Retro Stories

Το συμβόλαιο ζωής του Τόνι Σαβέφσκι με την ΑΕΚ και μία καριέρα σαν παραμύθι (video)

Το συμβόλαιο ζωής του Τόνι Σαβέφσκι με την ΑΕΚ και μία καριέρα σαν παραμύθι (video)
Σαν σήμερα (7 Ιουλίου) το 1993, ο Τόνι Σαβέφσκι υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο με την ΑΕΚ, κάνοντάς τον στο τέλος ως τον ξένο παίκτη με τα περισσότερα χρόνια παραμονής (και προσφοράς) στην ομάδα.

Τόνι Σαβέφσκι… Ξεκινάς να γράψεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο, γι’ αυτόν τον παίκτη και είναι τόσα πολλά τα επιτεύγματά του, με τη φανέλα της ΑΕΚ, που… ευτυχώς δεν είμαστε σε… εφημερίδα να έχουμε περιορισμό λέξεων.

Ο αγαπημένος Σκοπιανός, όλης της φίλαθλης Ελλάδας, ήρθε στη χώρα μας τον Δεκέμβρη του 1988 και… ρίζωσε. Σαν σήμερα όμως (7 Ιουλίου) το 1993, η ΑΕΚ ανακοίνωνε τη συμφωνία της μαζί του για επέκταση τού συμβολαίου του γι’ άλλα 3 χρόνια. Όχι μόνο τα ολοκλήρωσε, όχι μόνο τα τίμησε ο Τόνι, αλλά υπέγραψε ξανά και ξανά νέα συμβόλαια, φτάνοντας τον Γενάρη του 2001 (στις 21/1/01 το τελευταίο του παιχνίδι κόντρα στην Ξάνθη, όπου μέσα σε μία νύχτα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αναλαμβάνοντας χρέη προπονητή στην ΑΕΚ, έχοντας δίπλα του τον επίσης σπουδαίο Ευγένιο Γκέραρντ. Είναι σημαδιακή η σημερινή ημέρα για τον Τόνι Σαβέφσκι. Εκείνο το συμβόλαιο που υπέγραψε σαν σήμερα το 1993 ουσιαστικά τον «έδεσε» μία για πάντα με την ΑΕΚ, τον κόσμο και την Ιστορία της.
vasiki_2.jpg

Στα 25 του χρόνια ήρθε στην Ένωση ο Σαβέφσκι. Η ΑΕΚ τον απέκτησε από τη Βαρντάρ Σκοπίων, με την οποία είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα 1,5 χρόνο νωρίτερα. Την κατάκτηση αυτού του τίτλου, μάλιστα, με τη Βαρντάρ την πανηγύρισε στις 14 Ιουνίου του 1987, την ημέρα δηλαδή που η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτούσε στο ΣΕΦ το Ευρωπαϊκό! Το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ το είχε κάνει σε ένα σημαντικό ματς με τη Λάρισα στο Αλκαζάρ το 1988, όπου με ένα γκολ του Μίροσλαβ Οκόνσκι η ομάδα του Μπάγεβιτς είχε επικρατήσει με 0-1, πετυχαίνοντας μία καθοριστική νίκη στην πορεία του πρωταθλήματος, το οποίο και στο τέλος κατέκτησε.
3361621.jpg

Γεννημένος στις 14 Ιουνίου του 1963 ο Τόνι Σαβέφσκι, φορώντας το νούμερο «8» στην πλάτη με την ΑΕΚ πέτυχε τα πάντα…  Επί της ουσίας ο Τόνι διάλεξε την ΑΕΚ και η ΑΕΚ τον Τόνι. Ειχε τότε προτάσεις από την Τουρκία και τη Γιουγκοσλαβία. Όμως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν αυτός που τον έπεισε να έρθει στη χώρα μας.

Ο Σαβέφσκι με την ΑΕΚ στα 13 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ και δυο Σούπερ Καπ. Στην Ευρώπη με την ΑΕΚ έφτασε δυο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1996,1997), ενώ φυσικά συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994.
toniaek_1_1.jpg

Το δικό του γκολ, εξάλλου, στο Άιμπροξ κόντρα στην Ρέιντζερς (σε συνδυασμό φυσικά με το 2-0 στη Φιλαδέλφεια και τα γκολ του Σαραβάκου) και εκείνο το ιστορικό 0-1 αποτελεί μέχρι και σήμερα μία στιγμή αξέχαστη. Εκείνο το γκολ στη Γλασκόβη ήταν και το μοναδικό που ο Τόνι Σαβέφσκι πανηγύρισε πιο έξαλλα από κάθε άλλο. Και δεν ήταν ούτε λίγα τα γκολ (58 τον αριθμό) που πέτυχε, ούτε ασήμαντα. Εκείνο το γκολ όμως, εκείνη η στιγμή ήταν για την ΑΕΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Σαβέφσκι κάτι το ξεχωριστό… Στους ομίλους επίσης εκείνη τη χρονιά είχε πετύχει τα γκολ κόντρα στον Άγιαξ στη Φιλαδέλφεια (το πρώτο γκολ ελληνικής ομάδας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) και κόντρα στη Μίλαν στην Τεργέστη.

Συνολικά 495 συμμετοχές με την ΑΕΚ κατέγραψε αυτός ο παικταράς και αποτελεί μέχρι σήμερα τον πρώτο ξένο σε συμμετοχές παίκτη της Ένωσης και τρίτο σε συμμετοχές ξένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, πίσω από τους Βαζέχα και Τζόρτζεβιτς. Στην Α’ Εθνική αγωνίστηκε σε 357 παιχνίδια και είναι ο τρίτος σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική για την ΑΕΚ πίσω από τους Μίμη Παπαϊωάννου και Στέλιο Μανωλά.

Για το ποδοσφαιρικό ήθος του Σαβέφσκι μιλούν ακόμα και σήμερα όλοι. Για την ποδοσφαιρική του αξία, πάλι; Τι να πει κανείς; Έμαθε… ποδόσφαιρο σε μία γενιά! Η τεχνική του, η πάσα του, το μυαλό του, η ταχύτητά του ήταν μοναδικά. Η ψυχή του και ο επαγγελματισμός του άλλο πράγμα, καθώς έχει συνεχίζει να παίζει με σπασμένη μύτη και να επιστρέφει σε χρόνο ρεκόρ στη δράση έχοντας σπάσει την κλείδα του!
11174754_10153922639708298_2040140755576416365_o.jpg

Αφού διαβάσατε τις περίπου 700 λέξεις για τον Τόνι (και λίγες είναι), απολαύστε τα βίντεο με όσα περίπου έκανε… Είναι μόνο ένα δείγμα των όσων προσέφερε στην ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ως συμπέρασμα βγαίνει μόνο ένα: Δεν βγαίνουν ξανά τέτοιοι παίκτες και πρέπει να νιώθουν ευλογημένοι όσοι τον έζησαν να μαγεύει στο χορτάρι με την στρογγυλή θεά.

Θοδωρής Καρβουνιάρης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0