Retro Stories

EURO 2004, Ελλάδα - Τσεχία 1-0: Γκολ και φύγαμε για τελικό, με μία προφητική δήλωση Δέλλα! (video)

EURO 2004, Ελλάδα - Τσεχία 1-0: Γκολ και φύγαμε για τελικό, με μία προφητική δήλωση Δέλλα! (video)

Τρέλα, όνειρα και φαντασία. Πόσες ακόμα λέξεις χωράνε, για να περιγράψει κάποιος την στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα των Τσέχων, μία ημέρα σαν και σήμερα (01/07) το 2004, για να στείλει την Ελλάδα στον τελικό του EURO!

 
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία υπάρχει για να γράφονται νέες σελίδες. Υπάρχουν κάποιες, που ο σελιδοδείκτης τους δεν λέει να τις αφήσει. Μία από αυτές, είναι και η πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο EURO 2004.

Μπορεί να έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια, όμως το ταξίδι που έκανε η «γαλανόλευκη» δεν ξεχνιέται. Κάθε παιχνίδι της Ελλάδας, ήταν και ένας λόγοςγια  να ξεχυθούν όλοι οι φίλοι της στις πλατείες.

Και φτάνουμε στην 1η Ιουλίου. Η Ελλάδα μας παίζει στο Ντραγκάο του Πόρτο κόντρα στην Τσεχία για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ένα 90λεπτο και κάτι παραπάνω, χώριζε τη χώρα μας από τον πρώτο της ευρωπαϊκό τελικό.


Το τελευταίο εμπόδιο μέχρι εκεί, η παρέα των Πετρ Τσεχ και Μίλαν Μπάρος. Μία από τις καλύτερες εκδοχές της Τσεχίας μέχρι σήμερα, η οποία έκανε μεγάλα όνειρα για κατάκτηση. Το ματς εξελίχθηκε υπέρ της χώρας μας, αφού η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε στο 0-0.

Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου υπήρχε ο κανονισμός του «Silver goal». Δηλαδή, όποια ομάδα έβαζε γκολ και κρατούσε το προβάδισμά της έως το τέλος του μίνι-ημιχρόνου, έπαιρνε αυτόματα και την μεγάλη πρόκριση. Το πρώτο 15λεπτο πέρασε δίχως κάτι αξιόλογο. Όμως, δεν χρειάστηκε να υπάρξει δεύτερο.

Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτελεί το κόρνερ, Κατσουράνης και Δέλλας μπαίνουν με δύναμη στο πρώτο δοκάρι και ο δεύτερος την ακουμπάει όσο χρειάζεται για να κάνει το 1-0. Ο έμπειρος στόπερ στέλνει την Ελλάδα στον 7ο ουρανό. Δεν υπάρχει χρόνος για να αλλάξει κανένας Τσέχος τον ρου της ιστορίας. Η Ελλάδα ήταν στον τελικό του EURO και το όνειρο συνεχιζόταν.



Μάλιστα, ο σκόρερ του αγώνα, μίλησε μετά το ματς στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και τον «SportFM», κάνοντας και μία… προφητεία.

Συγκεκριμένα είπε: «Είναι εκπληκτική η αίσθηση με μία κίνηση με ένα γκολ, με μία προσπάθεια να βγάζεις τόσο κόσμο στους δρόμους. Μόνο που θέλω να πω κάτι πολύ φοβάμαι πως δεν θα εκμεταλλευτούμε και παλι ως ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή την μοναδική εμπειρία που βιώνουμε»

Λόγια που αν κρίνουμε από το σήμερα, κοιτούσαν όντως το μέλλον. Το θέμα, όμως, είναι πως η Ελλάδα έγραψε ιστορία και σαν σήμερα, πριν 18 χρόνια, εξασφάλιζε την παρουσία της σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης!

02-07-2004-122232-1280x720.jpg

Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0