Retro Stories

Ο Δημήτρης Πίττας στο BN Sports: «Στον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Μπιλμπάο, είχα βάλει στοίχημα με τον Γιδόπουλο πως θα σκοράρω!» (video)

Ο Δημήτρης Πίττας στο BN Sports: «Στον θρίαμβο της ΑΕΚ επί της Μπιλμπάο, είχα βάλει στοίχημα με τον Γιδόπουλο πως θα σκοράρω!» (video)
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο «υποκλίνεται» στην ΑΕΚ, μία ημέρα σαν σήμερα (07/09) εν έτει 1988. «Δήμιος» των Βάσκων ο Δημήτρης Πίττας, που διηγείται όχι μόνο το τι ακολούθησε, αλλά και το τι προηγήθηκε του εμβληματικού του πανηγυρισμού, μπροστά από τα κάγκελα της «Σκεπαστής»!
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία της ΑΕΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Νέα Φιλαδέλφεια. Όσο πλησιάζει η ώρα της επιστροφής στη φυσική της έδρα, γίνεται ολοένα και πιο φανερό. Όσοι έζησαν την «αύρα» του Νίκος Γκούμας και όσοι μεγάλωσαν με τον «μύθο» της, νοσταλγούν ή ευελπιστούν σε νέες, μεγάλες στιγμές στην OPAP Arena - Αγιά Σοφιά. Στιγμές σαν αυτή της 7ης Σεπτεμβρίου του 1988, που διηγείται μέσω του BN Sports, ο σκόρερ και μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, Δημήτρης Πίττας!

Η ΑΕΚ υποδέχεται τη σπουδαία Αθλέτικ Μπιλμπάο, στο πλαίσιο της πρώτης μεταξύ τους αναμέτρησης, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Οι «Βάσκοι», με αρκετούς διεθνείς με την Ισπανία ποδοσφαιριστές, είχαν αφήσει εκτός τετράδας την Κυπελλούχο, Μπαρτσελόνα, των Σούστερ και Λίνεκερ.

Η Νέα Φιλαδέλφεια... καμίνι! Περίπου 27.000 θεατές στις κερκίδες, για ένα ματς σημαδιακό για την «Ένωση», αφού επέστρεφε στη φυσική της έδρα για ευρωπαϊκό αγώνα, μετά από πέντε χρόνια! Τελευταίο ματς ήταν κόντρα στην Ούιπεστ το 1983, αφού το 1984 και το 1987 δεν προκρίθηκε στην Ευρώπη, ενώ το 1985 και το 1986, αντιμετώπισε τις Ρεάλ και Ίντερ στο ΟΑΚΑ. Η «ορμή» του Νίκος Γκούμας, όμως, δεν είχε... χαθεί!
πιττας.jpg

Στο 22ο λεπτό, ο Δημήτρης Πίττας με φοβερή κεφαλιά, «καρφώνει» την μπάλα στα δίχτυα!

«Ένα πανέμορφο γκολ, το πιο σημαντικό που έχω βάλει στην καριέρα μου!

Το γήπεδο ήταν γεμάτο, μία ατμόσφαιρα φανταστική. Δυστυχώς είχε βρέξει αρκετά νωρίτερα, είχε γίνει πολύ βαρύς ο αγωνιστικός χώρος και δεν γνωρίζαμε ούτε τι παπούτσια να βάλουμε.

Μόλις έβαλα το γκολ έφυγα κατευθείαν προς τη Σκεπαστή. Άλλωστε, είχα τόσους φίλους εκεί!» θυμάται χαρακτηριστικά μιλώντας στο BN Sports. Στο ερώτημα αν το πίστευε, απαντά με μία άγνωστη ιστορία:

«Πριν το παιχνίδι πήγα από τα γραφεία της ΑΕΚ, για να πάρω μερικά εισιτήρια για κάποιους φίλους μου. Ήταν ο πρόεδρος της ΑΕΚ εκεί, ο Στράτος Γιδόπουλος. Θυμάμαι με ρώτησε:

-Τι θα κάνουμε με την Μπιλμπάο;

-Θα κερδίσουμε 1-0 και το γκολ θα το βάλω εγώ!

-Αν βάλεις το γκολ, την Πέμπτη θα έρθεις εδώ και θα σου δώσω μισό εκατομμύριο δραχμές!

-Εντάξει πρόεδρε, ετοιμάσε το και θα έρθω την Πέμπτη!

Κι όντως. Πήγα και μου έδωσε τα χρήματα, όπως μου είχε υποσχεθεί!»


Η εξέλιξη της σειράς δεν ήταν ιδανική για την ΑΕΚ, μιας και στη ρεβάνς της Ισπανίας, στην έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο το Σαν Μαμές, γνωστό και ως «λάκκο των λεόντων», επηρεάστηκε από το «καυτό» γήπεδο, βρέθηκε να χάνει με 2-0 από νωρίς, που ήταν και το τελικό σκορ, μένοντας εκτός Κυπέλλου UEFA.

«Δεν ήταν εύκολο. Ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες της Ισπνίας. Χάσαμε μία καλή ευκαιρία και με τον Νίλσεν στο πρώτο ματς, για να πάμε με το 2-0 στο Μπιλμπάο. Δεν έγινε, αλλά δυστυχώς έτσι είναι το ποδόσφαιρο».


Παρόλα αυτά, ήταν ένα πρώτο σημάδι πως η ΑΕΚ είχε μπει στις κατάλληλες «ράγες» και το τέλος των 10 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα, πλησίαζε.

«Η ομάδα είχε δείξει εξαιρετικά στοιχεία από τα φιλικά. Ειδικά στο ματς με τη Γαλατάσαραϊ στην Τουρκία.

Ήμασταν δεμένοι, χωρίς τα τεράστια ονόματα, με εξαίρεση τους Σαβέβσκι και Οκόνσκι.

Η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την άλλη, έδινε κύρος, σοβαρότητα και με αυτές τις αρχές, καταφέραμε να φτάσουμε έως τον τίτλο».



Όσον αφορά για το αν βλέπει ανάλογες στιγμές στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

«Η ΑΕΚ αποκτά ένα στολίδι, το κομμάτι που της έλειπε. Με υπομονή και πλάνο θα ζήσει ξανά τέτοιες μεγάλες βραδιές στο 'σπίτι' της, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Να είμαστε καλά, να τις ζήσουμε από την κερκίδα!»

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0