Retro Stories

«Η λαοφιλής ΑΕΚ σάρωσε την πανίσχυρη Ντιναμό Ζάγκρεμπ»: Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της Ένωσης!

«Η λαοφιλής ΑΕΚ σάρωσε την πανίσχυρη Ντιναμό Ζάγκρεμπ»: Η πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της Ένωσης!

Σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο κατάμεστο, από 40.000 φιλάθλους γήπεδο, της Νέας Φιλαδέλφειας για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων και πήρε τη παρθενική Ευρωπαϊκή της νίκη επικρατώντας με 2-0 επί των Γιουγκοσλάβων,  χάρη στα γκολ των Παπαϊωάννου και Νεστορίδη.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Σεπτεμβρίου 1964, όταν η ΑΕΚ «γεύτηκε» για πρώτη φορά τη νίκη σε ευρωπαϊκή νύχτα, κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2-0), αφήνοντας πίσω της το εφιαλτικό ποδαρικό του 1963 και την οδυνηρή ήττα με 7-2 από τη πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονακό. 
9-9-1964-aek-dinamo-zagreb-2-0-thumb_1.jpg
Τη συγκεκριμένη χρονιά η Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν η Κυπελλούχος της (ενωμένης τότε), Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, μόλις τρία χρόνια αργότερα οι σημερινοί Κροάτες έκαναν την υπέρβαση και κατέκτησαν το κύπελλο ΟΥΕΦΑ (σημερινό UEFA Europa League), με αντίπαλο την ισχυρή αγγλική Λιντς. Με το πρώτο παιχνίδι στο Μάξιμιρ να λήγει 2-0 και ο επαναληπτικός στο Έλαντ Ρόουντ ισόπαλος (0-0). 

Για να αντιληφθεί κανείς την ισχύ της Ζάγκρεμπ, η ομάδα είχε στο ρόστερ της τον Ντράζαν Γέρκοβιτς, ο οποίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Χιλής (1962) είχε καταλάβει τη πρώτη θέση των σκόρερ (μαζί με άλλους πέντε) χάρη στα τέσσερα γκολ που σημείωσε. 

Ωστόσο, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μπροστά σε 40.000 περίπου «κιτρινόμαυρους» φιλάθλους, παρά την κλάση των Γιουγκοσλάβων και το σκληρό παιχνίδι (αποβολή Κόπτετσακ) τους, οι Μίμης Παπαϊωάννου (73’) και Κώστας Νεστορίδης (79’) διαμόρφωσαν το ιστορικό 2-0 για την «Ένωση» που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς της, λόγω και της δύσκολης εξέλιξης του παιχνιδιού. 
Στιγμιότυπο_2022-09-08_4.36.36_μμ.pngΔυστυχώς, οι «κιτρινόμαυροι» δεν κατάφεραν τελικά να αποκλείσουν τη Ντιναμό, καθώς στη ρεβάνς ηττήθηκαν 3-0 σε ένα ματς που έγινε μέσα σε ένα υπέρμετρα εχθρικό κλίμα, μιας και η Ζάγκρεμπ έπαιζε… ακόμα πιο σκληρά από τη πρώτη αναμέτρηση της Αθήνας. 

Οι Γιουγκοσλάβοι συνέχισαν τη πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά εκεί αποκλείστηκαν από την ιταλική Τορίνο.

Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων στην σπουδαία νίκη της ΑΕΚ ενάντια στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ:

ΑΕΚ (Μίρκο Κοκότοβιτς): Σεραφείδης, Κεφαλίδης, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Μπαλόπουλος, Σταματιάδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, Πομώνης

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Βλάτκο Κόνιεβοντ): Σκόριτς, Κριζάι, Ράμλιακ, Κασούμοβιτς, Μπέλιν, Ρόρα, Πούλτσαν, Λάμζα, Κόμπεστσακ, Ζάμπατα, Γέρκοβιτς
aek_dinamo6.jpg

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0