Retro Stories

Η «ερυθρόλευκη εκστρατεία» και το έπος του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία (video)

Η «ερυθρόλευκη εκστρατεία» και το έπος του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία (video)

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια ο Ολυμπιακός γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκλειε μια ομάδα από την Ιταλία, αφήνοντας εκτός Κυπέλλου Ουέφα την σπουδαία Κάλιαρι. Η τεράστια εκστρατεία των οπαδών στη Σαρδηνία και οι στιγμές παραφροσύνης στην επιστροφή των θριαμβευτών.

27 Σεπτεμβρίου 1972. Ο Ολυμπιακός καλούνταν να υπερασπιστεί στο κατάμεστο «Σαντ Έλια» ένα ισχνό προβάδισμα που είχε αποκομίσει στο «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης», με τη νίκη του με 2-1 επί της Κάλιαρι.

Η ομάδα που με ηγέτη τον Τζίτζι Ρίβα είχε κατακτήσει το ιταλικό πρωτάθλημα το 1970 και το διεκδικούσε σταθερά τα επόμενα χρόνια. Την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει 4η και έτσι βρέθηκε στο Κύπελλο Ουέφα, το οποίο πραγματοποιούνταν για μόλις δεύτερη σεζόν.

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ήρθε στο Φάληρο ηττήθηκε με 2-1 χάρη στα τέρματα του Γιούτσου και του Υβ Τριαντάφυλλου. Αυτό το αποτέλεσμα προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους φίλους του Ολυμπιακού που έψαχναν κάθε τρόπο για να σταθούν στο πλευρό της ομάδας τους στην ρεβάνς.

Πάνω από 2000 οπαδοί, οι περισσότεροι με καράβια, ταξίδεψαν για την Σαρδηνία. Ο Τύπος της εποχής περιγράφει σκηνές με κόσμο να καταφτάνει από παντού, με τα πλοία «Ελένη Ρ.» και «Μαριάννα» και τον «θρυλικό» Αττίλιο να τους υποδέχεται με την τρομπέτα του. Μάλιστα το πλήρωμα του «Ελένη Ρ.» είχε και πανό στο «Σαντ Έλια» το ανέφερε: «Ολυμπιακέ, το «Ελένη Ρ.» μαζί σου. Υβ! Υβ! Υβ!»

0_41.jpg

KOSMOSKALIARI.jpg

Παράλληλα στη Σαρδηνία ταξίδεψαν και αρκετοί Έλληνες φοιτητές από τις γύρω περιοχές. Ο κεντρικός δρόμος «Βία Ρόμα» του Κάλιαρι... βάφτηκε στα ερυθρόλευκα, στη μεγαλύτερη μέχρι τότε εκδρομή οπαδών του Ολυμπιακού στο εξωτερικό, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν αρκετοί που δεν βρήκαν εισιτήριο για να μπουν στο γήπεδο.

Όταν το ματς ξεκίνησε όσοι οπαδοί του Ολυμπιακού κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο, χρειάστηκε να περιμένουν μόνο 7 λεπτά για να πανηγυρίσουν. Ο Νίκος Γιούτσος πέτυχε το χρυσό γκολ που θα έδινε τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου. Ο Ολυμπιακός γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκλειε μια ιταλική. Ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε πανζουρλισμό στους Έλληνες φιλάθλους.

Περισσότεροι από 5000 φίλαθλοι περίμεναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού την αποστολή για να αποθεώσουν τους παίκτες και τον προπονητή. Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς που χρειάστηκε να περάσουν ώρες για να φτάσει το πούλμαν στο Πασαλιμάνι.

0_43_1.jpg

Φίλαθλοι σε κάθε μέρος της Ελλάδας και του κόσμου βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, ενώ ενδεικτικό του κλίματος της εποχής είναι το τηλεγράφημα που είχε λάβει η διοίκηση του Ολυμπιακού από φιλάθλους της βόρειας Ελλάδας με αφορμή το επερχόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ «Συγχαρητήρια, σας περιμένουμε με ανυπομονησία κτλ, κτλ»

0_42.jpg

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Κάλιαρι: Αλμπερτόζι, Μαρτιραντόνα, Πολέτι, Τσέρα, Νικολάι, Τομαζίνι, Ντομενγκίνι, Νενέ, Μαράσκι, Μπρονιέρα, Γκόρι.

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Γκλέζος, Σιώκος, Συνετόπουλος, Γιούτσος, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0