Retro Stories

Χρόνια πολλά, Γιώργο Σαμαρά: Οι 5+1 στιγμές του ανθρώπου που έστειλε την Εθνική στους «16» και τους Έλληνες στα… ουράνια! (video)

Χρόνια πολλά, Γιώργο Σαμαρά: Οι 5+1 στιγμές του ανθρώπου που έστειλε την Εθνική στους «16» και τους Έλληνες στα… ουράνια! (video)

Ο Γιώργος Σαμαράς γίνεται 37 ετών και το BN Sports κάνει μία αναδρομή στις 5+1 εμβληματικές στιγμές της καριέρας του. Από το θαύμα κόντρα στη Γερμανία που κράτησε μόνο έξι λεπτά, έως το «κρύο αίμα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που έστειλε την Ελλάδα στους «16» και έβγαλε τους συμπατριώτες του στους δρόμους!

Σχετικά Άρθρα

Από το Ηράκλειο στην Ολλανδία, κι από εκεί «πολίτης» και έπειτα «Έλληνας Θεός» στη Σκωτία. Ένα 20χρονο παιδί, που ανάγκασε τη Μάντσεστερ Σίτι σε μία εποχή που δεν της… περίσσευαν τα χρήματα, να τον χρίσει ως την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της. Το άλλοτε μεγάλο αστέρι της Σέλτικ που έκανε τους Έλληνες ανά την υφήλιο να δακρύσουν, στέλνοντας το εθνικό μας συγκρότημα στους «16» ενός Μουντιάλ. Ο πολύπειρος -πλέον- εκτελεστικός διευθυντής του ΟΦΗ.

Μία μέρα σαν και σήμερα πριν από 37 χρόνια γεννιέται ο Γιώργος Σαμαράς στο Ηράκλειο της Κρήτης και το BN Sports κάνει ένα flashback σε όσα σπουδαία πρόσφερε στην ποδοσφαιρική του καριέρα, τόσο με τη φανέλα συλλόγων, όπως η Σέλτικ ή η Μάντσεστερ Σίτι, μα πάνω από όλα με αυτήν της Εθνικής Ελλάδας, στις 81 φορές που φόρεσε τα «γαλανόλευκα».
Video) Greece 2-1 Ivory Coast: 2014 World Cup Highlights | CaughtOffside


Ένας 20χρονος Έλληνας, πίσω μόνο από τον Ανελκά και τον Φάουλερ!

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Ιανουαρίου του 2006. Η Μάντσεστερ Σίτι, σε μία τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτήν που την γνωρίζουμε σήμερα, βγάζει περίπου 8 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της, για να ολοκληρώσει την ακριβότερη -τότε- μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ο 20χρονος Γιώργος Σαμαράς αφήνει την Ολλανδία και τη Χερενφέιν, για να γίνει κάτοικος του Μάντσεστερ. Σήμερα, μπορεί να βρίσκεται στην 70η θέση των ακριβότερων μεταγραφών στην ιστορία του συλλόγου, αλλά τότε, μόνο η απόκτηση του Νικολάς Ανελκά και του Ρόμπι Φάουλερ κόστισαν περισσότερο.

Η περιπέτειά του με τους «πολίτες» θα ολοκληρωθεί μετά από ενάμιση χρόνο, χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά ούτε και να απογοητεύσει, αφού σημείωσε 12 γκολ και 5 ασίστ, μετά από 64 εμφανίσεις στα «γαλάζια».

Επόμενος σταθμός η Σέλτικ, όπου παραχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2008 ως δανεικός, αρχικά, κι έπειτα με μεταγραφή, γράφοντας το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στα βιβλία της ιστορίας των «καθολικών».

BNSports.gr - Μάντσεστερ Σίτι: Από τον Γιώργο Σαμαρά στον Τζακ Γκρίλις…


Το θαύμα που κράτησε έξι λεπτά!

Ως πρωταθλητής Σκωτίας με τη Σέλτικ, καλείται από τον Φερνάντο Σάντος στην αποστολή της Εθνικής μας για το EURO του 2012, στα γήπεδα της Πολωνίας. Η επεισοδιακή πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, έφερε την Ελλάδα αντιμέτωπη με τη Γερμανία. Το εθνικό μας συγκρότημα αναζητούσε μία υπέρβαση και για έξι λεπτά, φάνηκε ικανή να την πετύχει.

Τα «πάντσερ» πήραν το προβάδισμα με τον Λαμ στο 39ο λεπτό, αλλά στο 55’ ήρθε μία ηχηρή απάντηση. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης γύρισε την μπάλα από τα δεξιά, ο Σαμαράς με προβολή την έστειλε στα δίχτυα των Γερμανών και έκανε τους πάντες να πιστέψουν στο θαύμα.

Εν τέλει, ακολούθησε μία απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα από τον Κεντίρα έξι λεπτά αργότερα, αλλά αυτό το γκολ του Γιώργου Σαμαρά έδωσε το δικαίωμα στο «όνειρο». Έστω κι αν κράτησε μόλις έξι λεπτά.


Όταν «πάγωσε» το Καμπ Νόου, αλλά δεν ήταν αρκετό…

Η κληρωτίδα του Champions League είχε κέφια επί δύο συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους και έφερε τη Σέλτικ αντιμέτωπη στους ομίλους με την Μπαρτσελόνα. Ο Γιώργος Σαμαράς έκανε ό,τι περνούσε από τα… πόδια του, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Πιο συγκεκριμένα, συστήθηκε και… επίσημα στην Ευρώπη στις 23 Οκτωβρίου του 2012, όταν «πάγωσε» το Καμπ Νόου με κεφαλιά, ανοίγοντας το σκορ για τους Σκωτσέζους. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1, αλλά όταν της δόθηκε η ευκαιρία να της το «ανταποδώσει» δύο εβδομάδες μετά, το έπραξε νικώντας την με το ίδιο σκορ, εντός έδρας.

Έναν χρόνο αργότερα, στη δεύτερη επίσκεψη στο Καμπ Νόου, εκμεταλλεύθηκε τη νέα ευκαιρία που του δόθηκε, αλλά σε μία εντελώς διαφορετική συνθήκη, όταν σημείωσε απλώς το γκολ της τιμής, στην επιβλητική νίκη της Μπαρτσελόνα με 6-1.


Το πρώτο -και μοναδικό- νταμπλ!

Μετά από 4,5 χρόνια στη Σκωτία έφτασε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές ποδοσφαιρικής καταξίωσης. Έξι έτη μετά από το τελευταίο της νταμπλ, η Σέλτικ κατακτά τόσο το κύπελλο, όσο και το πρωτάθλημα Σκωτίας, με τον Γιώργο Σαμαρά να είναι καταλυτικός καθ’ όλη τη σεζόν.

Σε 30 εμφανίσεις εντός των συνόρων βρήκε εννέα φορές δίχτυα και μοίρασε τέσσερις ασίστ, ενώ στο Champions League, σκόραρε πέντε γκολ και είχε ισάριθμες ασίστ. Η αξία του αναγνωρίστηκε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από τους οπαδούς της Σέλτικ και εκείνη τη σεζόν επισφραγίστηκε ουσιαστικά, ο δεσμός που διατηρεί με τους φίλους της ομάδας μέχρι και σήμερα.


Εκεί που τα πόδια τρέμουν, αυτός έστειλε μία χώρα στα «ουράνια»!

Λίγους μήνες πριν βγάλει τη φανέλα της Σέλτικ, ο Γιώργος Σαμαράς «υπέγραψε» μία από τις ιστορικές στιγμές στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Ήταν αυτός που στο παιχνίδι δίχως αύριο με την Ακτή Ελεφαντοστού, στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, όχι μόνο κέρδισε το νικητήριο πέναλτι στις καθυστερήσεις, αλλά ανέλαβε και την εκτέλεσή του, σε ένα χρονικό σημείο που μία ολόκληρη χώρα κρεμόταν από τα δικά του πόδια.

Το βάρος της περίστασης δεν τον λύγισε και με «κρύο αίμα» νίκησε τον Μπουμπακάρ Κοπά, στέλνοντας τη χώρα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» ενός Μουντιάλ.


Το πρότζεκτ του ΟΦΗ και τα διεθνή… φώτα!

Τα χρόνια πέρασαν, ο Γιώργος Σαμαράς κρέμασε τα παπούτσια του το 2018, αλλά δεν απομακρύνθηκε από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αντιθέτως, επέστρεψε στον αγαπημένο του ΟΦΗ, από τις ακαδημίες του οποίου και ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι.

Στο σήμερα, από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή, βλέπει το πρότζεκτ του στην ομάδα του Ηρακλείου, χρόνο με τον χρόνο, να αποδίδει καρπούς. Άλλωστε, οι Κρητικοί έχουν κάθε λόγο να νιώθουν πως βρίσκονται σε χέρια ανθρώπων με παραστάσεις που σπανίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το γεγονός πως πολλά ευρωπαϊκά μέσα, όπως η Marca, κάποια επίσημα περιοδικά της Μάντσεστερ Σίτι ή της Σέλτικ, έχυσαν μελάνι για να αναφερθούν στο νέο του εγχείρημα, αποδεικνύει τι σημαίνει Γιώργος Σαμαράς για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τόσο εντός, όσο κι εκτός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών.
Προανήγγειλε αλλαγές στο ποδοσφαιρικό κομμάτι ο Γιώργος Σαμαράς! —  GRANDSPORT


Φάνης
Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0