Retro Stories

Η μέρα που οι Μπακς είπαν τέλος στο «shut up and dribble», αναγκάζοντας το NBA να κατεβάσει ρολά

Η μέρα που οι Μπακς είπαν τέλος στο «shut up and dribble», αναγκάζοντας το NBA να κατεβάσει ρολά

26/08/2020: Οι Μιλγουόκι Μπακς αποφασίζουν να μην κατέβουν στο Game 5 με τους Ορλάντο Μάτζικ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία, με αφορμή τον 7 φορές πισώπλατο πυροβολισμό του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ. Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό, που ανάγκασε το NBA να αναβάλει και τα υπόλοιπα παιχνίδια της ημέρας. 

H φράση «shut up and dribble» αποδίδεται εν πολλοίς στην δημοσιογράφο του Fox News, Λάουρα Ίνγκραχαμ. Η εν λόγω παρουσιάστρια ξέσπασε κατά του Λεμπρόν Τζέιμς στο πλαίσιο μιας εκπομπής της τον Φεβρουάριο του 2018, με αφορμή μια δημόσια τοποθέτηση του διάσημου NBAερ κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Για την ακρίβεια η Ίνγκραχαμ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι και πολύ σοφό να ζητάς πολιτική άποψη από έναν άνθρωπο που πληρώνεται 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να χτυπάει μια μπάλα. Σκάσε και ντρίμπλαρε».

Αυτή τη φιλοσοφία ασπάζεται μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αθλητές δεν θα έπρεπε να καταπιάνονται με πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα.

Θα μου πείτε που κολλάει αυτή η ιστορία με το σημερινό μας θέμα; Φυσικά και κολλάει, αφού σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, οι Μιλγουόκι Μπακς αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία.

Τα «ελάφια» πήραν δραστικά μέτρα, όταν αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τον πισώπλατο πυροβολισμό (όχι μία, αλλά επτά φορές) του Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ από αστυνομικούς του Ουισκόνσιν, ένα περιστατικό που είχε λάβει χώρα δύο 24ωρα νωρίτερα. 

Βλέπετε, μερικούς μήνες πριν είχε προηγηθεί η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και δημιούργησε το κίνημα Black Lives Matter. Παρόλη την έκταση και τη δημοσιότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, η αστυνομική βία και τα ρατσιστικά φαινόμενα δεν έπαυσαν φυσικά να μαστίζουν την αμερικανική κοινωνία. Και κάποια στιγμή οι αθλητές, εν προκειμένω ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι τότε συμπαίκτες τους στους Μιλγουόκι Μπακς, κατάλαβα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να σωπαίνουν, αλλά οφείλουν -στους εαυτούς τους και την τοπική κοινωνία- να χρησιμοποιούν τη δημοσιότητα και το status τους για να κάνουν τον κόσμο έστω και λίγο καλύτερο.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτό που κάναμε στο ματς με τους Μάτζικ είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το μπάσκετ. Αποφασίσαμε σαν ομάδα να παίξουμε μπάσκετ και να παλέψουμε για την κοινωνική αδικία και φυλετικό ρατσισμό.

Αν είναι δύσκολο να γίνουν και τα δύο; Ναι, είναι πολύ δύσκολο. Αλλά αυτό αποφασίσαμε σαν ομάδα, να υποστηρίξουμε κάτι που είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ, να υποστηρίξουμε κάτι στο οποίο πιστεύουμε και την ίδια ώρα να παίξουμε μπάσκετ», είχε αναφέρει ενδεικτικά τότε ο «Greek Freak».

Η απόφαση των Μπακς ανάγκασε το NBA να αναβάλλει όλα τα ματς εκείνης της ημέρας (σσ. το πρωτάθλημα βρισκόταν εν εξελίξει στη «φούσκα» του Ορλάντο, αφού η πανδημία του κορωνοϊού είχε διακόψει για ένα διάστημα την αγωνιστική δράση) και φυσικά άπαντες γύρω από τη λίγκα, προπονητές, παίκτες, παράγοντες και διαιτητές συντάχθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

Η 26η Αυγούστου λοιπόν θα έχει πάντα ξεχωριστή θέση τόσο στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς, όσο και σε ολόκληρο το NBA, καταδεικνύοντας ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνον ένα μέσο ψυχαγωγίας, αλλά και ένα όχημα για κοινωνικές αλλαγές!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0