Retro Stories

Ο Τζόρνταν, ο Γκάλης και η συνάντηση των «Θεών» του μπάσκετ στο «Παλέ» (video)

Ο Τζόρνταν, ο Γκάλης και η συνάντηση των «Θεών» του μπάσκετ στο «Παλέ» (video)
Λίγους μήνες πριν στεφθούν πρωταθλητές του NCAA το μακρινό 1983 οι Νορθ Καρολάινα Τάρχιλς βρέθηκαν στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία που δύο παίκτες που λατρεύτηκαν, δικαίως, ως Θεοί της πορτοκαλί μπάλας έπαιξαν αντίπαλοι! Ο λόγος για τον Μάικλ Τζόρνταν που κλείνει τα 59 και τον Νίκο Γκάλη που πάτησαν το… πλαστικό δάπεδο του Αλεξάνδρειο Μέλαθρου στις 20 Νοεμβρίου 1983.

Υπάρχουν αγώνες που όλοι έχουμε παίξει σε PlayStation. Αγώνες που βάζουμε αντιμέτωπες ομάδες που δεν βρέθηκαν ποτέ αντίπαλες στην πραγματικότητα για να μάθουμε τον νικητή, πολλές φορές ομάδες άλλης εποχής . Σκεφτείτε τον δικό μας θεό του μπάσκετ, Νίκο Γκάλη, εναντίον του GOAT της παγκόσμιας καλαθοσφαίρισης, Μάικλ Τζόρνταν...

Το φαντασιακό αυτό παιχνίδι είχε όμως γίνει πραγματικότητα με τους δύο θρύλους μάλιστα να βάζουν αθροιστικά 58 πόντους, έναν λιγότερο από τα χρόνια που σήμερα κλείνει ο βασιλιάς του μπάσκετ.

Το πρώτο νικητήριο  σουτ στην καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν που θα φέρει τίτλο, το σημείωσε την πρώτη του χρονιά που βρέθηκε στο κολέγιο. Είναι αυτό στον τελικό του NCAA στης 29 Μαρτίου του 1982 όπου η ομάδα του   Νόρθ Καρολάινα τέθηκε αντιμέτωπη με το Τζόρτζταουν.


Το τελικό 63-62 έχει την υπογραφή του “αέρινου”, που με σουτ μέσης απόστασης 15’’ πριν το φιναλε έστειλε την μπάλα στο διχτάκι. Η μοίρα ήθελε την  πρώτη χρονιά του Μάικλ να κατακτηθεί το πρωτάθλημα με δικό του σουτ. Στα εναπομείναντα δευτερόλεπτα λοιπόν ήταν αναμενόμενο πως ούτε το Τζόρτζταουν θα κατάφερνε να σκοράρει , ούτε ο συμπαίκτης του Τζέιμς Ουόρθι (μετέπειτα Νο1 του ντραφτ από τους Λέικερς), από την γραμμή των βολών.

mj_dolores_james.jpg

Ο Τζόρνταν σε μια σπάνια φωτό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μαζί με τη μητέρα του Ντόροθι και τον πατέρα του Τζέιμς!


Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στης 20 Νοεμβρίου του 1983, ο θρυλικός προπονητής των Τάρχιλς Ντιν Σμιθ ηγήθηκε του ταξιδιού στη χώρα μας για να αντιμετωπίσει σε δύο φιλικές αναμετρήσεις την Εθνική Ελλάδος. Η πρώτη, όπου ο Νίκος Γκάλης αγωνίστηκε ως αντίπαλος, ήταν στο Αλεξάνδρειο για το τουρνουά «Δημήτρια». Ήταν η μοναδική φορά που οι θεοί του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού μπάσκετ τέθηκαν αντιμέτωποι στην καριέρα τους. Η Εθνική μας ηττήθηκε με σκορ 100-83 αλλά στην ιστορία έμεινε η εμφάνιση των δύο “μάγων” όσο και αν ο Ντιν Σμιθ προκειμένου να περιορίσει τον Νικ έπαιξε μέχρι και άμυνα ζώνης 3-2.

hqdefault-1.jpg

Ο Έλληνας «γκάνγκστερ» σκόρερ 24 πόντους με τον Τζόρνταν να τον μαρκάρει σε πολλές φάσεις. Λίγο αργότερα ο “Air δήλωνε πως «είναι ένας πλήρης παίκτης, δεν περίμενα ποτέ να δω έναν τέτοιον παίκτη στην Ευρώπη και ειδικά στην χώρα σας». Ο Τζόρνταν τελείωσε το παιχνίδι με 34 πόντους και χάρισε στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια παράσταση που εφάμιλλη της δεν είχαν ξαναδεί. Σουτ, ντράιβ και ανάποδα καρφώματα, με εντυπωσιακές κινήσεις.

bulletin_δημητρεια_1983.jpg

Ιστορικό ντοκουμέντο: Η ειδική έκδοση για τη διοργάνωση του τουρνουά με τη σελίδα του Νορθ Καρολάινα και αυτόγραφα όλων των παικτών!


Ιδού και οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΕΛΛΑΔΑ: (Κώστας Πολίτης) Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης.

ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ: (Ντιν Σμιθ) Πίτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ.

Μετά την νίκη εναντίον της εθνικής μας οι Αμερικανοί έδωσαν “στο καπάκι” χωρίς να ξεκουραστούν και δεύτερο αγώνα για το τουρνουά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα σε μια αναμέτρηση που νίκησαν με σκορ 105-104 έπειτα από δύο παρατάσεις. Ο Τζόρνταν πέτυχε άλλους 26 πόντους και έφτασε τους 60 σε 5 ώρες συνεχούς δράσης.

jordan_vs_red_star.jpg

Φωτογραφία του Τζόρνταν να σουτάρει στον 2ο αγώνα που έδωσε το Νορθ Καρολάινα με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα υπό το βλέμμα μάλιστα του αδικοχαμένου Μπόμπαν Γιάνκοβιτς!


Δείτε εκτεταμμένα στιγμιότυπα εκείνου του αγώνα



Την επομένη μέσα στον Άγιο Ελευθέριο στα Πατήσια και στο κλειστό του Σπόρτινγκ οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά. Αυτή την φορά ο Νικ θα απουσιάσει, αλλά θα αγωνιστεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης που δεν έπαιξε στην Θεσσαλονίκη λόγω ενός τραυματισμού. Η παρουσία του κόσμου αισθητή σε σχέση με το Παλέ. Το παιχνίδι είναι ανταγωνιστικό καθ’ όλη την διάρκεια του με το προβάδισμα στο σκορ να εναλλάσσεται συνεχώς. Ο Γιαννάκης σημείωσε 24 πόντους, όμως οι Τάρχιλς επικράτησαν και πάλι , αυτή τη φορά με 79-71.

mj5.jpg

Ο Τζόρνταν δίπλα στον Γκάλη και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή


Ο θρύλος λέει ότι σε εκείνο το ματς, ένας από τους διεθνείς μας, ο Σωτήρης Σακελλαρίου που του είχε ανατεθεί το μαρκάρισμα του Τζόρνταν είδε το νούμερο παπουτσιού του δευτέρου σε μια προσπάθεια του για κάρφωμα! Παρόλα αυτά ο Air δέχθηκε δύο τάπες στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Μια από τον Λιβέρη Ανδρίτσο και μια από τον Νίκο Φιλίππου που πολλά χρόνια αργότερα θα αναφέρει χαριτολογώντας «Δεν το θυμάμαι αυτό, αλλά το θέμα είναι να το θυμάται ο Τζόρνταν».

mj7.jpg

Ο Air σουτάρει υπό την πίεση Φιλίππου και το βλέμμα του Σακελλαρίου από τον αγώνα στα Πατήσια


Ιδού και εκτεταμμένα στιγμιότυπα της 2ης αναμέτρησης Ελλάδας-Νορθ Καρολάινα



Οι ύμνοι των Γκάλη και Γιαννάκη για τον Τζόρνταν 

Οι θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ Γκάλης και Γιαννάκης μιλούν στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τις εντυπώσεις τους από τις αναμετρήσεις τους με τον AirMike.

Νίκος Γκάλης: «Ήταν απλά φοβερός. Απίστευτος. Είχε τρομερά αθλητικά προσόντα και μου έκανε εντύπωση. Αν και ήταν 20 χρονών, έπαιζε πολύ έξυπνα, σοβαρά και με μεγάλη ωριμότητα. Διαθέτει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ήταν μπολιασμένος με την νοοτροπία του νικητή και έγινε αυτός που έγινε. Φαινόταν χαρισματικός αλλά το ταλέντο δεν φτάνει για να γίνει κάποιος πολύ σπουδαίος. Χρειάζεται να έχει και τύχει, να μην πάθει σοβαρούς τραυματισμούς, να βρεθεί στην κατάλληλη ομάδα και το σωστό περιβάλλον. Πηδούσε ψηλά, δημιουργούσε και τελείωνε φάσεις , είχε μεγάλη γκάμα στο σκοράρισμα και επίσης ήταν σπουδαίος αμυντικός. Εγώ στέκομαι περισσότερο στην ταπεινότητα και στην σοβαρότητα που είχε δείξει σε εκείνο το παιχνίδι. Δεν ήταν επιδειξιομανής και καραγκιοζάκος. Πιστεύω ότι μοιάζουμε σε δύο σημεία στον τρόπο που παίζαμε. Το πρώτο ότι μπορούσαμε να βάλουμε καλάθι όπως θέλαμε και όποιος και αν βρισκόταν μπροστά μας. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ένστικτο της στιγμής, διότι όταν περνάνε την μπάλα δεν είχαμε σχεδιάσει πως θα τελειώναμε την φάση και λειτουργούσαμε με το ένστικτο, αποφασίζοντας τι θα κάνουμε στον αέρα! Αυτό δεν το μαθαίνεις, είτε το έχεις εκ γενετής, είτε όχι».

COLOR_MJ.png

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Κινείτο σαν αίλουρος. Σπανίως ένας παίχτης συνδυάζει σε τέτοιο βαθμό την αθλητικότητα, το νεύρο, την δύναμη και την τεχνική. Μπορούσε να κάνει τα πάντα και ο τρόπος που σούταρε ήταν μοναδικός. Συν τοις άλλοις δεν έπαιζε ατομικά, αλλά φρόντιζε να αναδεικνύει το ταλέντο του και τα χαρίσματα του μέσα από την ομάδα. Ο τσαμπουκάς μας συνέβη πάνω στην φάση και την ένταση της στιγμής. Δεν είπαμε λόγια, αλλά τζαρτζαριστήκαμε για τα καλά. Δεν θα τον χτυπούσα, εννοείται, απλώς ήθελα όπως πάντα, να του δείξω ότι δεν δειλιάζω και δεν υποχωρώ».

mj1.jpg

Ομαδική φωτογραφία του Νορθ Καρολάινα μετά την ολοκλήρωση των δύο αγώνων του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με τον Τζόρνταν στο κέντρο μπροστά από τον Ντιν Σμιθ

Βαγγέλης Αλεξανδρής: «Ο Τζόρνταν ξεχώριζε από το κολέγιο»

Ένας άνθρωπος που έχει γράψει ιστορία για το ελληνικό μπάσκετ ως καλαθοσφαιριστής  αλλά και ως προπονητής, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής που τότε αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ θυμάται για αυτή την αναμέτρηση: «Τότε τα νέα έρχονταν από της ΗΠΑ αλλά εικόνα δεν είχαμε καμία. Δεν υπήρχε το Ίντερνετ για να παρακολουθούμε στιγμιότυπα. Όταν λοιπόν ήρθε το Νόρθ Καρολάινα η φήμη που το συνόδευε ήταν τεράστια , ελέω κυρίως Ντιν Σμιθ, αλλά και των Τζόρνταν, Πέρκινς που γνωρίζαμε πως θα γίνουν επαγγελματίες. Αυτοί οι δυο ξεχώριζαν και σε εμφάνιση από τους άλλους στην σωματοδομή τους. Είχα πάει να παρακολουθήσω την προπόνηση τους στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Αυτό που προκάλεσε περισσότερη έκπληξη σε όλους αλλά έδειχνε και την πειθαρχία που είχε επιβάλει ο προπονητής τους, ήταν πως ένας αθλητής ανεβοκατέβαινε καθ’ όλη την διάρκεια της προπόνησης τα σκαλοπάτια στην κερκίδα, ως τιμωρία για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα είτε στο ξενοδοχείο, είτε στους βαθμούς του. Όσον αφορά την αναμέτρηση την διαφορά την έκανε η αθλητικότητα. Τότε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αγωνίζονταν αμερικανοί και έκαναν πραγματικά την διαφορά. Όποτε ίσως η Ελλάδα να τους υπερεκτίμησε και λιγάκι και να κομπλάραμε. Ο Νίκος ήταν ο μόνος που δεν διέτρεχε αυτό το αίσθημα. Άλλωστε ήταν ισάξιος ή και καλύτερος από τους περισσότερους».

Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0