Retro Stories

Η γαλλική «βόμβα» του Γουίλιαμ Γκαλάς που δεν ενεργοποίησε ποτέ ο Παναθηναϊκός! (video)

Η γαλλική «βόμβα» του Γουίλιαμ Γκαλάς που δεν ενεργοποίησε ποτέ ο Παναθηναϊκός! (video)

Καλοκαίρι του 2010. Ακόμα μία μεταγραφική «βόμβα» βρίσκεται έτοιμη να… εκραγεί στην ελληνική αγορά, όμως ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρνει την ύστατη στιγμή να κάνει δικό του τον Γουίλιαμ Γκαλάς. Το BN Sports σας θυμίζει τι συνέβη πριν από 12 χρόνια.

«Ο Γκαλάς είναι πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Ο ατζέντης του μας ενημέρωσε ότι η ελληνική ομάδα έχει καταθέσει εξαιρετική πρόταση και δύσκολα θα τη φτάσουμε. Εκτιμώ ότι αυτή η μεταγραφή δεν χαλάει με τίποτα, γιατί δύσκολα θα βρεθεί ομάδα να του δώσει αυτά τα χρήματα». Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν είχε κάνει όλη την Ευρώπη να στραφεί στη μεταγραφική υπόθεση του Γουίλιαμ Γκαλάς, ο οποίος ήταν μία ανάσα από τον… Παναθηναϊκό.

Ο διεθνής στόπερ και ενός εκ των κορυφαίων της Άρσεναλ στον 21ο αιώνα, ήταν έτοιμος να βρει ως ελεύθερος τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, με τους «πράσινους», να μην είναι απλά το φαβορί, αλλά για πολλούς η ομάδα που θα τον έκανε δικό της. Όμως, οι λεπτομέρειες, ήταν αυτές που δεν έντυσαν ποτέ τον Γάλλο άσο στα πράσινα.

Ο γαλλικός «βράχος» που γύρισε όλο το… Λονδίνο!

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς που πέρασαν από τα γήπεδα στον 21ο αιώνα. Η έννοια του σκληρού και απόρθητου στόπερ, που δύσκολα μπορούσε να τον περάσει οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής. Ο Γουίλιαμ Γκαλάς γεννήθηκε στις  17 Αυγούστου του 1977 στη Γαλλία, με γονείς από τη Γουαδελούπη. Το ταλέντο του φαινόταν από πολύ νεαρή ηλικία για αυτό και άλλαξε πάνω από πέντε ακαδημίες μέχρι να φτάσει στην Καέν.

Εκεί, στα 18 του κατάφερε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στην κορυφαία κατηγορία. Το καλοκαίρι του 1997, η Μαρσέιγ δεν γινόταν να αφήσει το ταλέντο του να περάσει ανεκμετάλλευτο και κερδίζει Λιόν και Παρί Σεν Ζερμέν στη μάχη της διεκδίκησής του. Μάλιστα, το γεγονός πως αποκτήθηκε ελεύθερος, έκανε ακόμα μεγαλύτερη την επένδυση του γαλλικού συλλόγου, ο οποίος ήξερε πως δεν θα μπορέσει να παραμείνει για πολύ στην ομάδα.

william-gallas-marseille-manchester-united-champions-league-191099_1gx45s4sjgabh1ehmctmv206o5.jpg

Πέρασαν τέσσερα χρόνια και ο Γουίλιαμ Γκαλάς δεν έγινε απλώς το βασικό στέλεχος της άμυνας αλλά ο ηγέτης των «γαλάζιων», κάνοντας τρομερές σεζόν με τα χρώματά τους. Αυτό κίνησε και το ενδιαφέρον της Τσέλσι, η οποία το 2001 δεν θα μπορούσε να μην κάνει την δική της μεγάλη κίνηση και να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για να φέρει στο Νησί τον απροσπέλαστο στόπερ.

Ο Γκαλάς ζούσε σε ένα όνειρο, καθώς από την φτώχια που βίωσε μικρός, είχε φτάσει να μεγαλουργεί ως ποδοσφαιριστής. Ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ», έγινε το 2006. Με το συμβόλαιό του να εκπνέει, ο ίδιος δεν τα βρίσκει με την Τσέλσι αλλά προτιμάει την… κόκκινη πλευρά του Λονδίνου. Η Άρσεναλ του προσφέρει όσα ζητάει και ο ίδιος απαντάει θετικά, προκαλώντας την έκρηξη των οπαδών των «μπλε» προς το πρόσωπό του. Εκείνος, όμως, γράφει ιστορία με τους «κανονιέρηδες».

Αμέσως παίρνει βασική θέση στην αμυντική γραμμή και γίνεται γρήγορα ένα με την εξέδρα. Το πάθος του ξεχείλιζε και οι φίλοι του αγγλικού συλλόγου δεν άργησαν να τον προσθέσουν στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας του. Μπορεί τα δύο πρωταθλήματα και το ένα κύπελλο Αγγλίας, να τα κατέκτησε με την Τσέλσι, όμως αυτό δεν αναιρεί όσα έζησε με την Άρσεναλ αλλά και τις στιγμές που πρόσφερε στον σύλλογο.

Η «βόμβα» του Παναθηναϊκού…

Και φτάνουμε στο τέλος της σεζόν 2009/10. Ο Γκαλάς κάνει γνωστό πως δεν θα ανανεώσει  με την Άρσεναλ και σε ηλικία 33 ετών θα ψάξει ως ελεύθερος ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Όλη η Ευρώπη στρέφεται στην περίπτωσή του, αφού ήταν υγιέστατος και είχε γεμάτη σεζόν με την Άρσεναλ, ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ τον είχε προσεγγίσει ουκ ολίγες φορές για να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Στο παιχνίδι της μεταγραφής του, μπήκε δυναμικά και ο Παναθηναϊκός. Στην αρχή ως μία απλή… φήμη όμως γρήγορα εξελίχθηκε σε σοβαρό ενδεχόμενο απόκτησής.

Οι Πράσινοι κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γρήγορα γίνονται το φαβορί για την απόκτηση του 33χρονου αμυντικού. Μία κίνηση που θα τάραζε τα ευρωπαϊκά νερά, αν θυμίσουμε πως ο… αντίπαλος ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Γουίλιαμ Γκαλάς ήθελε ένα ποσό στα δύο εκατ. ευρώ ετησίως, με το «τριφύλλι» να προσφέρει κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ. Μέρα με τη μέρα, ο Γάλλος έφτανε όλο και πιο κοντά στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να τα λένε σε εξαιρετικό κλίμα.

Την ίδια στιγμή, η Παρί Σεν Ζερμέν φτάνει σε σημείο να… εγκαταλείψει τη μάχη, καθώς τα ποσά ήταν αρκετά… υψηλά (!) για εκείνη. Έτσι ο Παναθηναϊκός μένει μόνος του και όλα βρίσκονται στο χέρι του Γκαλάς.

Η ξαφνική αλλαγή που χάλασε τα πάντα!

Στα μέσα Ιουλίου, οι εκπρόσωποι του 33χρονου άσου, Πιερ Φρελό και Ετιέν Μεντί, βρέθηκαν στην Αθήνα για να υπάρξει η οριστική απάντηση του παίκτη. Έπειτα από μόλις… μισή ώρα συζήτησης, οι διαπραγματεύσεις «χαλάνε». Ουσιαστικά, οι άνθρωποι του παίκτη, ενώ αρχικά είχαν δεχθεί να ρίξουν τις απαιτήσεις στο 1,7 εκατ. ευρώ για να δοθούν τα χέρια, αποφάσισαν να επιμείνουν στα δύο εκατ. ευρώ.

Μία κίνηση που ενόχλησε τους ανθρώπους του «τριφυλλιού» και σχεδόν αμέσως έριξαν… άκυρο. Εδώ να τονίσουμε πως υπήρχε και μπόνους υπογραφής κοντά στα 700 χιλιάδες ευρώ για τον ποδοσφαιριστή, κάτι που δεν ήταν φυσιολογικό για ελληνικά δεδομένα. Εν τέλει η μεταγραφή χάλασε και ο Παναθηναϊκός κινήθηκε για άλλες περιπτώσεις, με αυτή του Μπουμσόνγκ να κερδίζει μία θέση στο ρόστερ.

Η ιδιαίτερη σχέση με Σισέ και Γκοβού!

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός είχε ήδη φέρει στην Ελλάδα τον Σίντνεϊ Γκοβού ώστε να πλαισιώσει τον Τζιμπρίλ Σισέ στην επίθεση. Αμφότεροι ήταν συμπαίκτες στην Εθνική Γαλλίας και είχαν εξαιρετικές σχέσεις με τον Γκαλά. Στις διαπραγματεύσεις έπαιξαν τεράστιο ρόλο και ήταν από τους βασικούς παράγοντες που ο 33χρονος στόπερ, είχε δεχθεί την προοπτική του Παναθηναϊκού.

Περισσότερο από τον επαναπατρισμό και σε σημείο να απορρίψει με τον τρόπο του την Παρί Σεν Ζερμέν. Τελικά, μετά το «ναυάγιο» με τον Παναθηναϊκό, ο Γκαλάς παρέμεινε στην Αγγλία και στο… Λονδίνο, καθώς φόρεσε τη φανέλα της Τότεναμ για τρία χρόνια, μέχρι να φύγει για την Αυστραλία και βάλει τέλος στην καριέρα του. Στην καριέρα του έπαιξε σε 608 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας επάξια μία θέση στους κορυφαίους στόπερ του 21ου αιώνα.

French football team players William Gallas (C), Sidney Govou (4thR), Sebastien Squillaci (3rdR) and Djibril Cisse (L) laugh after a buggy race on May 23, 2010 in Tignes, French Alps, where the French football team is practicing as part of the preparation for the upcoming World Cup 2010. French defender William Gallas has a mild accident during this race. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP via Getty Images)

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0