Retro Stories

Μαύρος και Χατζηπαναγής στο «Πάνθεον» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ως... προσκεκλημένοι του Μπεκενμπάουερ στη Μικτή Κόσμου! (video)

Μαύρος και Χατζηπαναγής στο «Πάνθεον» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ως... προσκεκλημένοι του Μπεκενμπάουερ στη Μικτή Κόσμου! (video)
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ συναντά τον Θωμά Μαύρο και τον Βασίλη Χατζηπαναγή στις ΗΠΑ, όπου αγωνίζονται με τη φανέλα της Μικτής Κόσμου, πλάι στην «αφρόκρεμα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
 
Σχετικά Άρθρα
Θωμάς Μαύρος και Βασίλης Χατζηπαναγής. Τοτέμ του ελληνικού ποδοσφαίρου, που στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη δεν ξεχωρίζουν απαραίτητα για την τρομακτικά γεμάτη τροπαιοθήκη τους. Ο πρώτος κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα Ελλάδας και ισάριθμα Κύπελλα με την ΑΕΚ, ενώ ο δεύτερος αρκέστηκε μόνο στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου το 1976 με τον Ηρακλή.
 
Ήταν τέτοια, όμως, τα κατορθώματά του κάθε Κυριακή, τέτοιας ποιότητας το θέαμα που προσέφεραν, που όχι μόνο αναγνωρίστηκαν ως όφειλαν εντός Ελλάδας, αλλά η φήμη τους ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Μέγιστη απόδειξη; Η παρουσία τους -κοινή μάλιστα- στη Μικτή Κόσμου.
Ήταν 22 Ιουλίου του 1984, όταν οι Θωμάς Μαύρος και Βασίλης Χατζηπαναγής κλήθηκαν να ταξιδέψουν στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσουν την Νιου Γιορκ Κόσμος, πρώην ομάδα του Φραντς Μπεκενμπάουερ.
 
«Όταν με είδε μου είπε: 'Α, ήρθες επιτέλους στη Νέα Υόρκη!' 
 
Με είχε ζητήσει η Κόσμος, είχε συμφωνήσει και ο πρόεδρος. Ένα εκατομμύριο δολάρια κι ένα φιλικό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Άλλαξα γνώμη, όμως. Δεν πήγα. Με κάλεσαν ξανά για κάποια φιλικά, για τα οποία θα μου έδιναν χρήματα. Αρνήθηκα και πάλι. Με την τρίτη τα καταφέραμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μαύρος.
 
Η φήμη του, άλλωστε, ήταν τεράστια. Το 1979 είχε λάβει το ασημένιο παπούτσι, ως δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη. Μάλιστα, τόσο το εν λόγω βραβείο, όσο και η φανέλα της Μικτής Κόσμου, παραδόθηκαν πρόσφατα στην ΑΕΚ, ώστε να λάβουν την κατάλληλη θέση στο Μουσείο του νέου της γηπέδου. Τα λόγια του Θωμά Μαύρου συγκινούν.
 
«Όλα όσα κατακτήσαμε τα οφείλουμε στην ΑΕΚ και εκεί πρέπει να επιστρέψουν»
 
Κατά αυτόν τον τρόπο, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 261 γκολ και ο μεγαλύτερος αρτίστας που πάτησε ποτέ ελληνικό χορτάρι, βρέθηκαν πλάι σε μύθους του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τόσο για το 1984, όσο και για σήμερα.
 
Σίλτον, Μπεκενμπάουερ, Κίγκαν, Πφαφ, Κρολ, Ούγκο Σάντσες, Κέμπες, Μάγκατ είναι μόνο μερικοί από αυτούς που κλήθηκαν από τον Ζούλιο Ματσέι και βρέθηκαν στο πλάι των δύο Ελλήνων σταρ. Ο Μαύρος φορώντας το 12 στο δεύτερο ημίχρονο και ο Χατζηπαναγής το 13, από το 65' κι έπειτα.
μικτη_κοσμου_1.jpg
Το γήπεδο των Giants κατάμεστο από 40.000 ανθρώπους. Οι ομογενείς υπολογίζεται πως άγγιξαν του 15.000, ώστε να δουν τον Θεωμά και τον Νουρέγιεφ του ελληνικού ποδοσφαίρου από κοντά.
 
Μάλιστα, στο 86ο λεπτό, λίγο έλειψαν να τους «αποζημιώσουν» με ένα γκολ από δική τους συνεργασία.
 
Ο Χατζηπαναγής εκτέλεσε το κόρνερ, ο Μαύρος έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα τράνταξε το δοκάρι! Πιο πριν, ωστόσο, από τα πόδια του επιθετικού της ΑΕΚ ξεκίνησε το τρίτο γκολ της Μικτής Κόσμου.
 
Για την ιστορία, το φιλανθρωπικό παιχνίδι ήταν διοργανωμένο από τη Unicef και έληξε με επικράτηση της Μικτής Κόσμου επί της Νιου Γιορκ Κόσμος με 3-1
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0