Retro Stories

Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 1971: Το πρώτο ευρωπαϊκό της Τσέλσι στον τελικό του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» (video)

Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης 1971: Το πρώτο ευρωπαϊκό της Τσέλσι στον τελικό του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» (video)

Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης δίνουν το πρώτο ραντεβού στην ιστορία τους, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τον Μάιο του 1971 ο οποίος μάλιστα διεξήχθη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ήταν Μάϊος του 1971 όταν η Τσέλσι συνάντησε για πρώτη φορά στην ιστορία της την Ρεάλ Μαδρίτης, ούσα στον πρώτο της τελικό στην συγκεκριμένη διοργάνωση, όπως άλλωστε και οι «Μαδριλένοι».

Ο δρόμος για τον τελικό

Προτού φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να περάσουν από τέσσερις διπλούς αγώνες. Αναλυτικότερα, η Τσέλσι απέκλεισε τον Άρη φέρνοντας ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη (1-1) και 5-1 στην ρεβάνς για τον πρώτο γύρο, ενώ η Ρεάλ δεν δέχθηκε γκολ σε δύο αναμετρήσεις από την Χιμπέρνιαν και προκρίθηκε με 5-0!

Στον επόμενο γύρο η Τσέλσι ήρθε αντιμέτωπη με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και προκρίθηκε δύο νίκες με το ίδιο σκορ με 1-0 και 1-0, ενώ η Ρεάλ προέβη σε μεγάλη ανατροπή επί της ΦΚ Βάκερ Ίνσμπουργκ, πραγματοποιώντας σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης με 2-0.

Κάπου εκεί όμως ξεκίνησαν τα δύσκολα και για τις δύο μελλοντικές αντιπάλους. Αρχικά οι Λονδρέζοι χρειάστηκαν την παράταση για να οδηγηθούν στον ημιτελικό της διοργάνωσης επί της Κλαμπ Μπριζ, ενώ οι «Μαδριλένοι» απέκλεισαν δύσκολα την Κάρντιφ, ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα μέσα στην Ουαλία (2-0).

Στην τελική τετράδα της διοργάνωσης έφτασαν οι δυο τους, και τέθηκαν αντιμέτωπες με τις Μάντσεστερ Σίτι και Αϊντχόφεν, πετυχαίνοντας δύο εύκολες προκρίσεις, και πλησιάζοντας πλέον ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τροπαίου.

Η πρώτη τους συνάντηση το 1971

Έφτασαν λοιπόν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, το οποίο εκείνη την ημέρα είχε μοιραστεί στα δύο. Οι νέοι υποστήριζαν την Τσέλσι καθώς τότε η τηλεόραση είχε αρχίσει να δείχνει το αγγλικό πρωτάθλημα,  ενώ οι «παλιοί» είχαν την τάση να επιθυμούν την κατάκτηση της Ρεάλ, βασιζόμενοι στην ιστορία της. Δύο πολύ μεγάλες ομάδες άλλωστε ήρθαν στην χώρα μας και έδωσαν μία εξαιρετική ποδοσφαιρική παράσταση.

Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν με γκολ του Πίτερ Όσγκουντ στο 58ο λεπτό της αναμέτρησης, έφτασαν μία ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου αλλά ο Ιγκνάσιο Θόκο είχε διαφορετική άποψη, καθώς ισοφάρισε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού και έστειλε τις δύο ομάδες στον επαναληπτικό, δύο ημέρες μετά.

Η δεύτερη τους συνάντηση δύο ημέρες μετά

IMG_2014_1_1.jpg

Δύο ημέρες μετά λοιπόν ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι να συναντιούνται 48 ώρες μετά την πρώτη τους ισοπαλία, στο ίδιο γήπεδο, με φόντο την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι Λονδρέζοι όμως μπήκαν στο ματς καλύτερα με τον Ντέιβ Σέξτον, προπονητή της Τσέλσι να «πείθει» τους ποδοσφαιριστές του πως η αναμέτρηση αποτελούσε τεράστια ευκαιρία για τον σύλλογο, με αποτέλεσμα αυτοί να προηγηθούν πριν από το 40ο λεπτό της αναμέτρησης με 2-0, με τέρματα των Τζον Ντέμπσει, ο οποίος σκόραρε 4 φορές με την φανέλα των «μπλε»  σε 9 χρόνια και επανόρθωσε για το λάθος του στις καθυστερήσεις του πρώτου ματς, και του Όσγκουντ, ο οποίος βρήκε δίχτυα σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, με άμεση συνέπεια να οδηγηθούν οι Λονδρέζοι στην ανάπαυλα με προβάδισμα ασφαλείας. 

Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και του δεύτερου μέρους με το γκολ του Φλέιτας στο 75’ για τους Μαδριλένους να μην στέκεται ικανό για να στερήσει ξανά στην Τσέλσι τους πανηγυρισμούς με την ολοκλήρωση των 90 λεπτών, με το σύνολο του Σέξτον να κατακτά τον Ευρωπαϊκό τίτλο μετά το FA Cup της προηγούμενης σεζόν και τον ίδιο τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

IMG_2011_1_1.jpg

Οι αναμνήσεις από την «μάχη» τους στην Αθήνα

Πολλά είναι αυτά που έχουν ακουστεί για εκείνο το παιχνίδι και τον «άθλο» της Τσέλσι με την κατάκτηση του τροπαίου καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μία από τις καλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες εκείνη την περίοδο, παρά το γεγονός πως έχασε το πρωτάθλημα της La Liga για δύο βαθμούς από την εξαιρετική Βαλένθια.

Παρόλα αυτά, το ρόστερ που διέθετε με μεγαλύτερα ονόματα αυτά των Αμάνθιο, Πίρι, Θόκο, Ραμόν Γκρόσο και Μάνουελ Βελάσκεθ, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του νικητή 6 Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, Πάκο Χέντο, την καθιστούσαν υπερδύναμη στην συνείδηση όλων.

Όλων, εκτός από τον στόπερ της Τσέλσι, Ντέμπσεϊ, ο οποίος δήλωσε τότε πως «δεν γνωρίζουμε τι να προσέξουμε από τους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ». Αυτός είναι για πολλούς και ο βασικότερος λόγος που η Τσέλσι αναδείχθηκε νικήτρια. Η άγνοια δηλαδή κινδύνου. Η αξία του ηττημένου άλλωστε δίνει μεγαλύτερη αξία στον νικητή.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0