Retro Stories

Η αρχή της Premier League: Το πρώτο «τηλεοπτικό» γκολ που άλλαξε για πάντα το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Αγγλία! (video)

Η αρχή της Premier League: Το πρώτο «τηλεοπτικό» γκολ που άλλαξε για πάντα το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Αγγλία!  (video)

Ακριβώς 30 χρόνια πριν, ο Τέντι Σέριγχαμ θα πετύχαινε το πρώτο τηλεοπτικό γκολ στην ιστορία της νεοσύστατης Premier League, στον αγώνα της Νότιγχαμ Φόρεστ με την Λίβερπουλ. Μετά τον ιστορικό αγώνα τίποτα δεν θα ήταν ξανά ίδιο στην παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.

16 Αυγούστου 1992, «Save the day», που λένε και οι Αμερικάνοι ωστόσο στην περίπτωση αυτής της μέρας το ενδιαφέρον μας είναι αγγλικό. Μία μέρα πριν τη 16η Αυγούστου, ακριβώς 30 χρόνια πριν, το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλάζει με την δημιουργία της Premier League και την αμέσως επόμενη μέρα, μεταδίδεται το πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι της νέας τάξης πραγμάτων. Ήταν ο αγώνας της Νότιγχαμ Φόρεστ με την Λίβερπουλ και μετά από εκείνο το μεσημέρι στο City Ground, τίποτα δεν θα ήταν ξανά ίδιο, με την Premier να γίνεται η πιο προσοδοφόρα αθλητική βιομηχανία όλου του κόσμου.

Οικονομική εκτόξευση με το «καλημέρα»

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ουσιαστική μετά τον αγώνα της 16ης Αυγούστου του 1992, άλλαξαν όλα στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη, από πλευράς εσόδων τουλάχιστον. Η κάλυψη της Premier League κυριαρχεί πλέον στο ποδόσφαιρο όχι μόνο στην αγγλική τηλεόραση, αλλά παγκοσμίως. Τα συμβόλαια που συμφωνήθηκαν μεταξύ της λίγκας και του ραδιοτηλεοπτικού φορέα  Sky  το 1992 αρχικά και το 1997 στη συνέχεια, ανήλθαν σε 191,5 εκάτ. και 670 εκατομμύρια εκατ. λίρες αντίστοιχα! Το Sky μπόρεσε επίσης να δείξει περισσότερα ζωντανά παιχνίδια από ό,τι προηγουμένως, με πολλά παιχνίδια ζωντανά σε πολλές ημέρες αγώνων (αρχικά Κυριακές και Δευτέρες).

0.630769671687905.jpg

Το ιστορικό πρώτο τηλεοπτικό γκολ του Σέριγχαμ

Όλα ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια λοιπόν, με εκείνο το γκολ του Τέντι Σέριγχαμ κόντρα στη Λίβερπουλ, έναν παίκτη που αργότερα θα έκανε μία πολύ επιτυχημένη καριέρα στη νεοσύστατη Premier League. Ήταν το πρώτο γκολ που μεταδόθηκε ζωντανά από τις τηλεοπτικές κάμερες στην ιστορία της Premier League.

Το γκολ του τότε 26χρονου Άγγλου επιθετικού στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης της Νότιγχαμ Φόρεστ με τους «reds» ήταν αρκετό για την ομάδα του Μπράιαν Κλαφ για να πάρει τους τρεις βαθμούς και να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την περιπέτειά της στο νέο πρωτάθλημα.

Ο Σέρινγχαμ, πήρε την μπάλα στα αριστερά δεχόμενος την πάσα από τον Σκωτσέζο Γκέμιλ, έκλεισε προς τα μέσα και με έναν κεραυνό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Ντέιβιντ Τζέιμς. Ήταν ένα γκολ απροσδόκητο και σίγουρα κλάσης και ικανότητας από τον Άγγλο στράικερ, πράγμα στο οποίο συμφώνησε μετά τον αγώνα και ο Κλαφ λέγοντας ότι «Δεν δουλεύουμε για να βάζουμε τέτοια γκολ τα οποία έρχονται χάρη στην ικανότητα του παίκτη. Ο Τέντυ Σέριγχαμ το κόλλησε αμέσως, γι’ αυτό ακριβώς πληρώνεται».

Η νίκη της Νότιγχαμ επί της ομάδας που κυριάρχησε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 σκόρπισε δικαιολογημένα ενθουσιασμό στους φιλάθλους της, με τις προσδοκίες  να μεγαλώνουν. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη, με το μεγάλο αποτέλεσμα επί της Λίβερπουλ να αποδεικνύεται ένα πυροτέχνημα καθώς η Φόρεστ δεν κατάφερε να πάρει ούτε μία νίκη στα επόμενα 10 παιχνίδια της.

Αυτοί που τράβηξαν τα βλέμματα

Ο Σέρινγχαμ είναι η αλήθεια ότι σχεδόν διπλασίασε τον προσωπικό του λογαριασμό με εκείνο το ιστορικό γκολ καθώς μόλις δέκα μέρες μετά του έδωσαν την μεταγραφή στην Τότεναμ έναντι 2,1 εκατ. λιρών! Με την φανέλα των «σπιρουνιών» θα καταγράψει εκείνη τη σεζόν συνολικά 46 εμφανίσεις με 26 γκολ ενώ στη συνέχεια της καριέρας του θα μετρήσει 146 γκολ με Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πόρτσμουθ και Γουέστ Χαμ.

United-CL-1999.jpg

Σε εκείνον τον αγώνα βεβαίως το ενδιαφέρον δεν ήταν μόνο στον εκπληκτικό Άγγλο στράικερ της Φόρεστ αλλά και στον εμβληματικό έτερο άσο των γηπεδούχων και αργότερα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν.

Ο Ιρλανδός μέσος στα τρία χρόνια παρουσίας του στο City Ground πραγματοποίησε 114 συμμετοχές με 22 γκολ και έδειξε ηγετικά στοιχεία, τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της κατηγορίας. Ο υποβιβασμός της Φόρεστ οδήγησε τον Ρόι Κιν στην έξοδο καθώς υπήρχε σχετική ρήτρα την οποία εκμεταλλεύτηκε η Μπάκμπερν αρχικά, η οποία συμφώνησε με τον παίκτη ωστόσο λόγω κάποιων γραφειοκρατικών θεμάτων η μεταγραφή χάλασε!

Φυσικά αυτό δεν το άφησε να ανεκμετάλλευτο ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ έπεισε τον Ιρλανδό να μετακινηθεί στο Ολντ Τράφορντ έναντι 3.750.000 λιρών, ποσό ρεκόρ για το βρετανικό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή!

Η συνέχεια γνωστή… Ο Ρόι Κιν κέρδισε αμέσως θέση βασικού στο σχήμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κέρδισε εφτά πρωταθλήματα, όντας ηγέτης της. Συνολικά, μέχρι την μετακίνησή του στην Σέλτικ το 2005, ο Ρόι Κιν αγωνίστηκε 326 φορές με την ομάδα του Μάντσεστερ, σκοράροντας 33 γκολ.

NINTCHDBPICT000543122654.jpg

Από πλευράς Λίβερπουλ, το ενδιαφέρον έπεσε δικαιολογημένα στον μοναδικό Ίαν Ρας. Ο Ουαλός θρυλικός επιθετικός βρισκόταν τότε στη δεύτερη θητεία του στους «reds», ύστερα από το πέρασμά του στη Γιουβέντους και τελείωσε εκείνη τη χρονιά με 22 τέρματα σε 42 εμφανίσεις, σε μία απογοητευτική σεζόν για την Λίβερπουλ, η οποία κατέκτησε την 6η θέση. Συνολικά, στη δεύτερη θητεία του στο σύλλογο, ο Ρας έκανε 245 συμμετοχές, σκοράροντας 90 γκολ, ωστόσο ήταν μία κακή περίοδος για την Λίβερπουλ καθώς δεν κατέκτησε ούτε ένα πρωτάθλημα μετά από εκείνο της σεζόν 1989/90.

Αν και οι «reds» έμπαιναν σε μία παρακμάζουσα εποχή, ο Ρας συνέχισε να μεγαλώνει τον μύθο του. Την πρώτη σεζόν της Premier League, ο Ρας έσπασε ένα απίστευτο ρεκόρ, αυτό των 17 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Ρότζερ Χαντ, καθώς πέτυχε 19 σε 32 εμφανίσεις! Μάλιστα την ίδια σεζόν θα φτάσει τα 287 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις στην θρυλική καριέρα του…

2EBE5BN-copy.jpg

 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0