Retro Stories

EURO 2012: Το όνειρο που κράτησε μόλις έξι λεπτά, στο τελευταίο ραντεβού της Εθνικής στη διοργάνωση… (video)

EURO 2012: Το όνειρο που κράτησε μόλις έξι λεπτά, στο τελευταίο ραντεβού της Εθνικής στη διοργάνωση… (video)

Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια, από την τελευταία παράσταση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σε τελική φάση EURO. Ήταν 22 Ιουνίου 2012 όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε τα γερμανικά «πάντσερ» για τους «8» της διοργάνωσης, με το γκολ του Σαμαρά να δίνει ελπίδα για το όνειρο, το οποίο όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε...

Ήταν η τελευταία της παράσταση στη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου… Η Εθνική ομάδα συμπληρώνει 10 χρόνια από το τελευταίο της παιχνίδι σε τελική φάση EURO και μάλιστα στα προημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί που δεν μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο της Γερμανίας, γνωρίζοντας την ήττα με 2-4.

euro-2012-germania-ellada-4-2-44.jpg

Οι διεθνείς εκείνο το καλοκαίρι του 2012 είχαν κάνει τους Έλληνες να νιώσουν κάτι από την αύρα του... 2004. Το γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στις 16 Ιουνίου κόντρα στη Ρωσία, στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου της Εθνικής, έκανε μία ολόκληρη χώρα να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει και έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του EURO για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η προηγούμενη το 2004 κόντρα στη Γαλλία)!

Όλοι λίγο ή πολύ είχαμε μια κρυφή ελπίδα, η Εθνική ομάδα μας είχε κάνει να την έχουμε, με τις τόσες ξεχωριστές στιγμές που μας είχε προσφέρει. Και φυσικά υπήρχαν και οι συμπτώσεις σε σχέση με το 2004. Πρώτος όμιλος στην Πορτογαλία, πρώτος και το 2012. Εναρκτήριος αγώνας κόντρα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία, το ίδιο τότε και με την Πολωνία. Τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Ρωσία, το ίδιο ακριβώς και οχτώ χρόνια αργότερα. Για τους προληπτικούς, όλα αυτά ήταν «σημάδι» για κάτι καλό.

Αντίπαλος της Εθνικής στους «8» η Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ. Τα γερμανικά «πάντσερ» ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και φαίνονταν τεράστιο εμπόδιο για την ελληνική ομάδα.

INT114252311.jpg

Ποδόσφαιρο – Πολιτική, σημειώσατε «διπλό»

Ασχέτως του αγωνιστικού, το κλίμα πριν από το παιχνίδι ήταν έντονα «φορτισμένο», με τους Έλληνες φιλάθλους να θέλουν διακαώς μία νίκη επί των Γερμανών, σε μία εποχή που η χώρα ήταν σε βαθιά κρίση και η λιτότητα νόμος. Όλοι θεωρούσαν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ως την κύρια υπεύθυνη γι’αυτή την κατάσταση.

Εύλογα, ο αγώνας κόντρα στους Γερμανούς πήρε εκδικητικό χαρακτήρα, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι», ένα ζήτημα «εθνικής υπερηφάνειας» και για μία ευκαιρία να επανακτήσει η Ελλάδα τον σεβασμό που είχε χάσει λόγω της οικονομικής της κατάρρευσης. Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η παρουσία της Μέρκελ στα επίσημα την ημέρα του αγώνα.

euro-2012-germania-ellada-4-2-53.jpg

Ο Φερνάντο Σάντος, σε μία δήλωση που έμεινε στην ιστορία, απάντησε στα κακεντρεχή άρθρα των γερμανικών μέσων και έδειξε πόσο «Έλληνας» ήταν, λέγοντας στη συνέντευξη τύπου πριν τον προημιτελικό ότι «Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για την ιστορία που κουβαλάει και όλοι οφείλουν να τον σέβονται».

Διαφορά ποιότητας αλλά στο 55’ όλοι το πίστεψαν…

Στον αγώνα, οι Γερμανοί μπήκαν δυνατά και η διαφορά ποιότητας ήταν εμφανής από τα πρώτα λεπτά. Το γκολ του Λαμ στο 39’ έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική ομάδα που δεν μπορούσε να κρατήσει καθόλου τη μπάλα. Ο Φερνάντο Σάντος προχώρησε σε αλλαγές στο δεύτερο μέρος για να κάνει την ομάδα πιο δραστήρια και η εικόνα της Εθνικής έφτιαξε σε σημαντικό βαθμό. Στο 55’ ήρθε η φάση της ισοφάρισης που «σήκωσε στο πόδι» ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία πίστεψε στο θαύμα, έστω και για λίγο.

Ο Σαλπιγγίδης έχοντας τη μπάλα στα πόδια του έφυγε σφαίρα και να γύρισε από τα δεξιά, στον Γιώργο Σαμαρά, ο οποίος με προβολή εξ επαφής νίκησε το Νόιερ για το 1-1, σε μία στιγμή πραγματικής έκστασης.

euro-2012-germania-ellada-4-2-36.jpg

Δυστυχώς, αυτό το συναίσθημα κράτησε μονάχα για έξι λεπτά. Οι Γερμανοί ήθελαν τη νίκη, ήταν καλύτεροι και το απέδειξαν. Το φοβερό γκολ του Κεντίρα στο 61’ έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των Ελλήνων και η συνέχεια ήταν διαδικαστική.

Το 3-1 ήρθε μετά από μία κεφαλιά του Μίροσλαβ Κλόζε, σε φάση που «θύμισε» Χαριστέα και 2004 ενώ ο Ρόις στο ντεμπούτο του σε EURO έκανε το 4-1 δίνοντας διαστάσεις θριάμβου για την χώρα του. Το μόνο που κατάφερε η «γαλανόλευκη» ήταν να μειώσει σε 4-2 με πέναλτι του Σαλπιγγίδη στις καθυστερήσεις. Αυτό ήταν και το τελευταίο της παιχνίδι σε τελική φάση μέχρι και σήμερα...

 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0