Retro Stories

Η ερυθρόλευκη «κατοστάρα» το 1990, ο προτελευταίος Παναθηναϊκός, η αμφισβήτηση του προπονητή και ο λιπόθυμος Ατίλιο! (video)

Η ερυθρόλευκη «κατοστάρα» το 1990, ο προτελευταίος Παναθηναϊκός, η αμφισβήτηση του προπονητή και ο λιπόθυμος Ατίλιο! (video)
Τελικά, όντως η ζωή κύκλους κάνει. Τριανταένα χρόνια πριν, στην προηγούμενη «κατοστάρα» του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού σε «αιώνιο» ντέρμπι, οι πράσινοι βρίσκονταν στην ουρά της βαθμολογίας, υπήρχε αμφισβήτηση για τον προπονητή και στις δηλώσεις κεντρικό πρόσωπο ήταν ο (Παύλος) Γιαννακόπουλος.
Σχετικά Άρθρα
Το εντυπωσιακό και ιστορικό από κάθε άποψη 101-73 του Ολυμπιακού στο κατ’ ευφημισμό ντέρμπι για την Ευρωλίγκα το βράδυ της Πέμπτης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έδωσε αφορμή για βουτιά στο παρελθόν και έβγαλε… λαβράκια σκαλίζοντας τις λεπτομέρειες της αμέσως προηγούμενης φοράς που ο Ολυμπιακός «έριξε κατοστάρα» στον μεγάλο του αντίπαλο.

Γυρνάμε το ρολόι του χρόνου πίσω στις 22 Δεκεμβρίου 1990. Όπου οι περισσότερο από τους παίκτες που έπαιξαν στο ντέρμπι της Πέμπτης στο ΣΕΦ είτε δεν είχαν γεννηθεί είτε δεν πήγαιναν καν σχολείο. Πρωτάθλημα της Α1 λοιπόν, 10η αγωνιστική παραμονές Χριστουγέννων με τις δύο ομάδες να βολοδέρνουν στην ουρά της βαθμολογίας. Βλέπετε η αποχή ανήκε βασικά στον κραταιό ακόμη τότε Άρη με «κόκκινους» και «πράσινους» να είναι κομπάρσοι πίσω από ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος, η ΑΕΚ και ο Ηρακλής!

Η βαθμολογία ήθελε μετά την 9η αγωνιστική τις δύο ομάδες να βρίσκονται μαζί στην προτελευταία θέση, πάνω μόνο από τον Φίλιππο Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός μόλις δύο εβδομάδες πριν από εκείνο το ματς είχε αποφασίσει να επιστρέψει από το κλειστό της Γλυφάδας το οποίο χρησιμοποιούσε για σχεδόν δύο σεζόν στη φυσική του έδρα, τις… λαμαρίνες του Παπαστράτειου δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά. Κίνηση που αποδείχθηκε ευεργετική, αφού παρά την αγωνιστική μετριότητα απέκτησε ξανά την έννοια της έδρας.

Στον πάγκο των «ερυθρόλευκων» ένας προπονητής που είχε συνδέσει το όνομά του με τίτλους του Παναθηναϊκού (μεταξύ αυτών το τελευταίο, τότε, πρωτάθλημα, το 1984 στο μπαράζ της Κέρκυρας), ο Μιχάλης Κυρίτσης, στον πάγκο του Παναθηναϊκού ένας πρώην παίκτης της ομάδας, ο οποίος όμως τελευταία είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Χρήστος Ιορδανίδης.
αρχείο_λήψης_14.jpgiord01.jpg

Το ματς είναι ντέρμπι σε όλη του τη διάρκεια με τον Ολυμπιακό ελαφρώς καλύτερο στο 1ο ημίχρονο να προηγείται 48-45 έχοντας πρωταγωνιστή τον Αμερικανό γκαρντ Γκλιν Μπλάκγουελ. Τότε, οι ομάδες χρησιμοποιούσαν όλο κι όλο ένα ξένο με τον Παναθηναϊκό να έχει φέρει τον άσημο απόφοιτο του Πανεπιστημίου Τέξας Ελ Πάσο, Αντόνιο Ντέιβις, ο οποίος στη συνέχεια της καριέρας του και μετά από δύο σεζόν στην Ελλάδα έκανε μεγάλο όνομα παίζοντας για πάνω από μία δεκαετία στο ΝΒΑ!

ντειβις_1.jpg

Ο Ντέιβις που είχε φορτώσει τους αντίπαλους ψηλούς, Αργύρη Καμπούρη και Τζορτζ Παπαδάκο, με 3 και 4 φάουλ αντίστοιχα στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου (σημ. τότε τα παιχνίδια δεν χωρίζονταν ακόμη σε 10λεπτα αλλά σε δύο 20λεπτα ημίχρονα) και με τα 7 επιθετικά του ριμπάουντ έδινε προβάδισμα 86-84 στον Παναθηναϊκό λίγο πριν το φινάλε. Όμως ο Σταύρος Ελληνιάδης ως από μηχανής Θεός στην τελευταία φάση με ένα δευτερόλεπτο για το φινάλε κέρδισε φάουλ από Ντέιβιντ Στεργάκο, έβαλε και τις δύο βολές και έστειλε το ματς στην παράταση (86-86).

Εκεί μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ένας συνήθως παγκίτης του Ολυμπιακού, ο σουτέρ Αλέξης Χριστοδούλου που έβαλε 12 από τους 24 πόντους της ομάδας του με τον Ολυμπιακό να επικρατεί τελικά 110-94 και να υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό στην 7η ήττα του σε 10 αγώνες έως τότε στη σεζόν.

OAYMNIAKOZ_page-0002.jpg

«Ο Παναθηναϊκός αργά ή γρήγορα θα βρει το ρυθμό του γιατί έχει καλούς παίκτες. Τι να κάνω, αν δεν κερδίζαμε θα μέναμε εμείς προτελευταίοι» δήλωνε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο νικητής, Μιχάλης Κυρίτσης, με το βάρος της αποτυχίας να βαραίνει τον ηττημένο, Χρήστο Ιορδανίδη.

Μάλιστα, ο τεχνικός των «πράσινων», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, σκεφτόταν ακόμη και την παραίτηση μετά από την εις βάρος του 100αρα που άφηνε την ομάδα του στην προτελευταία θέση, αλλά το τότε αφεντικό του Παναθηναϊκού, ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος τον στήριξε. «Θα τραβήξουμε μαζί τον δρόμο μέχρι το καλοκαίρι», είχε δηλώσει ο διοικητικός ηγέτης των «πράσινων» μετά από «επίσκεψη» στην προπόνηση της ομάδας στον «Τάφο του Ινδού» την επομένη της ήττας στο Παπαστράτειο και αφού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα «κατσάδιασε» τους παίκτες.

Στον Ολυμπιακό η χαρά της νίκης παραλίγο να στιγματιστεί από ένα απρόοπτο «επεισόδιο» στην εξέδρα. Περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος και μετά από καθοριστικό τρίποντο του Χριστοδούλου που έκανε το σκορ 98-93, ο θρυλικός τρομπετίστας της ερυθρόλευκης εξέδρας, ο επίσης αείμνηστος «Ατίλιο» (κατά κόσμο, Βασίλης Δουρίδας) λιποθύμησε και μεταφέρθηκε από 4-5 άτομα στο ιατρείο του γηπέδου…

Η θρυλική τρομπέτα του Ατίλιο (photos+video) - Onsports.gr

Όσο για τον μεγάλο πρωταγωνιστή σύμφωνα με τη στατιστική, ήταν ο Γκλιν Μπλάκγουελ που φλέρταρε με ένα σπάνιο quadruple double αφού στα 43 λεπτά που έμεινε στο παρκέ είχε 25 πόντους, 7 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 8 κλεψίματα!

Σε εκείνο το ματς είχε παίξει 8 λεπτά ο πιτσιρικάς τότε Γιώργος Σιγάλας για τον Ολυμπιακό ενώ αντίθετα ο φρέσκος τότε στους πράσινους Φραγκίσκος Αλβέρτης την απόκτηση του οποίου είχε εισηγηθεί ο Ιορδανίδης το καλοκαίρι του 1990 δεν ήταν καν στη 10αδα του Παναθηναϊκού.

Δείτε και κάποια στιγμιότυπα από την τηλεοπτική μετάδοση από το MEGA Channel σε περιγραφή του εξαιρετικού συνάδελφου Νίκου Παπαδογιάννη.
_
Γιάννης Ψαράκης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0