Retro Stories

Η νύχτα που ο Ολυμπιακός «άλωσε» την έδρα της Σοσό: Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης εξιστορεί στο BN Sports την ιστορική πρόκριση στο Κύπελλο UEFA! (video)

Η νύχτα που ο Ολυμπιακός «άλωσε» την έδρα της Σοσό: Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης εξιστορεί στο BN Sports την ιστορική πρόκριση στο Κύπελλο UEFA! (video)

Μία από τις καλύτερες ομάδες του 21ου αιώνα, είναι αναμφίβολα αυτή του 2004/05 για τον Ολυμπιακό. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2005, η πρόκριση επί της Σοσό στο Κύπελλο UEFA ήταν μία ακόμα επιτυχία στο παλμάρε του συνόλου του Μπάγεβιτς.

Ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος μέσα στον 21ο αιώνα εντός συνόρων, όμως στην Ευρώπη δεν έχει κάνει ακόμη την απόλυτη υπέρβαση. Ωστόσο, όσες φορές το έκανε, το κατάφερε με τον πιο δυνατό τρόπο. Μία μέρα σαν και σήμερα, οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαιώνουν την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκονται και πετάνε εκτός Κυπέλλου UEFA τη Σοσό των Μενέζ και Ζαϊρί και περνούν στους «16» της διοργάνωσης.

Το «αγαπημένο» 1-0, η διπλή νίκη παρά τις δυσκολίες του δεύτερου αγώνα και τα όνειρα για μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία πριν σβήσουν μπροστά στη Νιούκαστλ. Η ομάδα που μπορεί να «έπεσε» στο Κύπελλο UEFA για ένα… γκολ αλλά απέδειξαν πως η ευρωπαϊκή τους δύναμη, ήταν τεράστια.

3053042.jpg

Το… «ξενέρωμα» στο Champions League!

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν παραπάνω από αξιοθαύμαστη. Σε έναν δύσκολο όμιλο με Λίβερπουλ, Μονακό και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στάθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να καταλάβει κάποιος τον βαθμό δυσκολίας, ο αγγλικός σύλλογος κατέκτησε μετέπειτα το τρόπαιο και η Μονακό ήταν φιναλίστ την περασμένη σεζόν. Έχοντας συλλέξει δέκα βαθμούς (τρεις νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα), οι Πειραιώτες ήταν φαβορί για πρόκριση.

Στην τελευταία αγωνιστική, έπρεπε απλά να μην… χάσουν από τη Λίβερπουλ με δύο γκολ διαφορά ώστε να περάσουν στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Ριβάλντο άνοιξε το σκορ στο 27ολεπτό και έθεσε τρομερά γερές βάσεις για το όνειρο. Οι «κόκκινοι» έπρεπε να πετύχουν τρία γκολ για να προκριθούν. Κάτι ακατόρθωτο μέχρι το 86ο λεπτό. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο αγγλικός σύλλογος είχε κάνει την ανατροπή σε 2-1 και ήθελε μόλις ένα γκολ για να περάσει.

Ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν εκείνος που το πέτυχε και χάρισε μία απίστευτη πρόκριση στην ομάδα του Μέρσισαϊντ, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στους «32» του Κυπέλλου UEFA. Είναι από τις λίγες φορές που μία ομάδα δεν προκρίνεται στην επόμενη φάση με δέκα βαθμούς σε έναν όμιλο. Ωστόσο, η πορεία μέχρι εκεί, άφησε στους «ερυθρόλευκους» μία μικρή… ξενέρα αλλά και υπερηφάνεια. Ειδικά μετά την πορεία της Λίβερπουλ μέσα στη σεζόν.

Η «ευκαιρία» για μεγάλη πορεία… μεγάλωσε με τη Σοσό!

Η κληρωτίδα στάθηκε υπέρ του Ολυμπιακού (αντίθετα με τώρα). Η Σοσό βγήκε στον δρόμο των Πειραιωτών, γεμίζοντας την ομάδα με αυτοπεποίθηση και όρεξη για μεγάλη πορεία. Ο γαλλικός σύλλογος δεν ήταν εύκολο εμπόδιο. Κυπελλούχος Γαλλίας και 5η θέση στο πρωτάθλημα. Καθόλου άσχημα σε μία από τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης. Όμως ο Ολυμπιακός ήξερε πως ποιοτικά βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό φάνηκε και στο πρώτο ματς, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η ομάδα του Πειραιά ήταν σαφώς ανώτερη από την Σοσό. Έχασε αρκετές ευκαιρίες χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα στην άμυνα (σε αυτό ευθύνεται ο εξαιρετικός Κωστούλας), με τον Γιάννη Οκκά να είναι ο άνθρωπος που θα χαρίσει το προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Ο Κύπριος επιθετικός πάτησε στη περιοχή, έκανε κοφτή ντρίμπλα και με άψογο πλασέ νίκησε τον Ρισέρ για το 1-0 στο 29ο λεπτό.

Άλωσε τη Γαλλία και πέταξε για τους «16»…

Επτά μέρες αργότερα, ήρθε η στιγμή της ρεβάνς. Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο χιονισμένο Μοντμπελιάρ της Γαλλίας για να κοντραριστεί με τη Σοσό, έχοντας το προβάδισμα του 1-0. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παράταξε την ομάδα με αμυντικό σχήμα ώστε να διατηρήσει το προβάδισμα και όχι να κυνηγήσει το γκολ. Αντίθετα, η γαλλική ομάδα ήταν προετοιμασμένοι να τα παίξει όλα για όλα, όπως και έγινε.

Οι «ερυθρόλευκοι» πιέστηκαν πάρα πολύ στα μεγαλύτερα διαστήματά του αγώνα. Οι Γάλλοι έφτασαν κοντά στο γκολ αλλά εν τέλει, οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι το πέτυχαν. Συγκεκριμένα, στο 67ο λεπτό, ο Τζόρτζεβιτς έκανε τη σέντρα, η άμυνα της Σοσό αδράνησε και ο Στολτίδης από κοντά έκανε το 1-0. Ήταν το τέρμα που χάρισε και τη πρόκριση στον ελληνικό σύλλογο. Η ομάδα του Μπάγεβιτς αντιστάθηκε στη πίεση και στο τελευταίο σφύριγμα, οι πανηγυρισμοί είχαν «ερυθρόλευκο» χρώμα. Ο Ολυμπιακός είχε κλείσει μία θέση στους «16».

Αυτό, μάλιστα, ήταν και το πρώτο διπλό του Ολυμπιακού στην Ευρώπη μετά το 1999, όταν είχε κερδίσει τη Γιουβέντους για την ίδια διοργάνωση. Τότε, βέβαια, δεν είχε προκριθεί σε αντίθεση τη νίκη του 2005.

Μαυρογενίδης: «Λυτρωτική στιγμή την ώρα του γκολ του Στολτίδη – Από την ένταση, δεν είχα καταλάβει ότι τραυματίστηκα»

Μία από τις βασικές μονάδες του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε αυτή την πρόκριση, ήταν ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Ο έμπειρος αμυντικός ήταν βασικός και στα δύο ματς και εξιστόρησε αποκλειστικά στο BN Sports για τις δύο ευρωπαϊκές βραδιές. Οι δυσκολίες του δεύτερου αγώνα, η σημασία της πρόκρισης και αυτό που θυμάται μέχρι και σήμερα.

3054747.jpg

Αναλυτικά είπε:

  • Τι θυμάστε από αυτούς τους αγώνες πιο έντονα;

«Θυμάμαι πως η Σοσό ήταν μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Έγιναν δύο δυνατά ματς και τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Ανταποκριθήκαμε πολύ καλά παρά τις αρκετές δυσκολίες που υπήρχαν. Στο δεύτερο ματς κιόλας είχε αρκετό κρύο στη Γαλλία αλλά δείξαμε πόσο καλά είμασταν εκείνη τη σεζόν»

  • Πόσο σημαντική ήταν η πρόκριση για την ομάδα;

«Οποιαδήποτε πρόκριση είναι σημαντική για την ιστορία μίας ομάδας. Σημαίνει πάρα πολλά και αποτελεί μία διάκριση στην Ευρώπη ενώ φέραμε και αρκετούς βαθμούς εκείνη τη σεζόν. Είχαμε φιλοδοξίες αλλά πέσαμε πάνω στη Νιούκαστλ και δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο, είχαμε συνολικά μία τέλεια σεζόν»

  • Πριν την κλήρωση, όταν μάθατε ότι θα παίξετε με τη Σοσό, τι σκεφτήκατε; Ειδικά με τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ.

«Το λάβαμε ως μία ευκαιρία για εμάς γιατί ο Ολυμπιακός ήταν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο εκείνη τη σεζόν και είχαμε φιλοδοξίες να προχωρήσουμε στην Ευρώπη. Υπήρχε η δυναμική και θεωρούσαμε πως ήταν καλή η κλήρωση. Δεν μας επηρέασε ο τρόπος που αποκλειστήκαμε από τη Λίβερπουλ. Είχαμε την εμπειρία να το διαχειριστούμε ωστόσο είμασταν αρκετά τυχεροί που περάσαμε την Σοσό»

3054765.jpg

  • Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε σε αυτά τα δύο παιχνίδια;

«Πάντα, όταν κερδίζεις το πρώτο ματς, παίρνει ενέργειας και αυτοπεποίθηση για τη ρεβάνς. Στο πρώτο ματς είχαμε μπει καλύτερα και δεν αντιμετωπίσαμε κάποια δυσκολία όμως στο δεύτερο πιεστήκαμε πολύ. Ωστόσο, τα καταφέραμε και αυτό είχε σημασία. Είχε πολύ χιόνι στη Γαλλία και το θυμάμαι ακόμα το κρύο επειδή δεν είμασταν συνηθισμένοι σε τέτοιες θερμοκρασίες»

  • Πριν το παιχνίδι της Γαλλίας τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια;

«Δεν είπαμε κάτι αλλά θυμάμαι πως είχε πολύ χιόνι και κρύο. Σκέψου, δεν ξέραμε αν θα γίνει το ματς. Αυτό θυμάμαι για πριν το ματς»

  • Τι νιώσατε στο γκολ του Στολτίδη;

«Ήταν στιγμές… λυτρωτικές. Ήταν πάνω στην πίεση που είχαμε από τη Σοσό και ο Στολτίδης το έβαλε την κατάλληλη στιγμή. Πήραμε αυτοπεποίθηση και… πλεονέκτημα για να προκριθούμε. Μετά από αυτό φέραμε το ματς στα μέτρα μας. Το χρειαζόμασταν και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόκριση»

3054760.jpg

  • Ποιος από τους παίκτες της Σοσό ήταν δυσκολότερος αντίπαλος;

«Ξεχώρισα τον Ζαϊρί. Όλοι οι παίκτες ήταν με πολύ ταλέντο αλλά ο συγκεκριμένος άσος ήταν απίστευτος. Έδειχνε πως είχε τεράστιο ταλέντο μέσα του και μας ταλαιπώρησε αρκετά. Ταχύτητα, δύναμη και τρομερές ντρίμπλες»

  • Κάποια ιστορία που θυμάστε από το παιχνίδι;

«Μου έμεινε πως μετά το τέλος του αγώνα, ήταν τέτοια η ένταση και η πίεση που δεν κατάλαβα ότι… τραυματίστηκα. Έμεινα για ένα μήνα έξω και ήταν από τις χειρότερες περιόδους της καριέρας μου. Δεν κατάλαβα γιατί συνέβη όμως»

289221a.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0