Retro Stories

Νίκος Αναστόπουλος: Ο «μουστάκιας» συστήθηκε με γκολ στην Αβελίνο και μετατράπηκε σε… Έλληνα Μαραντόνα! (video)

Νίκος Αναστόπουλος: Ο «μουστάκιας» συστήθηκε με γκολ στην Αβελίνο και μετατράπηκε σε… Έλληνα Μαραντόνα! (video)

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια ο Νίκος Αναστόπουλος πραγματοποίησε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο με την Αβελίνο, ωστόσο το παραμύθι δεν είχε happy ending.

«Dal Partenone al Partenio»«Από τον Παρθενώνα στο Παρτένιο». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο ιταλικός Τύπος το… δρομολόγιο που έκανε ο Νίκος Αναστόπουλος το 1987, από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό -δηλαδή- στην Ιταλία και την Αβελίνο.

Εκείνο το καλοκαίρι ο «μουστάκιας» πήρε λοιπόν τη μεταγραφή του στον ιταλικό σύλλογο, λέγοντας το μεγάλο «ναι» σε πρόταση 500.000.000 λιρετών για διετές συμβόλαιο με οψιόν συνεργασίας ενός έξτρα χρόνου. Εκείνη την περίοδο η ομάδα αγωνιζόταν στη Serie A, καθώς είχε κερδίσει το εισιτήριο της ανόδου της από το 1978, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1988.

«Η απόφασή μου να έρθω στην Ιταλία δεν έγινε τόσο για τα χρήματα, όσο για να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε μια διαφορετική κατάσταση, να πετύχω άλλους στόχους», ήταν μερικά από τα λόγια του. Πράγματι το πρώτο δείγμα που έδειξε στη γειτονική χώρα, προμήνυε μια λαμπρή συνέχεια και δικαίωνε τα λόγια της Gazzetta dello Sport η οποία έγραφε πως ο «Έλληνας κανονιέρης κατεβαίνει από τον Όλυμπο για την Αβελίνο».

Μια μέρα σαν σήμερα πριν από 35 έτη λοιπόν, στις 23 Αυγούστου του 1987, ο Αναστόπουλος φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Αβελίνο. Η αναμέτρηση στην οποία δοκιμάστηκε ήταν εκείνη με αντίπαλο τη Σαμπενεντετέζ, για τον τέταρτο όμιλο στον θεσμό του ιταλικού Κυπέλλου.

Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του και τον ίδιο, καθώς κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 4ο λεπτό. Στη συνέχεια ο Σάχνερ διπλασίασε τα τέρματα των φιλοξενούμενων (47'), πριν ο Αναστόπουλος… ξαναχτυπήσει για το τελικό 3-0 στο 80'.

Μάλιστα η κλάση του φάνηκε και στο επόμενο «τεστ» της ομάδας, καθώς η Αβελίνο μόλις τρεις ημέρες αργότερα δοκιμάστηκε στην έδρα της απέναντι στην Πιατσέντζα. Εκεί -πλέον- Έλληνας Μαραντόνα πήρε το ματς στην πλάτη του και οδήγησε τους «λύκους» στη νίκη με σκορ 1-0 (το γκολ σημειώθηκε στο 14’).

Ενώ όλα φαίνονταν πως βαίνουν καλώς και πως ο ίδιος θα κατάφερνε να συνεχίσει την τρομερή πορεία των 116 γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού, τελικώς οι τρεις ουσιαστικά αυτοί πανηγυρισμοί του δεν βρήκαν συνέχεια στο τότε κορυφαίο πρωτάθλημα της εποχής. Ο σύλλογος υποβιβάστηκε από τη Serie A και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κάνει το comeback, ενώ ο Νίκος Αναστόπουλος αποχαιρέτησε την Ιταλία ίσως όχι με τον ιδανικότερο τρόπο.

Συγκεκριμένα ο τότε 29χρονος επιθετικός στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν και το παιχνίδι απέναντι στην Ίντερ (15/5/88), αντίκρισε απευθείας κόκκινη κάρτα και αποχαιρέτησε… νωρίτερα τους συμπαίκτες του. Το γεγονός βέβαια «στιγμάτισε» παροδικά το πέρασμά του καθώς οι «νερατζούρι» όχι μόνο αγωνίζονταν ήδη με παίκτη λιγότερο, αλλά το 1-1 έμεινε ως είχε μέχρι τέλους.

Για την ιστορία ο Αναστόπουλος έγραψε συνολικά 24 συμμετοχές με την Αβελίνο. Στη συνέχεια επέστεψε στην Ελλάδα και φόρεσε τις φανέλες των Πανιωνίου, Ιωνικού και -ξανά- Ολυμπιακού, πριν κλείσει την καριέρα του το φθινόπωρο του 1993.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0