Retro Stories

«Έντεκα εμείς, έντεκα και αυτοί»: Οι εκλεκτοί του Πούσκας έτοιμοι για τον τελικό, από άλλη λήψη (video)

«Έντεκα εμείς, έντεκα και αυτοί»: Οι εκλεκτοί του Πούσκας έτοιμοι για τον τελικό, από άλλη λήψη (video)

2 Ιουνίου του 1971: Γουέμπλεϊ, Λονδίνο. Η ομαδική φωτογράφιση του Παναθηναϊκού, λίγο πριν το πρώτο σφύριγμα του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει τεράστιες στιγμές. Βαμμένες στο πράσινο. Όπως και η φανέλα του Παναθηναϊκού για το ματς με τον Άγιαξ. Συμπληρώνονται 51 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που το «τριφύλλι» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μέχρι και σήμερα, είναι η μοναδική που το έχει καταφέρει σε συλλογικό επίπεδο και μόλις η δεύτερη μετά την Εθνική ομάδα του 2004. Η παραπάνω φωτογραφία, μιλάει από μόνη της. Η εντεκάδα που έχει παρατάξει ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας από μία σπάνια, πλάγια λήψη, λίγα δευτερόλεπτα πριν την σέντρα.

Είναι λίγες στιγμές πριν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το κύπελλο με τα μεγάλα «αυτιά» αντικρίζει αυτούς τους 11 Έλληνες, έτοιμους να αντιμετωπίσουν την παρέα του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ και τον Άγιαξ.

IMG_0034_1.JPG

Εκτός από τη λήψη, είναι αξιοσημείωτο πως είναι και έγχρωμη, κάτι σπάνιο για την εποχή. Η καταπράσινες φανέλες του Παναθηναϊκού ξεχωρίζουν και οι λευκές λεπτομέρειες ολοκληρώνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Τα βλέμματα τους είναι διαφορετικά αλλά όλα έχουν ένα στόχο. Να «χρυσώσουν» ακόμα περισσότερο την ολόχρυση σελίδα που έχουν γράψει.

Το αυτοκρατορικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, όπου έγινε και ο τελικός, ήταν κατάμεστο από 70 χιλιάδες κόσμο. Το μισό, ήταν ντυμένο με τις ελληνικές σημαίες. Μία εικόνα που αποτελούσε ανατριχίλα. Μία ανάμνηση που δεν πρόκειται να φύγει από καμία μνήμη και στους έντεκα. Αυτό παραδέχθηκε άλλωστε και ο Κώστας Ελευθεράκης στο «BN Sports».

Μπορεί μετά από 90 λεπτά, το όνειρο να μην πραγματοποιήθηκε, αφού ο Άγιαξ επικράτησε με 2-0 και ξεκίνησε τη δική του «χρυσή» εποχή. Ωστόσο, οι Πράσινοι είχαν ήδη φτάσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία παρέα ταλαντούχων και ποιοτικών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, έκανε αυτό που δεν είχε και δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι σήμερα.

 

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0