Retro Stories

Η νύχτα που η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ξόρκισε τους δαίμονές της διαλύοντας τη Μίλαν

Η νύχτα που η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ξόρκισε τους δαίμονές της διαλύοντας τη Μίλαν

Έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια, από τη νύχτα, που η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ξόρκισε τους δαίμονες της, πετυχαίνοντας μια ιστορική ανατροπή απέναντι στη Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι, για τα προημιτελικά του Champions LeagueΤο 4-0 του Ριαθόρ, απέναντι σε μια ομάδα αστέρων, που παρέδωσε τα σκήπτρα της με ταπεινωτικό τρόπο.

Η διοργάνωση των συγκινήσεων και των πολλών αστέρων, το Champions League, καταμετρά ιστορικές αναμετρήσεις και συναντήσεις γιγάντων, σε όλη τη του τη διάρκεια. Μεταξύ άλλων, έχουν καταγραφεί και μεγάλες ανατροπές, τις οποίες οι φίλαθλοι, δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν. Μια από αυτές, είναι και εκείνη της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έναντι της Μίλαν, στο Ριαθόρ, για τα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Απριλίου του 2004, όταν η «Ντέπορ» συνέτριβε τους «ροσονέρι» με 4-0, «ξορκίζοντας» με αυτό τον τρόπο τους δαίμονες που την κυνηγούσαν τη σεζόν εκείνη στο θεσμό.

Ο εφιάλτης του «πριγκιπάτου»

screen_8-3.jpg

H ποδοσφαιρική σεζόν 2003/04, μπορεί να μην είχε ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο για τη Λα Κορούνια, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο επεφύλασσε για τους οπαδούς της μια… αποζημίωση που όμοια της δεν έχει υπάρξει. Έχοντας στην άκρη του πάγκου της, μια ιστορική μορφή του Ισπανικού ποδοσφαίρου, τον Χαβιέρ Ιρουρέτα, αλλά και διαθέτοντας ένα σύνολο εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, το καμάρι της Γαλικίας, έζησε μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών, ανάμεσα στην κόλαση και τον παράδεισο. Οι πύλες της κολάσεως, «άνοιξαν» στη φάση των ομίλων και συγκεκριμένα στις          5 Νοεμβρίου 2003, όταν η μετέπειτα φιναλίστ Μονακό, διέλυσε την ισπανική ομάδα με 8-3 στο Λουί Ντέ, προκαλώντας αναταραχή στην Ευρώπη, αλλά και στις τάξεις των Γαλιθιάνων. Κατά την άφιξη της αποστολής στo «Θιντάδε Ντεπορτίβα», ποδοσφαιριστές και Ιρουρέτα, αποδοκιμάστηκαν έντονα, με την πίεση να αυξάνεται και το φάσμα της απόλυσης για τον προπονητή να φαίνεται πιθανό. Ωστόσο, η διοίκηση τον στήριξε και ως εκ τους αποτελέσματος δικαιώθηκε, αν αναλογιστεί κανείς την συνέχεια.

 

Από την κόλαση του Σαν Σίρο στον παράδεισο του Ριαθόρ

Έχοντας πανηγυρίσει την πρόκριση απέναντι στην Γιουβέντους νικώντας και στα δύο παιχνίδια, με το ίδιο σκορ (1-0) η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, θα αντιμετώπιζε στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μίλαν. Η πρώτη αναμέτρηση στο Σαν Σίρο, άφηνε λίγα περιθώρια ελπίδας στους φιλοξενούμενους, αφού το γκολ που πέτυχε στο 11ο λεπτό ο Βάλτερ Παντιάνι, δεν πτόησε τους «ροσονέρι», που εν τέλει επικράτησαν με 4-1 χάρη στα δύο γκολ του Κακά, αλλά και εκείνα των Σεφτσένκο και Πίρλο.

Λίγες νύχτες αργότερα, στις 7 Απριλίου, η «Ντέπορ» και ο Ιρουρέτα, κατάφεραν να πετύχουν, μια φαινομενικά αδύνατη ανατροπή, υπό το βλέμμα 27.000 θεατών που είχαν κατακλύσει την ιστορική έδρα της ομάδας. Ο «χορός» των γκολ, άρχισε μόλις στο πέμπτο λεπτό, όταν ο «σεσημασμένος» σκόρερ, Παντιάνι, άνοιξε το σκορ, φτάνοντας τα έξι τέρματα, εκείνη τη χρονιά στο Champions League.


milan_depor.jpg

H Mίλαν, παρά τον αιφνιδιασμό, πίεσε αρκετά, ωστόσο το δεύτερο «χτύπημα», ήρθε μισή ώρα αργότερα, από το θρύλο του συλλόγου
Χουάν Κάρλος Βαλερόν. Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι Γαλιθιάνοι, πέτυχαν το 3-0 με τον Άλμπερτ Λούκε, κρατώντας πλέον σφιχτά την πρόκριση στα χέρια τους. Οι δύο ομάδες, προσέγγισαν το παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο, με την μεν Λα Κορούνια να προσπαθεί να διαφυλάξει το υπέρ της 3-0 και τη Μίλαν να πιέζει για να πετύχει κάποιο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση. Ώσπου, στο 76ο λεπτό,ο Φραν, έπειτα από λάθος του Τζενάρο Γκατούζο, σούταρε μέσα στην περιοχή και η μπάλα αφού βρήκε στο πόδι του Καφού, κατέληξε στα δίχτυα του Ντίντα, για το 4-0 , που χάρισε πανηγυρική πρόκριση στην ομάδα του Ιρουρέτα. Ήταν η νύχτα, που η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν, απερχόταν του τίτλου και των σκήπτρων της και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, έκανε τους φίλους της, να ξεχάσουν το βαρύ 8-3 από τη Μονακό, βλέποντας την oμάδα που αποδοκίμαζαν στην αρχή της να προκρίνεται στα ημιτελικά του Champions League.

Μπορεί, η πορεία της ισπανικής ομάδας, να τερματίστηκε στα ημιτελικά, από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο, όμως την νύχτα της 7ης Απριλίου το Champions League και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά, το λόγο για τον οποίο το ποδόσφαιρο, είναι το συγκλονιστικότερο άθλημα του πλανήτη.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0