνουά κόντρα στην μεγάλη εχθρό του Κρόιφ, την Φέγενορντ (παρότι αργότερα φόρεσε και με επιτυχία την φανέλα της ομάδας του Ρότερνταμ) και 30.000 οπαδοί δίνουν το παρών για να δουν από κοντά τον Ολλανδό σταρ. Ο Γιόχαν είναι βασικός, αλλά η εμφάνισή του μόνο Κρόιφ δεν θυμίζει. Μάλιστα, ήταν τόσο κακή που στην ανάπαυλα μένει στα αποδυτήρια και γίνεται αλλαγή.

Ο Κρόιφ όμως έδειχνε περισσότερο ως παλαίμαχος παρά ως ποδοσφαιριστής και την επόμενη ημέρα το Guerin Sportivo έχει τίτλο: «Ο Κρόιφ έχει τελειώσει;» για να προσθέσει πως μάλλον έδειχνε περισσότερο παλαίμαχος παρά ποδοσφαιριστής χαρακτηρίζοντας την εμφάνιση του αξιολύπητη. Ο ιταλικός Τύπος ρωτάει αν «και οι Θεοί χάνονται», με την Μίλαν να αποφασίζει πως δεν αξίζει να ασχοληθεί μαζί του.

cruyff-ac-milan_1.jpg

Αυτό όμως δεν πτοεί τον Κρόιφ ο οποίος ως σωστός τζέντλεμαν ευχαρίστησε τους ανθρώπους της ομάδας για το γεγονός πως έστω και σε ένα ματς φόρεσε την φανέλα της  «Είμαι ευγνώμων στη Μίλαν που μου έδωσε τη δυνατότητα να φορέσω την ένδοξη φανέλα της. Για μένα ήταν σπουδαία τιμή και θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή». Πολλοί πίστευαν ότι είχε έρθει η ώρα για το τέλος αλλά ο Γιόχαν θα τους διαψεύσει. Επιστροφή στην Ολλανδία και τίτλοι με Αγιαξ και Φέγενορντ.

Στην Μίλαν όμως δεν κατάφερε ποτέ να γράψει ιστορία και στο Μιλάνο θα έχουν τουλάχιστον την ανάμνηση πως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών φόρεσε την «ροσονέρο» φανέλα, έστω και για 45 λεπτά.  

Θοδωρής Βασίλης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0