Retro Stories

Η Ρώμη «βάφτηκε» για πάντα κόκκινη το 1997 και το πρώτο… αίμα για τον Ολυμπιακό του Ίβκοβιτς ήρθε απέναντι στην Μπαρτσελόνα (video)

Η Ρώμη «βάφτηκε» για πάντα κόκκινη το 1997 και το πρώτο… αίμα για τον Ολυμπιακό του Ίβκοβιτς ήρθε απέναντι στην Μπαρτσελόνα (video)

24 Απριλίου 1997, «Αιώνια Πόλη»: Η πρώτη φορά είναι πάντα και η πιο… γλυκιά. Ισχύει σε πολλά πράγματα στη ζωή και ο αθλητισμός και πιο συγκεκριμένα το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγεται σε αυτά... Ο Ολυμπιακός, σαν σήμερα, το 1997 πάτησε την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του, κερνώντας νέκταρ τους φιλάθλους του, σε… μπλαουγκράνα ποτήρια!

Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο. Τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις που συνδέονται με τρόπο «μαγικό» και συνάμα… Ολυμπιακό. Στο άκουσμά τους, οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές έκστασης και απόλυτης «μπασκετικής τρέλας», μέσα από ισάριθμες κατακτήσεις Ευρωπαϊκών τροπαίων.

Όσο απίστευτο και αναπάντεχο και να ήταν το κατόρθωμα της Κωνσταντινούπολης που ολοκληρώθηκε με το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη το 2012, όσο απόλυτο και να ήταν το μπάσκετ που έπαιξε η ομαδάρα του Μπαρτζώκα το 2013 στο Λονδίνο, αυτό που θα μένει για πάντα χαραγμένο σε μια ξεχωριστή γωνιά της συλλογικής μνήμης είναι ο τελικός του 97’ στην «Αιώνια Πόλη». Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που το έζησαν από κοντά αλλά και όσοι είδαν και άκουσαν μετέπειτα γι' αυτό, θα το θυμούνται στο πέρασμα του χρόνου, με τρόπο ξεχωριστό, σαν τον πρώτο έρωτα, σαν το πρώτο ερωτικό φιλί…

Στη Ρώμη ο Ολυμπιακός βρέθηκε για 3η φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκό final four, αποκλείοντας στα προημιτελικά τον «αιώνιο αντίπαλο» Παναθηναϊκό με 2-0 νίκες και έμελλε αυτή να είναι και η… φαρμακερή. Όλα ξεκίνησαν από τον ημιτελικό απέναντι στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, που με τον Ντέιβιντ Ρίβερς να είναι καθοριστικός, σημειώνοντας 28 πόντους, οι ερυθρόλευκοι έκαμψαν την αντίσταση των Σλοβένων με 74-65.

Στον τελικό της 24ης Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη) αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα του νυν διοικητικού στελέχους των Σικάγο Μπουλς, Αρτούρας Καρνισόβας, του Σάσα Τζόρτζεβιτς και του κόουτς Αΐτο Ρενέσες. Ο Ολυμπιακός κουβαλούσε το ψυχολογικό βάρος των δύο προηγούμενων χαμένων τελικών, από τη Μπανταλόνα το 1994 και από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1995 και ήλπιζε η Ρώμη να αλλάξει τη μοίρα του μια για πάντα. Για να αντιμετωπίσει αυτό το συναισθηματικό «βάρος», ο κόουτς Ίβκοβιτς είχε προβεί σε μια ασυνήθιστη κίνηση, που τότε είχε προκαλέσει αίσθηση.

Ανήμερα του μεγάλου τελικού, ο εκλιπών Σέρβος, θρύλος του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, αποφάσισε αντί για προπόνηση να βγάλει την ομάδα του βόλτα την παραλία της Όστια με σκοπό οι παίκτες του να αποφορτιστούν και να «καθαρίσουν» το μυαλό τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον… αστικό μύθο, οι παίκτες του Ολυμπιακού έκατσαν στην εν λόγω παραλία και έπαιξαν το χαρακτηριστικό παιχνίδι με τα βότσαλα, καταλήγοντας τελικά να προσπαθούν να ρίξουν στην θάλασσα τον, τότε ταλαντούχο πιτσιρικά Δημήτρη Παπανικολάου!

Το ίδιο βράδυ, η ιδιότυπη… προπόνηση του «Σοφού» μάλλον έπιασε τόπο, με τους παίκτες του και ειδικά τον μετέπειτα MVP του final four Ρίβερς, να βλέπουν το καλάθι της Μπαρτσελόνα, σαν να πετούν πέτρες στον ωκεανό… Την ίδια ώρα ο άπειρος ακόμα Παπανικολάου, έπεσε κατευθείαν σε… βαθιά νερά και όχι μόνο δεν πνίγηκε, αλλά κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την... ακτή της Επαγγελίας.

Οι Καταλανοί αν και ξεκίνησαν καλύτερα την αναμέτρηση στο «Παλαέουρ» είδαν τους «ερυθρολεύκους» να επιστρέφουν γρήγορα και να πηγαίνουν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 31-29. Το 2ο ημίχρονο ήταν ένα προσωπικό σόου του ηγέτη του Ολυμπιακού, Ρίβερς, με τον Αμερικανό γκαρντ να κάνει ότι θέλει την άμυνα της Μπαρτσελόνα και να φτάνει τους 26 πόντους οδηγώντας την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης με τελικό σκορ 73-58! Το +15 μάλιστα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε διαφορά που είχε σημειωθεί σε τελικό της διοργάνωσης…

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Ρίβερς 26, Σιγάλας 7, Νάκιτς, Τάρλατς 11, Φασούλας 6, Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα (Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες) : Τζόρτζεβιτς 6, Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14, Χιμένεθ 16, Ρίβας 6, Γιοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0