Retro Stories

Η μέρα που Γιουνάιτεντ και Σέλτικ τίμησαν τον σπουδαίο Μπόμπι Τσάρλτον! (video)

Η μέρα που Γιουνάιτεντ και Σέλτικ τίμησαν τον σπουδαίο Μπόμπι Τσάρλτον! (video)

Λίγους μήνες πριν ο μετέπειτα «Ιππότης του Στέμματος», Μπόμπι Τσάρλτον, αποχωριστεί την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι «κόκκινοι διάβολοι» διοργάνωσαν φιλικό αγώνα προς τιμήν του, με ρεκόρ προσέλευσης για την περίσταση, με καλεσμένη τη Σέλτικ, της οποίας μάλιστα φόρεσε για μίας και μοναδική φορά τη φανέλα για να παίξει κόντρα στη Λίβερπουλ.

«Κάποιοι άνθρωποι μου λένε ότι εμείς οι επαγγελματίες παίκτες είμαστε σκλάβοι του ποδοσφαίρου. Εγώ λοιπόν τους απαντώ πως αν είναι έτσι η σκλαβιά, θα ήθελα να καταδικαστώ ισόβια», είχε κάποτε πει ο Μπόμπι Τσάρλτον, σε μία σχέση δούναι και λαβείν. Ένας ποδοσφαιράνθρωπος που λάτρευε τη «στρογγυλή θεά» και ένα άθλημα που χάρη σε εκείνον προόδευσε.

Ο μετέπειτα (1994) Σερ, Μπόμπι Τσάρλτον τίμησε και με το παραπάνω τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί 17 χρόνια, με τους ανθρώπους των «κόκκινων διαβόλων» να διοργανώνουν φιλικό προ τιμήν του. Καλεσμένη στη γιορτή του Ολντ Τράφορντ, στο οποίο έγινε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου (60.538) για να πουν το δικό τους ευχαριστώ στον Άγγλο αστέρα της εποχής, ήταν η σκωτσέζικη Σέλτικ.
1972-Bobby-Charlton-Testimonial-Manchester-United.jpg

Είναι συχνό φαινόμενο, οι σύλλογοι να διοργανώνουν φιλικές αναμετρήσεις συμβολικού χαρακτήρα, στο τέλος της καριέρας ενός «πιστού στρατιώτη» τους, θέλοντας να τον δοξάσουν και να αποτελέσει τον απόλυτο πρωταγωνιστή για όσα πρόσφερε στην ομάδα. Όπερ και συνέβη φυσικά και με τον θρύλο των «κόκκινων διαβόλων», Μπόμπι Τσάρλτον.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1972 όταν η Γιουνάιτεντ υποδέχθηκε στο Μάντσεστερ τους «Hoopers» της Γλασκόβης. Ο φίλαθλος κόσμος συνέρρευσε κατά εκατοντάδες στο «Θέατρο των Ονείρων» για να χειροκροτήσει και να αποχαιρετήσει τον ηγέτη τους, με το σκορ (0-0) να έχει μικρή σημασία. Άλλωστε, υπήρξε πλήρης ταύτιση του τιμώμενου προσώπου με τη ζωντανή ιστορία του συλλόγου, μιας και το κοντέρ έγραψε 758 συμμετοχές. Ο αριθμός αυτός ήταν αξεπέραστος για πολλά χρόνια μέχρι που ο Ράιαν Γκιγκς, στον τελικό του Champions League 2008, τον προσπέρασε.

Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι του «κόκκινου στρατοπέδου» του Μάντσεστερ ήταν να δώσουν έναν αγώνα αφιερωμένο σε εκείνον. Ήταν απόγευμα Δευτέρας και από νωρίς η πλατεία στο Piccadilly είχε γεμίσει από πράσινες ορδές. Από τα ηχεία του γηπέδου και πριν την έναρξη μάλιστα, ακουγόταν το Νο1 hit στα βρετανικά charts της εποχής, από τον Ροντ Στιούαρτ. «Το φοράς καλά. Λίγο παλιομοδίτικο αλλά είναι εντάξει».

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, συνεχείς επευφημίες ακούγονταν κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα στα πόδια του ο Μπόμπι Τσάρλτον, με το πολυπόθητο γκολ βέβαια να μην έρχεται ποτέ. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν, είχαν τις ευκαιρίες τους όμως δεν βρήκαν δρόμο προς τα δίχτυα.

Και αφού δεν σκόραρε, απόλαυσε μετά το τελικό σφύριγμα το γύρο του θριάμβου, περικυκλωμένος από ενθουσιώδεις νέους, στους οποίους έδινε χαρά και ευχαρίστηση με τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα.
kPXC-A2ix61kRySQj99HOg563924_1.jpg

Εκείνη η χρονιά (1972-73) ήταν και η τελευταία, από τις πολλές, που αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το last dance να αποτελεί ένα νικηφόρο ντέρμπι επί της Τσέλσι (28/4/73, 1-0). Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Πρέστον ως παίκτης-προπονητής, πριν αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση το 1980 και τυπικά, μετά από λιγοστές εμφανίσεις με Γουέτερφορντ, Νιουκαστλ Γιουνάιτεντ, Περθ Ατζούρι και Μπλακτάουν.

Ο Μπόμπι Τσάρλτον φόρεσε για μια φορά και τη φανέλα της ομάδας που είχε συμμετάσχει στον αγώνα προς τιμήν του, της Σέλτικ, μέσα στο Άνφιλντ αυτή τη φορά. Ήταν 13 Μαΐου του 1974 τότε και γινόταν για τον εμβληματικό αρχηγό των Reds, Ρον Γέιτς, σε ένα 4-1 για τους Σκωτσέζους, με τον Τσάρλτον να βρίσκει και δίχτυα.
bfc4a4bdd9e5da0ec078c44176131aa3.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0