Retro Stories

Retro Stories 2003: Το «διπλό» του Παναθηναϊκού στο Nτας Άντας, απέναντι στην Πόρτο του Μουρίνιο! (video)

Retro Stories 2003: Το «διπλό» του Παναθηναϊκού στο Nτας Άντας, απέναντι στην Πόρτο του Μουρίνιο! (video)
H 13η Μαρτίου του 2003, μία ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Παναθηναϊκό, την πρώτη ελληνική ομάδα, που για δύο διαδοχικές σεζόν βρέθηκε στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης στον 21ο αιώνα και δεν αρκέστηκε στη συμμετοχή! Αντιθέτως, υπέταξε την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Μία Πόρτο που στο τέλος της σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και έναν χρόνο αργότερα, το Champions League!
Σχετικά Άρθρα
Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει να πάει δύο διαδοχικές σεζόν στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης στον 21ο αιώνα. Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 2001/02 με τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα στο Champions League. Η δεύτερη ήταν το 2003 με το «τριφύλλι»να χάνει στο όριο την πρόκριση από την Πόρτο του Μουρίνιο. Την Πόρτο την οποία είχε κερδίσει εκτός έδρας σαν σήμερα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ του τον κορμό της Εθνικής ομάδας που κέρδισε το EURO του 2004. Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης ήταν βασικοί στην ομάδα που έγραψε ιστορία με τις πορείες της στην Ευρώπη.

Σήμερα θα θυμηθούμε πώς οι «πράσινοι» έφτασαν στη μεγάλη νίκη της 13ης Μαρτίου κόντρα στην Πόρτο. Της Πόρτο που εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το UEFA και το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και την επόμενη το Champions League. 'Ηταν η Πόρτο που για προπονητή είχε το Ζοσέ Μουρίνιο ή αλλιώς Special One και οι ποδοσφαιριστές της στην πορεία έγιναν πασίγνωστοι.

Ντέκο, Ρικάρντο Καρβάλιο, Πάουλο Φερέιρα είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η Πόρτο ήταν μια ομάδα που είχε τη νοοτροπία refuse to lose και αυτό αποδείχθηκε και στα ματς με τον Παναθηναϊκό.
Από τον Stelios στον Γκόγκιτς και τα μόνα ελληνικά διπλά στο Πόρτο


Κάθε αρχή και δύσκολη!

Ο Παναθηναϊκός μετά από δύο σερί σεζόν στο Champions League έπρεπε να συμβιβαστεί με τη συμμετοχή στο UEFA. Το πρώτο εμπόδιο που εμφανίστηκε στο δρόμο του ήταν η Λίτεξ Λόβετς. Κι αν ο αντίπαλος προϊδέαζε για..υγιεινό περίπατο τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά.

Το «τριφύλλι» πήρε το διπλό στη Βουλγαρία(με αυτογκολ της Λίτεξ, 0-1) και η ρεβάνς της Λεωφόρου έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Οι φιλοξενούμενοι με ένα γκολ στο 90' έβαλαν φωτιά στο γήπεδο και η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η άθλια εκκίνηση στο πρωτάθλημα με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς για τους «πρασίνους». Η ελληνική ομάδα με πρωταγωνιστή τον Κριστόφ Βαζέχα (2 γκολ)βρήκε αντίδραση και πήρε την πρόκριση.


«Διέσυρε» τη Φενερμπαχτσέ!

Η κληρωτίδα για το δεύτερο γύρο του UEFA έβγαλε μάχη Ελλάδας-Τουρκίας. Παναθηναϊκός εναντίον Φενερμπαχτσέ. Κι αν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτά τα ματς ως ευκαιρία σύγκλισης διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Στο πρώτο ματς που έγινε το κλίμα από πλευράς των Τούρκων οπαδών ήταν πολεμικό. Το «τριφύλλι» είχε πλέον καινούργιο προπονητή μετά τη φυγή Σάντος. Ο Μαρκαριάν ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή. Ο Παναθηναϊκός άντεξε και δραπέτευσε με την ισοπαλία από την Τουρκία.

Στο δεύτερο ματς κρατούσε την τύχη στα χέρια του και ισοπέδωσε τη Φενέρ με το εμφατικό σκορ(4-1)να αντανακλά την εικόνα της αναμέτρησης.


Έβγαλε την υποχρέωση!

Στον τρίτο γύρο ο Παναθηναϊκός συνάντησε τη Σλόβαν Λίμπερετς. Το πρώτο παιχνίδι στην Τσεχία έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 (Μπασινάς,Ολιζαντέμπε), αποτέλεσμα που καθιστούσε την ελληνική ομάδα φαβορί για την πρόκριση.

Κι αυτό επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα, όπου το «τριφύλλι» επικράτησε των Τσέχων με 1-0 με γκολ του Τάκη Φύσσα και κρατούσε αναμμένη τη φλόγα του ονείρου.


Πήγε να κάνει τα εύκολα..δύσκολα

O Παναθηναϊκός για να μπορέσει να φτάσει στην προημιτελική φάση του UEFA καλούνταν να αφήσει έξω τη βελγική Άντερλεχτ. Κι αν αυτό έμοιαζε σίγουρο μετά το θρίαμβο της ομάδας στην Αθήνα με σκορ 3-0 (2 γκολ Ολιζαντέμπε,1 Λυμπερόπουλος) οι «πράσινοι» παραλίγο να..αυτοκτονήσουν.

Οι αποβολές των Βόκολου και Κωνσταντινίδη έδωσαν φτερά στα πόδια των Βέλγων που άγγιξαν τη μεγάλη ανατροπή, όμως δεν τα κατάφεραν. Κέρδισαν με σκορ 2-0 και έτσι το ευρωπαϊκό ταξίδι του τριφυλλιού συνεχίστηκε κανονικά.


Άγγιξε το έπος!

Στους «8» αντίπαλος των Ελλήνων ήταν η Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο. Μετέπειτα κάτοχος του UEFA και την επόμενη σεζόν νικήτρια του Champions League. Το έργο του Παναθηναϊκό ήταν πολύ σύνθετο.

Το πρώτο ματς που έγινε σαν σήμερα στο Εστάδιο Ντας Άντας ήταν σημαδιακό. Ήταν η τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης(0-1 με Ολιζαντέμπε,με ίδιο σκορ κέρδισε την Πόρτο το 1995) στην ιστορία του. Αλλά ήταν και η τελευταία ευρωπαϊκή ήττα που υπέστη η Πόρτο στο Ντας Άντας πριν αυτό κατεδαφιστεί και μετακομίσει η ομάδα στο Ντραγκάο λόγω του EURO 2004.

Σας θυμίζει κάτι ο Παναθηναϊκός να είναι η τελευταία ομάδα που κερδίζει σε γήπεδο που μετά δε χρησιμοποιείται; Λογικό, γιατί το έχει ξανακάνει το 1996 με την τεράστια νίκη επί του Άγιαξ με γκολ του Κριστόφ Βαζέχα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. 

Το «τριφύλλι» είχε να υπερασπιστεί σκορ πρόκρισης στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Η πίεση αυτή σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Μπασινά πριν τον αγώνα με την Πόρτο οδήγησαν στον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Το τελικό σκορ ήταν 2-0 υπέρ της Πόρτο με τους Πορτογάλους να περνάνε στην παράταση και αφού στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Τέμινκ δεν έχει δει την οφθαλμοφανή παράβαση πέναλτι πάνω στον Ολιζαντέμπε από τον Καρβάλιο.

Σημειολογικά,  δύο φορές έχει αντιμετωπίσει ως γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός τοn Μουρίνιο. Και τις δύο έχασε με σκορ 2-0 (2003 με Πόρτο,2008 με Ίντερ). Δύο φορές τον έχει αντιμετωπίσει ως φιλοξενούμενο. Και τις δύο φορές νίκησε η ελληνική ομάδα με σκορ 1-0 (2003,2008). Και πάντα την επόμενη σεζόν ο Πορτογάλος προπονητής κατακτούσε το Champions League.


Πάνος
Δημητρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0