Retro Stories

«Βαζέχα και… γκολ» για 234η φορά, ένα σκαλί πριν το πάνθεον των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος! (video)

«Βαζέχα και… γκολ» για 234η φορά, ένα σκαλί πριν το πάνθεον των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος! (video)

Ο Κριστόφ Βαζέχα σημειώνει το 234ο γκολ του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και «πιάνει» στη δεύτερη θέση των πρώτων σκόρερ, τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Σχετικά Άρθρα

Η υπόθεση-πρωτάθλημα είχε κλείσει είχε από νωρίς, αλλά όλοι γνώριζαν πως εκείνο το μεσημέρι στο Απόστολος Νικολαΐδης, θα διαδραματίζονταν, πιθανότατα, ιστορικές σκηνές. Ο όρος ίσως μοιάζει υπερβολικός, αλλά το γεγονός πως η 20η Μαΐου του 2001 μνημονεύεται ακόμη, παρότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες -και ένας χρόνος- από τότε, τον δικαιολογεί σε απόλυτο βαθμό.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παναχαϊκή στη Λεωφόρο και όλοι γνωρίζουν πως ο θρυλικός φορ του, Κριστόφ Βαζέχα, θέλει ένα γκολ για να «πιάσει» στη 2η θέση των πρώτων σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Μίμη Παπαϊωάννου.

Στο 26ο λεπτό, ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε «κατεβαίνει» τη δεξιά πλευρά και στο κατάλληλο χρονικό σημείο, «σπάει» την μπάλα στον Κριστόφ Βαζέχα. Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο κι εύκολο για τον Πολωνό.

Προ κενής εστίας πετυχαίνει το γκολ υπ’ αριθμόν 234 στο ελληνικό πρωτάθλημα και «σκαρφαλώνει», ως «συγκάτοικος», στη δεύτερη θέση της λίστας των πρώτων σκόρερ.


Μία εβδομάδα αργότερα, θα εξασφαλίσει πως η θέση του ανήκει ολοκληρωτικά, όταν θα βρει δίχτυα απέναντι στην Καλαμάτα, στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2000/01.

Ένα «ταξίδι» που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου του 1990 κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών, με το πρώτο του γκολ φορώντας το «τριφύλλι» στο στήθος και σταμάτησε στις 25 Μαΐου του 2003, με το τελευταίο κόντρα στον Ακράτητο.


Μία από τις σημαντικότερες «στάσεις», όμως, υπήρξε εκείνο το γκολ κόντρα στην Παναχαϊκή. Το τελικό 4-0 απλώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ίσως κανείς να μην θυμόταν τόσα χρόνια μετά, ούτε το τελικό αποτέλεσμα, ούτε το ματς καθ’ αυτό. Ήταν τέτοιο το επίτευγμα, όμως, που δεν αφήνει περιθώρια επιλογής.

Η 20η Μαΐου του 2001 ήταν το «επιστέγασμα» μίας θρυλικής πορείας στα ελληνικά γήπεδα για 15 συναπτά έτη. Μία ακόμα επιβράβευση για την ακατάπαυστη προσφορά του τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στο εγχώριο ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο απολογισμός του στο ελληνικό πρωτάθλημα θα «σταματήσει» στα 244 γκολ, μετά από 390 συμμετοχές. Ο πρώτος μη-Έλληνας σκόρερ και ο δεύτερος στη γενική λίστα, πίσω μόνο από τα 261 γκολ του Θωμά Μαύρου.

Ξέχωρα από τα πέντε πρωταθλήματα, τα ισάριθμα Κύπελλα, τα τρία double, αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες, ο Κριστόφ Βαζέχα έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει περήφανος και για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Τα οποία εξασφάλισε πως δεν χωρούν αμφισβήτηση, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου του 2001.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0