Retro Stories

Η μοιραία αλλαγή του Μαύρου, που δρομολόγησε το «αντίο» του στην ΑΕΚ, κάνοντας τον Αλέφαντο κόκκινο πανί για τους οπαδούς! (video)

Η μοιραία αλλαγή του Μαύρου, που δρομολόγησε το «αντίο» του στην ΑΕΚ, κάνοντας τον Αλέφαντο κόκκινο πανί για τους οπαδούς! (video)
Η κόντρα Θωμά Μαύρου και Νίκου Αλέφαντου φτάνει στο αποκορύφωμά της. Το «ή εγώ ή αυτός» ηχεί κι από τις δύο πλευρές -εντός και εκτός αποδυτηρίων- με την ΑΕΚ να μην κράτα  στο τέλος της σεζόν κανέναν από τους δύο!
Σχετικά Άρθρα

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά στις 11 Απριλίου του 1987. Ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ. Ο Θωμάς Μαύρος επιστρέφει από σειρά σοβαρών τραυματισμών και αγωνίζεται ως βασικός.

Στο 80ο λεπτό, ο Νίκος Αλέφαντος τον αντικαθιστά. Η κερκίδα αντιδρά και προχωρά σε αποδοκιμασίες κατά του προπονητή της «Ένωσης». Η οριστική ρήξη έχει δρομολογηθεί.
 
«Καθόσουν σαν μπάστακας και δεν έκανες τίποτα. Έσβησες ως ποδοσφαιριστής και τριάντα κολλητοί σου με έβριζαν». Τα λόγια του Αλέφαντου δεν μένουν αναπάντητα, από τον Μαύρο«Σου απαγορεύω να ξαναπιάσεις το όνομά μου στο στόμα σου!»
 Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν η αιτία που η καριέρα του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ τελείωσε το απόγευμα της 11ης Απριλίου 1987.

Η παρέμβαση του Στέλιου Μανωλά ηρεμεί τα πνεύματα προς το παρόν, αλλά στη μεγάλη «εικόνα» του προβλήματος, ούτε ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚΑνδρέας Ζαφειρόπουλος, είναι ικανός να δώσει λύση. Πόσω μάλλον μετά τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Αλέφαντου, την αμέσως επόμενη ημέρα.
 
Ο προπονητής της «Ένωσης» βάλει κατά του Θωμά Μαύρου. Υποστηρίζει πως του έφερε προσωπικό γυμναστή, αλλά ο επιθετικός της ΑΕΚ παρέμεινε αδιάφορος και προσποιούταν είτε τον τραυματία, είτε τον άρρωστο. Οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία, άλλωστε:
 
«Τι θες Μαύρο; Πότε θα έρθεις να παίξεις; Το Πάσχα. Να παίξεις. Τι θες Μαύρο; Είσαι άρρωστος; Κάτσε. Δηλαδή λέμε του Αλέφαντου ότι είσαι καλός προπονητής και μετά θα του πάρουμε τα σώβρακα;» 
 
 
Ο Θωμάς Μαύρος, την αμέσως επόμενη ημέρα, παραχωρεί συνέντευξη στα «Νέα» και τον Τάσο Μπούρα, κατηγορώντας τον Αλέφαντο ότι λέει ψέματα.
 
«Έχει παραμυθιάσει όλον τον κόσμο ότι είναι μπεσαλής και δίκαιος όπως ο Ιησούς Χριστός, όμως, λέει ψέματα!»
 
Είναι φανερό πως τα όρια της απλής αντιπαράθεσης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, αλλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί αυτό που έρχεται στις 13 Απριλίου!
 
Ημέρα Δευτέρα και η ΑΕΚ πραγματοποιεί την προπόνησή της στο ΟΑΚΑ. Ο δημοσιογράφος της «Αθλητικής Ηχούς», Γιώργος Βενετούλιας, έχει πάει στο Ολυμπιακό Στάδιο για να καλύψει τα όσα συμβαίνουν σε μία προπόνηση από την οποία απουσιάζει ο Θωμάς Μαύρος, καθώς ενημερώθηκε πως τόσο σε εκείνη, όσο και σε αυτήν της επόμενης ημέρας, δεν θα γίνει δεκτός. Ο Νίκος Αλέφαντος εν εξάλλω καταστάσει όχι μόνο βρίζει, αλλά και ξυλοκοπεί τον προαναφερθέντα δημοσιογράφο. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

 0278.jpg

Ο Ζαφειρόπουλος αποφασίζει πως ο Αλέφαντος δεν θα συνεχίσει στον πάγκο της ΑΕΚ και την επόμενη χρονιά. Δεν αποχωρεί μόνο αυτός, ωστόσο. 
 
Ο Θωμάς Μαύρος επιστρέφει μεν στις προπονήσεις, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή του έχει ξεκινήσει, με τα ρεπορτάζ της εποχής, να επιρρίπτουν ευθύνες και στη διοίκηση Ζαφειρόπουλου για το «αντίο» του θρυλικού φορ. 
 
Η συμμετοχή της 11ης Απριλίου του 1987, έμελλε να είναι η τελευταία στα «κιτρινόμαυρα». Φρόντισε, ωστόσο, να δώσει τις απαντήσεις του, με τη φανέλα του Πανιωνίου στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέσω των 52 γκολ που σκόραρε, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του ως πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 1989/90, στα 36 του χρόνια.
 
Πηγή πληροφοριών: oldfootball.gr
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0