Retro Stories

Η Σλάβια Πράγας ήταν η αρχή ως τους «8» του Champions League και το ξεκίνημα της καριέρας του Σωτήρη Κυργιάκου στον Παναθηναϊκό (video)

Η Σλάβια Πράγας ήταν η αρχή ως τους «8» του Champions League και το ξεκίνημα της καριέρας του Σωτήρη Κυργιάκου στον Παναθηναϊκό (video)

Παναθηναϊκός και Σλάβια Πράγας συναντιούνται ξανά. Όχι στα προκριματικά του Champions League, αλλά σε αυτά του Conference. Κάποιοι δυσανασχέτησαν στο άκουσμα του αντίπαλου. Άλλοι νοστάλγησαν τις εποχές του Panathinaikos και ευχήθηκαν να επιστρέψουν.

Η κληρωτίδα δεν έκανε το χατίρι στον Παναθηναϊκό. Αντίπαλός του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League θα είναι η Σλάβια Πράγας, εκτός κι αν η Σεντ Ζόσεφ, κάνει το… θαύμα της!

Εν έτει 2022, κανείς δεν ήθελε να ακούσει το όνομά της, αλλά παρόλα αυτά, «ξύπνησε» πολύ γλυκές μνήμες μιας άλλης εποχής. Της εποχής του Panathinaikos!

Το καλοκαίρι του 2001 ο Γιάννης Κυράστας διαδέχεται τον Στράτο Αποστολάκη και επιστρέφει στον Παναθηναϊκό για τη 2η προπονητική του θητεία στον σύλλογο. Η σπουδαία ελληνική «φουρνιά» που άφησε πίσω του, έχει εμπλουτιστεί από τον Σωτήρη Κυργιάκο, αλλά και  τους Πάουλο ΣόουζαΓκόραν ΒλάοβιτςΕμάνουελ ΟλισαντέμπεΓιόνας Κόλκα και φυσικά, τη μεταγραφή-ρεκόρ: τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Το υλικό είναι σπουδαίο και γρήγορα φέρνει ανάλογα αποτελέσματα. Ειδικά εκτός συνόρων!
panathinaikos_2.png

Στον δρόμο προς τα «αστέρια», ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει τη Σλάβια Πράγας, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Από την πρώτη αναμέτρηση στις 8 Αυγούστου του 2001, το «τριφύλλι» δείχνει ποιος είναι το «αφεντικό».

Ο Λυμπερόπουλος βρίσκεται σε μεγάλα «κέφια» στην Πράγα. Με μία οβίδα ανοίγει το σκορ στο 25ο λεπτό, παίρνοντας… μέσα τα χέρια του Σέρνι. Στο 57ο λεπτό, από εκτελεστής γίνεται δημιουργός, μοιράζοντας την ασίστ στον Γιώργο Καραγκούνη για το 2-0.

Οι Τσέχοι κατάφεραν να μειώσουν με τον Κούκα στο 68’ και ο Παναθηναϊκός ίσως είχε κάθε λόγο να πιστεύει πως έφυγε με «μικρό» σκορ, αφού είχε δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη και άστοχο πέναλτι του Μπασινά! Ωστόσο, το 2-1 ήταν υπέρ-αρκετό, όπως φάνηκε.


Στη ρεβάνς του Απόστολος Νικολαΐδης, σε μία φλεγόμενη Λεωφόρο, δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα.

Ο Ρενέ Χένρικσεν, ένας… ασυνήθης ύποπτος, κερδίζει πέναλτι στο 27ο λεπτό από τον Κόζελ. Η κακή εκτέλεση του Μπασινά στο πρώτο ματς δεν τον… λυγίζει και αναλαμβάνει κι αυτό.

Η μπάλα στα δίχτυα, 1-0 και ένα μαγικό ευρωπαϊκό ταξίδι, ξεκινά.

Επίδειξη δύναμης σε Άρσεναλ και Πόρτο!

Σε ένα εντελώς διαφορετικά δομημένο -σε σχέση με το σημερινό- Champions League, ο Παναθηναϊκός «οργιάζει».

Στον όμιλο συναντά τη Σάλκε, τη Μαγιόρκα του Ετό, αλλά και την Άρσεναλ των ΒενγκέρΑνρίΒιεϊρά και λοιπών αστέρων, από την οποία στερεί την πρωτιά.

Σπουδαίες νίκες φέρνουν τους «πράσινους» στην επόμενη φάση, όπως αυτή στο Γκεζελκίρχεν με το πανέξυπνο φάουλ του Βλάοβιτς κάτω από το τείχος, σε μία βραδιά που επισκιάστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους των ΗΠΑ.


Στην κορυφή, όμως, στέκει το 1-0 επί των «κανονιέρηδων», με την εμβληματική κεφαλιά-ψαράκι του Γιώργου Καραγκούνη.

Κόντρα σε μία Άρσεναλ που στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το νταμπλ στην Αγγλία!

Και με Κυράστα και με Μαρκαριάν ήταν… Panathinaikos!

Όπως προαναφέρθηκε, το Champions League είχε άλλη μορφή από την τωρινή. Στις 30 Οκτωβρίου, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει ήδη το τελευταίο του ματς για την πρώτη φάση των ομίλων και ξεκινά η δεύτερη, καθώς οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις, άρχιζαν από τα προημιτελικά κι έπειτα.

Όχι με την ίδια άνεση, αλλά με μυθικές εμφανίσεις, το σύνολο του Γιάννη Κυράστα βρίσκει τον τρόπο. Κόντρα σε Ρεάλ ΜαδρίτηςΣπάρτα Πράγας και Πόρτο, κατακτά τη 2η θέση. Αν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη, νιώθει δέος.

Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο… επιβιώνει σε έναν τέτοιο όμιλο, αλλά αφήνει εκτός τους «δράκους» της Πορτογαλίας που κατακτούν το Κύπελλο UEFA το 2003 και το Champions League έναν χρόνο αργότερα.

Στο μεσοδιάστημα, τα «ηνία» στον πάγκο του συλλόγου έχουν αλλάξει χέρια, με τον Γιάννη Κυράστα να αποχωρεί, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και τον Σέρχιο Μαρκαριάν να αναλαμβάνει. Οι «πράσινοι», όμως, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές. Το κάθε άλλο!

Φτάνουν μία «ανάσα» από να υποτάξουν τη «βασίλισσα» που σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στο τέλος της σεζόν, αλλά ένα φοβερό γκολ του Πορτίγιο, τους αναγκάζει να αρκεστούν στην ισοπαλία.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, η πρόκριση παραμένει… πρόκριση.

Μία τεράστια χαμένη ευκαιρία…

Αντίπαλος στα προημιτελικά η Μπαρτσελόνα των Ντε ΜπουρΌφερμαρςΡιβάλντο, μεταξύ άλλων. Μία ιστορία, που δεν χρειάζεται συστάσεις. Μία δεύτερη παρουσία στα ημιτελικά στην εποχή του Champions League, που κρίθηκε από χιλιοστά.

Ο Παναθηναϊκός στρώνει το έδαφος για να «σοκάρει» την Ευρώπη πρώτα, κι έπειτα τους «μπλαουγκράνα», όταν νικά με 1-0 στη Λεωφόρο, χάρις το γκολ του Μπασινά από τα έντεκα βήματα. Η ρεβάνς από την άλλη, παρότι ξεκινά ιδανικά με τον «κεραυνό» του Κωνσταντίνου, εξελίσσεται σε μία βραδιά περηφάνιας, αλλά και χαμένης ευκαιρίας.

Δύο γκολ του Λουίς Ενρίκε και ένα του 20χρονου τότε Σαβιόλα, διαμορφώνουν το τελικό 3-1 που αφήνει τον Παναθηναϊκό εκτός συνέχειας. Η εντός περιοχής ανατροπή του Μπονάνο πάνω στον Ολισαντέμπε δεν δίνεται ποτέ, ο Πουγιόλ απομακρύνει πάνω στη γραμμή την προβολή του Κωνσταντίνου, ενώ το σουτ του Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις, ξυρίζει το αριστερό δοκάρι της καταλανικής εστίας, κάνοντας το Καμπ Νου να ξεφυσήσει από ανακούφιση.

Εν τέλει, αποκλεισμός. Χωρά, όμως, σε μία μόνο λέξη μία τέτοια πορεία;


Είκοσι ένα χρόνια μετά την αφετηρία εκείνης της σεζόν, όλα έχουν αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ίδιος. Οι βραδιές του Panathinaikos απουσιάζουν και μετά από πέντε χρόνια ευρωπαϊκής αποχής, του δίνεται η ευκαιρία να τις ξαναζήσει. Έστω και σε μικρότερη κλίμακα, μέσω του Conference και όχι του Champions League.

Η Σλάβια Πράγας, δεδομένα, δεν ήταν ο επιθυμητός αντίπαλος. Είναι, όμως, ένα όνομα που ξυπνά ευχάριστες μνήμες, μία καλή αφορμή, για αναδρομή στο παρελθόν.

Άλλωστε, ποιος ξέρει; Ίσως μπορεί να διδαχτεί από αυτό.

Πολλές φορές ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Κυράστα και του Σέρχιο Μαρκαριάν διέψευσε τον χαρακτηρισμό του αουτσάιντερ στην επική πορεία του.

Ίσως ήρθε η ώρα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0