Retro Stories

Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» dream team με το 5ο αστέρι στο Βερολίνο και τα χαρτονομίσματα του... Θανάση (video)

Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» dream team με το 5ο αστέρι στο Βερολίνο και τα χαρτονομίσματα του... Θανάση (video)

03/05/2009: Ο Παναθηναϊκός ράβει το 5ο αστέρι στη φανέλα του, ξεπερνώντας τα εμπόδια του Ολυμπιακού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Final 4 του Βερολίνου, διαθέτοντας ένα από τα ποιοτικότερα  ρόστερ στα ευρωπαϊκά χρονικά!

Από τον παράδεισο στην κόλαση και ξανά στον έβδομο ουρανό. Αυτή θα μπορούσε να είναι η σύνοψη των συναισθημάτων που γέννησε στους φίλους του Παναθηναϊκού εκείνος ο τελικός κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 3 Μαΐου του 2009 στην «O2 World» του Βερολίνου.

Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Ιτούδη έκαναν ένα ονειρικό πρώτο ημίχρονο και πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας χτίσει διαφορά 20 πόντων (48-28). Η «ψαλίδα» άνοιξε μάλιστα στους 23 πόντους (56-23) στο 24Ο λεπτό, μετά από εύστοχο τρίποντο του Αντώνη Φώτση, όμως το σκηνικό στη συνέχεια άλλαξε άρδην.

Η ρωσική «αρκούδα» καθοδηγούμενη από τον Ετόρε Μεσίνα έψαχνε εκδίκηση για το Final 4 που είχε γίνει στην Αθήνα δύο χρόνια νωρίτερα και έτρεξε επιμέρους 17-0, μειώνοντας σε 56-50 στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου. Οι Ρώσοι πλησίασαν στον πόντο (70-69 και 72-71) έχοντας ως κύριο εκφραστή των επιθέσεών τους έναν πρώην «πράσινο», τον Ραμούνας Σισκάουσκας, όμως ο Λιθουανός δεν κατάφερε να βρει στόχο στο τρίποντο που επιχείρησε παίρνοντας πάνω του την τελευταία επίθεση.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός χρίστηκε πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία του. MVP του Final 4 αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης (σσ. 18 πόντοι στον ημιτελικό και 13 στον τελικό), βάζοντας στο παλμαρέ του και την παρθενική του κούπα σε επίπεδο Euroleague (σσ. το 2007 είχε φύγει για το NBA και τους Χιούστον Ρόκετς).

spanoulis-mvp-berlin-2009.jpg

Dream Team

Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ντρου Νίκολας, Μάικ Μπατίστ, Κώστας Τσαρτσαρής, Αντώνης Φώτσης, Νίκολα Πέκοβιτς, Στράτος Περπέρογλου, Νίκος Χατζηβρέττας. Όχι δεν ήταν μια All Star selection, αλλά το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2008-09. Ίσως η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα που έχουμε δει ποτέ.

Τα παρελκόμενα

Final 4 χωρίς παρελκόμενα γίνεται; Δεν γίνεται!

Όπως προαναφέραμε ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού στον πρώτο ημιτελικό του Βερολίνου. Κάπως έτσι οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με επίσης ηττημένη Μπαρτσελόνα στον μικρό και πάντα βαρετό μικρό τελικό. Μετά το τέλος του εν λόγω αγώνα ο Γιάννης Μπορούσης γύρισε προς την πράσινη κερκίδα λέγοντας και δείχνοντας «Σε δέκα μέρες θα τα πούμε», εννοώντας φυσικά τους επερχόμενους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ την… πάτησε όμως, αφού ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε τελικά πρωταθλητής Ελλάδας και εκείνος έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του «τριφυλλιού» για αρκετά χρόνια.

Η ιστορία που έχει μείνει ωστόσο χαραγμένη στις μνήμες όλων από εκείνον τον Μάιο στο Βερολίνο είναι η στιγμή που ο έξαλλος με τις διαιτητικές αποφάσεις, ιδίως του Αρτεάγκα, o Θανάσης Γιαννακόπουλος πηγαίνει μετά τη λήξη του αγώνα και πετάει χαρτονομίσματα προς τον CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου. Πρόκειται για μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή, την οποία και επέλεξε η «Mundo Deportivo» για τον τίτλο της είδησης του θανάτου του μεγαλοπαράγοντα του Παναθηναϊκού τον Μάρτιο του 2019. «Απεβίωσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο παράγοντας που πέταξε ένα μάτσο χαρτονομίσματα στο πρόσωπο του Μπερτομέου» έγραψε χαρακτηριστικά το ισπανικό μέσο.

giannakopoulos-mundo-deportivo.jpg

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3/5τρ), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6 (4ρ), Φώτσης 13 (3/6τρ, 8ρ), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2/3τρ, 4ρ), Πέκοβιτς 6 (6λ), Γιασικεβίτσιους 10 (3/5τρ, 4ρ, 4ασ)

ΤΣΣΚΑ (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1/4τρ, 9ρ), Σισκάουσκας 13 (2/6τρ), Χόλντεν 14 (5/7δ, 4ασ), Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9 (1τρ, 7ρ), Πλάνινιτς 5

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0