Retro Stories

Η Λαμία και οι... άλλες: Οι 4+1 «μικροί» που μεγάλωσαν μέσω Κυπέλλου! (video)

Η Λαμία και οι... άλλες: Οι 4+1 «μικροί» που μεγάλωσαν μέσω Κυπέλλου! (video)

Η ώρα των ημιτελικών, του Κυπέλλου Ελλάδας, έφτασε, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση. Λαμία, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν μια θέση στον μεγάλο τελικό, αρχής γενομένης από την Μεγάλη Τετάρτη (20/04), όπου το «τριφύλλι», υποδέχεται την ευχάριστη έκπληξη του φετινού θεσμού Λαμία. Η ομάδα της Φθιώτιδας, συνεχίζει μια παράδοση, η οποία θέλει μια «απρόσμενη» ομάδα, να εντυπωσιάζει, φτάνοντας τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά και γιατί όχι μέχρι και τον τελικό. Το BNsports, θυμάται ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων, που κανείς δεν περίμενε τη μεγάλη τους πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος.

 

Δεν είναι λίγες οι στιγμές, κατά τις οποίες, οι επονομαζόμενοι «μεγάλοι» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, έχουν κατακτήσει, το Κύπελλο Ελλάδας, αφού διέθεταν άκρως ανταγωνιστικές ομάδες, με ποιότητα. Από το 1932, μέχρι και σήμερα, το τρόπαιο του Κυπελλούχου έχουν κατακτήσει 11 διαφορετικές ομάδες, ενώ σε τελικό έχουν αγωνιστεί συνολικά 19. Παρόλα αυτά, δεν έχουν λείψει στα 80 χρόνια ιστορίας του θεσμού, αρκετές ανατροπές και απρόσμενες παρουσίες, οι οποίες δικαιολόγησαν- συνεχίζοντας- μέχρι και σήμερα, τον χαρακτηρισμό,
«Θεσμός Εκπλήξεων».

Φτάνοντας λοιπόν, στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, συναντάμε τη Λαμία, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Με αφορμή την ομάδα της Φθιώτιδας, το BNSports, ανατρέχει τόσο στο μακρινό όσο και στο άμεσο παρελθόν, παρουσιάζοντας, τις ομάδες εκείνες, που μετέτρεψαν το Κύπελλο Ελλάδος, σε μια διοργάνωση εκπλήξεων.

Λαμία – Η «σταχτοπούτα» που πλήγωσε τη Βασίλισσα

pomonis-nikolaidis-πομωνης-νικολαιδης-e1411916915763-560x412-1_1.jpg

Μπορεί αρκετοί να θυμούνται τις δύο εκπλήξεις που πραγματοποίησε η Λαμία λίγα χρόνια πριν απέναντι στον Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ωστόσο η ομάδα της Φθιώτιδας, έχει καταφέρει άλλη μια φορά στο παρελθόν να βρεθεί σε ημιτελικά κυπέλλου. Ήταν το 1972, όταν η μόλις οκτώ ετών ομάδα της Λαμίας, που σε μια σειρά μονών αναμετρήσεων, κατάφερε να αποκλείσει τον Ορχομενό και την Κόρινθο στην πρώτη και τη δεύτερη φάση αντίστοιχα.Στα προημιτελικά αντίπαλος της ήταν η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, του Στέλιου Σεραφείδη και του Μίμη Παπαϊωάννου.Η «ένωση» έπεσε θύμα της άσημης Λαμίας χάνοντας με 1-0 στην παράταση και μένοντας εκτός συνέχειας. Επόμενος αντίπαλος στους «4» για την ομάδα της Φθιώτιδας ήταν ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν αυτός που «έφραξε» το δρόμο στην Λαμία, επικρατώντας αυτής με 2-0 στην Τούμπα, παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό και εν τέλει το τρόπαιο.

Λάρισα - Η αρχή των πάντων

19061982_pao_vs_ael_final_kypello_1.jpg

Ήταν 40 χρόνια πριν, όταν η Λάρισα, με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη και με ποδοσφαιριστές όπως ο Θοδωρής Βουτυρίτσας, ο Νίκος Πατσιαβούρας, ο Γιάννης Βαλαώρας και ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας, ξεκινούσαν μια ονειρική πορεία που θα κατέληγε στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και θα διεξαγόταν ο τελικός του κυπέλλου. Από το 2-0 του «Αλκαζάρ» απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου, για την πρώτη φάση του θεσμού, στο 1-0 απέναντι στην Ξάνθη στο ίδιο γήπεδο, oι «βυσσινί» πήραν το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο όπου και θα αντιμετώπιζαν τον Εθνικό Πειραιώς. Εκεί η ομάδα του κάμπου κατάφερε να περάσει δια πυρός και σιδήρου απο το Στάδιο Καραϊσκάκη, χάρη στο γκολ του Ανδρεούδη στο 73’, υπερασπίζοντας το επάξια στον επαναληπτικό μετά το 0-0. Στα προημιτελικά, αντίπαλος της ήταν ο Διαγόρας Ρόδου, ο οποίος αποκλείστηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πριν τον μεγάλο τελικό, το τελευταίο εμπόδιο για την ΑΕΛ, ήταν η Κόρινθος, η οποία και επικράτησε στην πρώτη αναμέτρηση με 1-0. Ωστόσο στη δεύτερη αναμέτρηση οι Θεσσαλοί επικράτησαν με 3-1 «σφραγίζοντας» το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί, το όνειρο δεν ολοκληρώθηκε αφού ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε Κυπελλούχος, με το γκολ του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη. Αυτή η πορεία, ήταν η αρχή των πάντων για την ΑΕΛ, αφού δύο χρόνια μετά αναβίωσε τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, χάνοντας στον τελικό του 1984 και πάλι από το «τριφύλλι» με 2-0. Ωστόσο, η τρίτη παρουσία της ΑΕΛ, σε τελικό κυπέλλου σε διάστημα τεσσάρων ετών, ήταν και η επιβλητικότερη, καθώς κατάφερε να επικρατήσει με 4-1 του πρωταθλητή ΠΑΟΚ και να κατακτήσει το τρόπαιο.


Αστέρας Τρίπολης - Η επέλαση των Αρκάδων

asteras-tripolis-omadiki-660_1.jpg

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2012/13, θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες, με τον Στάικο Βεργέτη στον πάγκο τους, ρίχτηκαν στη «μάχη» του Κυπέλλου, από τη φάση των «32» με αντίπαλο την Λάρισα, που αγωνιζόταν την περίοδο εκείνη στη δεύτερη κατηγορία. Η «λευκή» ισοπαλία στον κάμπο δεν πτόησε τον Αστέρα που επικράτησε με 4-1 στον επαναληπτικό. Αντίπαλος, στους «16», ο Ολυμπιακός Βόλου, τον οποίο και απέκλεισε μετά το 2-0 στην Τρίπολη. Στη συνέχεια, σειρά είχε ο Πλατανιάς Χανίων, του οποίου την αντίσταση έκαμψε με δύο νίκες, περνώντας έτσι στου «4». Το έργο του Αστέρα, φαινόταν πολύ δύσκολο καθώς αντίπαλος του ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος στο πρώτο παιχνίδι της Τούμπας επικράτησε με 2-1. Παρόλα αυτά, ο επαναληπτικός της Τρίπολης έμελλε να είναι ιστορικός αφού οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 2-0 με σκόρερ και των δύο γκολ τον Ουσέρο, πανηγυρίζοντας την πρόκριση στον τελικό. Στις 11 Μαϊου του 2013, ο Αστέρας Τρίπολης, αντιμετώπισε στο Ολυμπιακό Στάδιο, τον πολυνίκη του θεσμού Ολυμπιακό και παρότι κατάφερε να προηγηθεί, ηττήθηκε εν τέλει με σκορ 3-1, έχοντας ωστόσο αρκετά παράπονα από τη διαιτησία.



Ξάνθη – Η επιβράβευση της ακριτικής ομάδας

-27_1.jpg

Η ομάδα της Ξάνθης αποτελούσε μια παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου της επαρχίας για αρκετά χρόνια. Μην έχοντας καταφέρει να διακριθεί στο Κύπελλο Ελλάδας, με εξαίρεση τη χρονιά 2006/07, όπου αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά, η ακριτική ομάδα κατάφερε το 2015 να φτάσει έως και τον τελικό του θεσμού. Σε μια διοργάνωση, διαμορφωμένη με ομίλους, η Ξάνθη προκρίθηκε μαζί με τον ΟΦΗ από τον τρίτο όμιλο και βρήκε στα ημιτελικά τον Ηρακλή. Ο «Γηραιός» δεν ανέκοψε την πορεία της και έτσι μετά το 0-1 στη Θεσσαλονίκη και το 0-0 στα «Πηγάδια», η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, ταξίδεψε στην Αθήνα για τον τελικό της 23ης Μαϊου με τον Ολυμπιακό. Νικητές, αναδείχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» αφού επικράτησαν με σκορ 3-1.



Καστοριά- Γούνα από «χρυσάφι»

kastoria-kupello4_4.jpg

Ήταν το έτος 1980, όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη έκπληξη της ιστορίας του Κυπέλλου Ελλάδος. Σε μια χρονιά που ο τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ στο Βόλο, δε θα μπορούσε να μην υπάρξει μια αντίστοιχη εξέλιξη και στο Κύπελλο. Η ομάδα που εξέπληξε τα πλήθη, ήταν η Καστοριά, που με προπονητή τον Σάββα Βασιλειάδη και με κύριους πρωταγωνιστές, τους, Νικο Σαργκάνη, Γιώργο Παράσχο, Γρηγόρη Παπαβασιλείου και Ανδρέα Βοϊτσίδη, κατάφερε να γίνει, η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος. Ξεπερνώντας κατά σειρά τα εμπόδια του Εθνικού, της Καβάλας, του Ολυμπιακού Λουτρακίου, της Λάρισας και του Μακεδονικού, οι «γουναράδες» θα αντιμετώπιζαν στις 25 Μαϊου του 1980, τον Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο τελικός που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια, έμεινε στην ιστορία αφού η Καστοριά επικράτησε με το εντυπωσιακό 5-2 του Ηρακλή.

Σήμερα, 42 χρόνια μετά, το τρόπαιο και όλες οι αναμνήσεις που κουβαλάει, βρίσκονται κλειδωμένα στα παλιά γραφεία της ομάδας, ενώ ο σύλλογος δε θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις ένδοξες ημέρες.



Γιώργος Ζαχαρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0