Retro Stories

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: 50 χρόνια από την ανατροπή της Ένωσης μέσα στο βούρκο της Λεωφόρου (video)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: 50 χρόνια από την ανατροπή της Ένωσης μέσα στο βούρκο της Λεωφόρου (video)

Ανήμερα του αποψινού ντέρμπι, πριν 50 χρόνια (27/2/1972) ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έδωσαν μία μεγάλη μάχη στο γεμάτο λάσπη τερέν της Λεωφόρου – Ένα ματς που έμεινε στην Ιστορία.

Σχετικά Άρθρα

Πόσες και πόσες μεγάλες μάχες έχουν δώσει ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Ή Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αν θέλετε. Υπάρχουν ματς που έχουν μείνει στην ιστορία κι άλλα που ξεχάστηκαν με την πάροδο των ετών.

Εκείνη η ματσάρα όμως πριν από ακριβώς 50 χρόνια σαν σήμερα, στο ίδιο γήπεδο που η νεότερη γενιά του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ δώσουν άλλη μία μάχη το βράδυ, έχει μείνει αλησμόνητη. Ειδικά για τους ΑΕΚτζήδες, ειδικά για τους λίγο μεγαλύτερους… Μεσημέρι της 27ης Φεβρουαρίου του 1972. Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατάμεστο το γήπεδο, παρά το γεγονός ότι η βροχή που έπεφτε στην Αθήνα ήταν δυνατή. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αγωνιστικός χώρος ήταν ένας βούρκος. Ωραίες μάχες αυτές οι παλιές σε λασπωμένα γήπεδα, μέρα μεσημέρι.

Η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια. Ο Παναθηναϊκός είχε τις δάφνες από τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ήταν ντέρμπι κορυφής. Οι «πράσινοι» ήθελαν τη νίκη για να πλησιάσουν, ενώ η ΑΕΚ να ξεφύγει, με το βαθμολογικό σύστημα τότε να ήταν 3-2-1. Και ξέφυγε τέσσερις βαθμούς από τον Παναθηναϊκό και τρεις από τον Ολυμπιακό, καθώς κατάφερε να φύγει νικήτρια εκείνο το μεσημέρι από τη Λεωφόρο. Μπορεί στο τέλος να μην κατέκτησε τον τίτλο (το πήραν οι «πράσινοι»), όμως αυτό το «διπλό» έμεινε αξέχαστο στους παλιούς ΑΕΚτζήδες, γι’ αυτό και πανηγυρίστηκε έντονα και στους δρόμους και το βράδυ στα… μπουζούκια.

dsfs.jpg

Ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα στο 15’ με τον Δομάζο. Ο Τόσκας γύρισε τη μπάλα πίσω, εκείνη κόλλησε στη λάσπη και ο Δομάζος έκανε το 1-0. Η ΑΕΚ άντεξε και με σούπερ εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο γύρισε το παιχνίδι. Στο 55’ με κεφαλιά του Σπύρου Πομώνη η Ένωση έκανε το 1-1.

Και η ανατροπή ήρθε στο 77’. Η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι μετά από χέρι του Τότη Φυλακούρη (υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους παίκτες του Παναθηναϊκού πως η μπάλα χτύπησε στο στήθος και όχι στο χέρι του) με τον Κώστα Νικολαΐδη να το εκτελεί εύστοχα και να κάνει το 1-2.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πούσκας): Κωνσταντίνου, Μητρόπουλος, Καψής, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Παπαδημητρίου, Αντωνιάδης, Κουβάς (75’ Δεληγιάννης)

ΑΕΚ (Στάνκοβιτς): Κωνσταντινίδης, Νικολάου (67’ Κάχρης), Θεοδωρίδης, Σκευοφύλακας, Τόσκας, Κεφαλίδης (46’ Σταθόπουλος), Λαβαρίδης, Τριανταφύλλου, Παπαϊωάννου, Πομώνης, Νικολαϊδης

Θοδωρής Καρβουνιάρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0