Retro Stories

Μπάμπης Ψιμόγιαννος: «Το ποδόσφαιρο με αγάπησε. Εγώ, όμως, όχι!» - Ο σέντερ μπακ της ΑΕΚ που χόρεψε την άμυνα της Ίντερ, ως… σέντερ φορ! (video)

Μπάμπης Ψιμόγιαννος: «Το ποδόσφαιρο με αγάπησε. Εγώ, όμως, όχι!» - Ο σέντερ μπακ της ΑΕΚ που χόρεψε την άμυνα της Ίντερ, ως… σέντερ φορ! (video)
Ο Μπράνκο Στάνκοβιτς παίζει σκάκι απέναντι στην Ίντερ, βαφτίζει τον 20χρονο σέντερ μπακ, Μπάμπη Ψιμόγιαννο, σε σέντερ φορ και βλέπει την ΑΕΚ να επικρατεί με 3-2 στις 29 Σεπτεμβρίου 1971, επί μιας Ίντερ, βγαλμένης από τις σπουδαιότερες μέρες της ιστορίας της!
Σχετικά Άρθρα

Από τα χωμάτινα γήπεδα του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, στα ευρωπαϊκά σαλόνια με την ΑΕΚ και από εκεί σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ευρωπαϊκής της ιστορίας. 

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο ποδοσφαιρικό ταξίδι του Μπάμπη Ψιμόγιαννου, ο οποίος βίωσε το ζενίθ και το ναδίρ των συναισθημάτων που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο.

Η φυγή του Μπράνκο Στάνκοβιτς σήμανε και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Ψιμόγιαννο από τους επόμενους προπονητές. 

Αποχώρησε το 1974 από την «Ένωση» για τον Πανιώνιο, ως ένα από τα ανταλλάγματα για την απόκτηση του «κανονιέρη» Γιώργου Δέδε, αλλά και των Σκρέκη και Θεοφιλόπουλου και άφησε έκπληκτο το τηλεοπτικό κοινό, όταν επί της ουσίας δήλωσε πως δέχτηκε να φύγει από την αγαπημένη του ΑΕΚ, γιατί έτσι ένιωθε πως τη βοηθά!



Τις τεράστιες προοπτικές του και τη μη εκπλήρωσή τους στον μέγιστο βαθμό, τις γνωρίζει και ο ίδιος. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος στον 
Χρήστο Σωτηρακόπουλο, πενήντα χρόνια μετά το επικό παιχνίδι απέναντι στην Ίντερ«Εμένα το ποδόσφαιρο με αγάπησε. Εγώ δεν αγάπησα το ποδόσφαιρο!»

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να νιώθει, όταν σε μια εποχή που οι 20χρονοι ποδοσφαιριστές δεν έπαιρναν ευκαιρίες ούτε σε ματς κυπέλλου, αυτός βρέθηκε να πραγματοποιεί το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο απέναντι στην Ίντερ των μεγάλων επιτυχιών;

Μην ξεχνάμε πως εκείνη τη σεζόν, οι Ιταλοί έφτασαν ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκαν από τον Άγιαξ με 2-0 στο Ρότερνταμ, στο δεύτερο σερί τρόπαιο που κατέκτησε ο Αίαντας, ένα χρόνο μετά τη νίκη του επί του Παναθηναϊκού στον τελικό του Wembley!

Στην επιτυχία αυτή, όμως, όλα ξεκινούν από την έμπνευση του Μπράνκο Στάνκοβιτς να παίξει... σκάκι από τον πάγκο! 

Η ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά το 4-1 του Σαν Σίρο, έκανε την ανατροπή να μοιάζει ακατόρθωτη. Άλλωστε, μιλάμε για τη σπουδαία Ίντερ των Ματσόλα, Φακέτι, Μπονινσένια, Κόρσο και Μπούρνιτς! Παρόλα αυτά, σε ένα γήπεδο που «έβραζε», η ΑΕΚ γράφει μία «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της, νικώντας με 3-2 των «νερατζούρι». 

1971/72: Η επική νίκη επί της Ιντερ, το πρώτο κάζο της Λαμίας (VIDEO + ΦΩΤΟ)

Ένα από τα σημεία-κλειδιά της νίκης είναι η τοποθέτηση του νεαρού 
Μπάμπη Ψιμόγιαννο στη θέση του σέντερ φορ, αντί της φυσικής του, ως σέντερ μπακ!

Ο νεαρός Έλληνας κέρδισε όλες τις μονομαχίες βασισμένος στα φυσικά του προσόντα, αλλά ταυτόχρονα μπέρδεψε τους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν σχηματίσει τελείως διαφορετική εικόνα για την «Ένωση» μέσω των καλοκαιρινών φιλικών! 

Όσον αφορά το ματς καθ’ αυτό;

Η Ίντερ προηγήθηκε στο 17ο λεπτό με εκτέλεση φάουλ του Ματσόλα, αλλά ο Βεντούρης ισοφάρισε έντεκα λεπτά αργότερα! Η ΑΕΚ πίεσε, πήρε το προβάδισμα στο 45ο λεπτό με τον Παπαϊωάννου και παρότι ισοφαρίστηκε στο 76' με το πλασέ του Μπονινσένια, βρήκε το γκολ της νίκης ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα, με σουτ του Κώστα Νικολαΐδη!

Πενήντα ένα χρόνια μετά, το επίτευγμα φαντάζει εξίσου μεγάλο, μαθαίνοντας στους νεότερους και θυμίζοντας στους παλαιότερους, μίας από τις πιο ένδοξες ευρωπαϊκές νίκες της ΑΕΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας, το αποδεικνύουν.

1632854344249.jpg

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0