Retro Stories

Ο 17χρονος Τάρλατς «ταπώνει» Φασούλα και Πρέλεβιτς φορώντας ερυθρόλευκα, αλλά όχι του Ολυμπιακού! (video)

Ο 17χρονος Τάρλατς «ταπώνει» Φασούλα και Πρέλεβιτς φορώντας ερυθρόλευκα, αλλά όχι του Ολυμπιακού! (video)

18/12/1990: Ένα πιτσιρικάς ονόματι Ντράγκαν Τάρλατς εμφανίζεται για πρώτη φορά ενώπιον του ελληνικού κοινού, φορώντας τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, μη γνωρίζοντας ότι δύο χρόνια αργότερα θα γινόταν μόνιμος κάτοικος της χώρας μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού και θα έπαιρνε το όνομα Ντράγκαν Κωνσταντινίδης. 

Γεννημένος στο Νόβι Σαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, ο Ντράγκαν Τάρλατς ξεκίνησε το μπάσκετ στις ακαδημίες της Βοϊβοντίνα. Το 1990, σε ηλικία μόλις 17 ετών, υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και εντάχθηκε στο δυναμικό του Ερυθρού Αστέρα, που είχε προπονητή τον Ζόραν Σλάβνιτς. Ο θρυλικός «Μόκα» θεωρείται ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους πλέι μέικερ όλων των εποχών και το 2007 βίωσε την ύψιστη τιμή, αφού εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA.

Στις 18 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους ο Τάρλατς βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να αγωνιστεί κόντρα στον ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα, στο πλαίσιο αναμέτρησης για τη φάση των Ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Ο αγώνας είχε γίνει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (σσ. αυτή ήταν η έδρα του ΠΑΟΚ μέχρι το 2000, όταν και χτίστηκε το PAOK Sports Arena), παρουσία 5.000 οπαδών, με το «Δικέφαλο του Βορρά» να επικρατεί με 91-80. Το δίδυμο Κένεθ ΜπάρλοουΜπράνισλαβ Πρέλεβιτς είχε βρεθεί σε μεγάλα κέφια, μετρώντας 54 πόντους (σσ. 27 έκαστος). Ο Μπάνε είχε εξάλλου έξτρα κίνητρο, παίζοντας κόντρα στην προ διετίας ομάδα του.

Δείτε αποσπάσματα από εκείνο το ΠΑΟΚΕρυθρός Αστέρας από τη μετάδοση του MEGA, σε περιγραφή του πρόωρα χαμένου Κώστα Μπατή, με τον Τάρλατς να μοιράζει τάπες στον Φασούλα και τον Πρέλεβιτς. 

Τότε, κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουρία ότι ο ΠΑΟΚ θα έφτανε μέχρι το τέλος της διαδρομής και θα σήκωνε την κούπα στη Σαραγόσα, ενώ σίγουρα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο Τάρλατς θα έβγαζε τα «ερυθρόλευκα» της ομάδας του Βελιγραδίου για να βάλει τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού, δύο χρόνια αργότερα.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των συμπαικτών, τότε, του Τάρλατς στον Ερυθρό Αστέρα ήταν και ο νυν προπονητής της Μονακό, Σάσα Ομπράντοβιτς, αλλά και ο θρύλος του σερβικού μπάσκετ, Ντράζεν Νταλιπάγκιτς, σε μία από τις τελευταίες του «παραστάσεις‘.

Για την ιστορία οι λεπτομέρειες εκείνης της αναμέτρησης:

ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Νίκος Σταυρόπουλος 19, Μπάνε Πρέλεβιτς 27, Γιώργος Μακαράς 3, Κεν Μπάρλοου 27, Παναγιώτης Φασούλας 9, Νίκος Μπουντούρης, Πιτ Παπαχρόνης 2, Μέμμος Ιωάννου 4

Ερυθρός Αστέρας (Ζόραν Σλάβνιτς): Σλόμπονταν Νίκολιτς 20, Σάσα Ομπράντοβιτς 2, Νεμπόισα Ίλιτς 5, Μλάνταν Σίλομπαντ 2, Ράστκο Τσβέτκοβιτς 2, Ζόραν Γιοβάνοβιτς 11, Ντράγκαν Τάρλατς 4, Ντράζεν Νταλιπάγκιτς 23, Σρντάν Ντάμπιτς 11

 

Η μετακόμιση στην Ελλάδα

 

Ο Τάρλατς έμελλε να βγάλει ρίζες στη χώρα μας, αφού παρέμεινε στον Ολυμπιακό επί μία οχταετία (1992-2000), αποκτώντας μάλιστα ελληνική υπηκοότητα και όνομα. Τάκης Κωνσταντινίδης.

Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε και πλήθος τίτλων. Πέντε Πρωταθλήματα (1993, 1994, 1995, 1996, 1997), δύο Κύπελλα (1994 και 1997) αλλά και την πρώτη Euroleague του συλλόγου, το 1997, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ωστόσο, η μεταγραφή του Σέρβου σέντερ στον Ολυμπιακό είχε αρκετό παρασκήνιο. Το καλοκαίρι του 1992 οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάει για προετοιμασία στην Ολλανδία. Εκεί είχε βρεθεί και ο Τάρλατς, που ήταν όμως... ιγκόγνιτο. Οι άνθρωποι της ομάδας, όταν έδιναν στα ΜΜΕ της εποχής λεπτομέρειες από τα φιλικά, τον παρουσίασαν ως τον Παναγιώτη Καρατζά. Ο Τάρλατς έβαζε όμως 15-20 πόντους σε κάθε ματς, ενώ ο Καρατζάς – μέλος της Εθνικής που κατέκτησε το Eurobasket το 1987 – δεν υπήρξε ποτέ τόσο παραγωγικός στην καριέρα του πλην όμως στα φιλικά εμφανιζόταν να είναι… κορυφαίος. Βλέπετε, ο Γιάννης Ιωαννίδης, που ήταν τότε στο τιμόνι της ομάδας, ήθελε να κρατήσει κρυφά τα χαρτιά του, προκειμένου να μην αποκαλύψει πόσο καλός ήταν ο «Τάκι» όπως ήταν το παρατσούκλι του Τάρλατς όσο έπαιξε στον Ολυμπιακό.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0