Retro Stories

Οι τελευταίοι τελικοί Άρη-ΠΑΟΚ το 1991 με το μνημειώδες ξύλο Γκάλη - Πρέλεβιτς

Οι τελευταίοι τελικοί Άρη-ΠΑΟΚ το 1991 με το μνημειώδες ξύλο Γκάλη - Πρέλεβιτς

Οι τελικοί της Α1 μπάσκετ αρχίζουν, με ακόμη μία μάχη «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, να είναι προ των πυλών, ωστόσο κάποτε οι πρωταγωνιστές ήταν διαφορετικοί και το επίκεντρο ήταν η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η τελική σειρά της σεζόν 1990-91, μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ έμεινε στην ιστορία ως μία από τις επικότερες και ήταν γεμάτη σασπένς, ανατροπές, ωραίο μπάσκετ και στο τέλος ξύλο, πολύ ξύλο…

Η εποχή εκείνη ήταν ξεκάθαρα της συμπρωτεύουσας, με τον Άρη απόλυτο κυρίαρχο και τον ΠΑΟΚ να κάνει ότι μπορεί από το χέρι του ώστε να βάλει stop στην παντοδυναμία του. Το ελληνικό μπάσκετ βρισκόταν σε μία διαρκή άνοδο και ήταν δικαίως ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με τους δύο συμπολίτες να έχουν ίδιο ρεκόρ (20-2) με την διαφορά όμως, ότι για τον ΠΑΟΚ οι μοναδικές του ήττες ήταν από τον Άρη, γεγονός που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη συνέχεια.

Μία κόντρα που έφτασε στο ζενίθ της

Ήταν με διαφορά οι καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Από τη μία πλευρά η «κιτρινόμαυρη» παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Μπραντ Σέλερς, που ήθελε να δώσει συνέχεια στην παντοδυναμία του Άρη και από την άλλη μία εξαιρετικά φιλόδοξη ομάδα του ΠΑΟΚ, απίστευτα ισχυρή, με παίκτες που θα ζήλευε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο, όπως οι Πρέλεβιτς, Φασούλας, Κόρφα και Κεν Μπάρλοου.

aris_6.jpg

Μάλιστα ο δικέφαλος του Βορρά εκείνη τη σεζόν έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα, ύστερα από το έπος της ΑΕΚ το 1968, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στη Σαραγόσα, στη Γενεύη, τον Μάρτιο του ’91. Η ήττα από τον Πανιώνιο στον τελικό Κυπέλλου ένα μήνα αργότερα ήταν ένα ηχυρό χαστούκι για την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα που ωστόσο την πείσμωσε.

ΠΑΟΚ-ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ-ΕΥΡΩΠΗΣ-1991-1280x720.jpg

Το τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και η έναρξη των play-offs (οι νίκες της κανονικής διάρκειας μεταφέρονταν) βρήκε την πόλη της Θεσσαλονίκης χωρισμένη στα δύο, την κόντρα να έχει φτάσει στον απόλυτο βαθμό και όλο το μπασκετικό φίλαθλο κοινό να ανυπομονεί να παρακολουθήσει μία σειρά τελικών αντάξια της ποιότητας των δύο ομάδων. Και έτσι έγινε. Οι τελικοί εκείνης της σεζόν ήταν ίσως οι πιο συγκλονιστικοί στην ιστορία της Α1.

Πριν τους τελικούς, Άρης και ΠΑΟΚ έπρεπε να περάσουν τα εμπόδια του Ηρακλή και του εξαιρετικού, εκείνη την σεζόν, Πανιωνίου αντίστοιχα, πράγμα που αποδείχθηκε εξαιρετικά εύκολο καθώς θα πάρουν δύο νίκες και με συνολικό 4-0 θα προκριθούν στην τελική σειρά.

Πλέον, ήταν οι δυο τους. Για κάποιους η πιο συναρπαστική σειρά τελικών, για άλλους όχι, το σίγουρα ήταν ότι Άρης και ΠΑΟΚ έδωσαν εκείνη τη σεζόν μία από τις πιο μνημειώδεις μάχες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο ΠΑΟΚ «κουβαλούσε» τις δύο ήττες από την κανονική περίοδο κόντρα στον συμπολίτη ωστόσο θα καταφέρει να ισοφαρίσει την σειρά σε 2-2, καθώς επικράτησε στα δύο πρώτες αναμετρήσεις των τελικών, στην έδρα του. Αρχικά στον εναρκτήριο τελικό κέρδισε με 84-79 ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ισοφαρίσει επικρατώντας στην παράταση με 74-65.

Από την κόλαση στον παράδεισο ο Άρης

Με το μομέντουμ να δείχνει ξεκάθαρα ΠΑΟΚ και δικαιολογούμενα καθώς ο Άρης έμοιαζε να τα έχει χαμένα, λίγοι πίστευαν σε αυτό που θα ακολουθούσε. Ο τρίτος τελικός έλαβε χώρα στις 4 Μαΐου στην έδρα των κιτρινόμαυρων αυτή τη φορά. Μόλις 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού και οι φιλοξενούμενοι ήταν κάτι παραπάνω από κοντά στην τρίτη σερί νίκη τους καθώς βρίσκονταν μπροστά με 85-81 και τότε γίνεται το απίστευτο.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης με ένα λέι απ σαν σε προπόνηση θα μειώσει σε 83-85, 9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος και ενώ ο ΠΑΟΚ εξακολουθούσε να κρατάει τη νίκη στα χέρια του, ο Κένεθ Μπάρλοου κάνει ένα τραγικό λάθος που ίσως να κρίνεται και μοιραίο για το πρωτάθλημα εν τέλει. Στην επαναφορά, ψάχνει να κάνει μακρινή πάσα στον Φασούλα, ωστόσο ο Ντίνος Αγγελίδης έκλεψε την μπάλα, έδωσε στον Γκάλη, ο οποίος χωρίς να το σκεφτεί έδωσε ασίστ στον Γιαννάκη και ο «δράκος» θα σκοράρει το νικηφόρο τρίποντο για το 86-85 μέσα σε πανζουρλισμό! Έπος...

Και ενώ όλος ο μπασκετικός και μη κόσμος στην Ελλάδα προσπαθούσε να καταλάβει τι πραγματικά είχε συμβεί εκείνο το βράδυ, ο τέταρτος τελικός είχε ήδη φτάσει και ήταν ακόμα πιο επεισοδιακός…

Το έκανε ξανά δια χειρός Γιαννάκη

Ακόμα και μετά τον απίστευτο τρίτο τελικό, αν έλεγες σε οποιονδήποτε ότι ο Άρης θα έπαιρνε τη νίκη και θα κατακτούσε ξανά το πρωτάθλημα, έχοντας τον Νίκο Γκάλη σε ιστορικό «χαμηλό» με μόλις 11 πόντους, το πιθανότερο να σε έβγαζε τρελό. Κι όμως, έγινε και αυτό. Ο ΠΑΟΚ ήταν και σε αυτόν τον τελικό καλύτερος, έφτασε να προηγείται δύο λεπτά πριν το τέλος με 78-71 ωστόσο έπεσε σε έναν «μυθικό» Παναγιώτη Γιαννάκη.

Με προσωπικούς πόντους, ο Έλληνας άσος θα κρατήσει τον Άρη ζωντανό στην υπόθεση νίκη και 66 δευτερόλεπτα πριν το τέλος το σκορ είναι στο 80-76 υπέρ των φιλοξενούμενων. Ο Φασούλας δεν θα μπορέσει να σκοράρει από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», ο «δράκος» θα κάνει air ball σε προσπάθεια για τρίποντο ωστόσο ο Βασίλης Λυπηρίδης θα πάρει το ριμπάουντ και θα μειώσει στο καλάθι (80-78) 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Η επαναφορά από τον Φασούλα στη συνέχεια είναι τραγική, καθώς η μπάλα δεν πήγε ποτέ στον Πρέλεβιτς και ο Άρης έχει την επίθεση που έμελλε να κρίνει τον τίτλο.

Ο Γιαννάκης αναλαμβάνει την οργάνωση, καταφέρνει να διεισδύσει στη ρακέτα και να δώσει στον Σέλερς, με τον Αμερικανό να σκοράρει καλάθι και φάουλ. Ο εφιάλτης για τους παίκτες του ΠΑΟΚ είχε επιστρέψει για τα καλά. Ο Σέλερς ευστόχησε στη βολή και έγραψε το τελικό 81-80. Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα ο Πιτ Παπαχρόνης θα αστοχήσει σε σουτ και ο Άρης θα κατακτήσει το 7ο σερί «μυθικό» πρωτάθλημα στην ιστορία του!

Λήξη και… ξύλο, πολύ ξύλο και μάλιστα ιστορικό

Δυστυχώς αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, όλα επισκιάστηκαν από το ιστορικό «ξύλο» που έπεσε μεταξύ του Νίκου Γκάλη και του Μπάνε Πρέλεβιτς. Οι δύο σούπερ σταρ της εποχής πιάστηκαν στα χέρια, με τις μπουνιές να πέφτουν η μία μετά την άλλη και μία ολόκληρη ομάδα από παίκτες, μέλη των ομάδων και αστυνομικούς να προσπαθούν να τους χωρίσουν! Το γιατί ο άσος του ΠΑΟΚ επιτέθηκε στον έτερο του Άρη και άρχισε αυτή η μάχη έγινε αντικείμενο συζήτησης ημερών και ακόμα και σήμερα κανείς δεν ξέρει τι ισχύει με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν…



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0