Retro Stories

Ο Σαβέβσκι, ο Τσιάρτας, ο Αραούχο και οι 5+1 μεταγραφές της ΑΕΚ που… ζέσταναν τον χειμώνα! (video)

Ο Σαβέβσκι, ο Τσιάρτας, ο Αραούχο και οι 5+1 μεταγραφές της ΑΕΚ που… ζέσταναν τον χειμώνα! (video)

Όταν μιλάμε για μεταγραφές Ιανουαρίου η ΑΕΚ έχει σίγουρα πολλούς λόγους για να χαίρεται. Το BN Sports σας παρουσιάζει τις 5+1 χειμερινές μεταγραφικές προσθήκες της «Ένωσης» που… έπιασαν τόπο!

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η ΑΕΚ φέτος να μην προβεί σε καμία μεταγραφική ενίσχυση καθώς δεν κατάφερε να «κλείσει» τον χαφ που τόσο πολύ ποθούσε, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε το ίδιο. Μάλιστα, η «Ένωση» έχει προβεί διαχρονικά σε προσθήκες κατά την περίοδο του Ιανουαρίου οι οποίες έχουν γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας.

Το BN Sports θυμήθηκε μερικές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «κιτρινόμαυροι» απέκτησαν παίκτες τον χειμώνα και τους βγήκε σε… πολύ καλό!

1. Τόνι Σαβέβσκι – Δεκέμβρης 1988

Αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική κίνηση της ΑΕΚ επί εποχής Ντούσαν Μπάγεβιτς στο τιμόνι της ομάδας. Εξ αρχής ξεχώρισε για την τεχνική του κατάρτιση και την κίνησή του εντός των τεσσάρων γραμμών. Ο λόγος για τον Τόνι Σαβέβσκι τον οποίο υποδέχθηκε ο «Ντούσκο» και δέκα φίλαθλοι της ομάδας τον Δεκέμβρη του 1988, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μέχρι τη λήξη της σεζόν ο Σκοπιανός μέσος δικαίωσε και με το παραπάνω την επιλογή του Μπάγεβιτς, συμβάλλοντας σθεναρά στην κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος. Και όχι μόνο. Ο Σαβέβσκι παρέμεινε στην ομάδα μέχρι και το καλοκαίρι του 2001, πανηγυρίζοντας τρεις ακόμη κούπες (1992, 1993, 1994).

Με τα «κιτρινόμαυρα» κατέγραψε 434 συμμετοχές σημειώνοντας 58 γκολ και βάζοντας το λιθαράκι του σε συνολικά 9 τίτλους – 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 2 Super Cup.

2. Βασίλης Τσιάρτας – Ιανουάριος 1992

Ερχόμενος από τη Νάουσα ο Βασίλης Τσιάρτας αποτέλεσε ακόμη μία επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς τον Ιανουάριο του 1992. Ο Σέρβος τεχνικός ήθελε να κάνει δικό του το 20χρονο τότε «δεκάρι» ήδη από το καλοκαίρι της προηγούμενης σεζόν, με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να «καραδοκούν» και τον πρώτο μάλιστα να έχει φτάσει ένα βήμα πριν συμφωνήσει σε όλα με τον μεσοεπιθετικό.

Λίγο η πίεση των οπαδών, λίγο εκείνη του Μπάγεβιτς, ο Τσιάρτας εν τέλει πείστηκε και έφτιαξε βαλίτσες για Αθήνα όπου υπέγραψε έναντι του υψηλού, για την ηλικία του παίκτη, ποσού των 100.000.000 δραχμών! Στην «Ένωση» έμεινε μέχρι το 1996, για να φύγει στη συνέχεια για Σεβίλλη και εν τέλει να επιστρέψει το 2000 και να παραμείνει μέχρι το 2004.

Σε αυτά τα 7,5 έτη θητείας ο Τσιάρτας κατέκτησε συνολικά 2 πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο με 267 συμμετοχές και 100 γκολ.

3_82.jpg

3. Ζούλιο Σέζαρ – Ιανουάριος 2005

Μπορεί η σεζόν 2004-2005 να ήταν αρκετά δύσκολη οικονομικά για την ΑΕΚ, ωστόσο οι απόδοσή της εντός αγωνιστικού χώρου βρισκόταν στο άλλο άκρο. Με την έλευση του Ιανουαρίου η «Ένωση» βγήκε στο παζάρι προκειμένου να ενισχύσει την μεσοεπιθετική της γραμμή, με τον κλήρο να πέφτει στον Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Ζιλ Βισέντε.

Με την ένταξή του στο ρόστερ η προσφορά του στην ομάδα ήταν άμεσα αισθητή ενώ σε συνολικά 3,5 χρόνια παραμονής κατέγραψε 123 συμμετοχές και 24 γκολ, εκ των οποίων τα τέσσερα σημειώθηκαν σε επίπεδο Champions League (2006-2007).

Χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων της ΑΕΚ φυσικά έχει μείνει το γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που είχε βρει, στον θρίαμβο της ομάδας επί της Μίλαν τον Νοέμβρη του 2006 (1-0, 21/11/2006).

4. Σέρχιο Αραούχο – Ιανουάριος 2017

Ένας φορ που αποκτήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και ακόμη αποτελεί το παρόν της ΑΕΚ. Ο Σέρχιο Αραούχο πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017 και έμελλε να συμβάλλει σημαντικά τόσο στον δρόμο της ομάδας προς την Ευρώπη, καθώς με δικό του τέρμα επί του Πανιωνίου (2-1, 31/5/2017) η «Ένωση» έφυγε με φόρα για τα… ξένα!

Με το που τελείωσε ο δανεισμός του από την Λας Πάλμας, ο «Τσίνο» επέστρεψε ξανά δανεικός την επόμενη σεζόν και για έναν χρόνο. Έκτοτε ήρθε πάλι στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2020 και παρέμεινε μέχρι κι εκείνο το καλοκαίρι, ενώ τον Ιούλιο του 2021 η «Ένωση» πλήρωσε το 1,4 εκατ. προκειμένου να τον κάνει δικό της για τα επόμενα τρία χρόνια και με οψιόν επέκτασης ακόμη ενός.

Ο Αργεντινός σε συνολικά 97 εμφανίσεις με την ΑΕΚ έχει καταγράψει 32 γκολ και πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-2018, προσφέροντας θέαμα και συγκινήσεις στο φίλαθλο κοινό, ενώ μέχρι στιγμής φέτος είναι ο πρώτος σκόρερ έχοντας σημειώσει 6 τέρματα.

5. Όγκνιεν Βράνιες – Ιανουάριος 2017

Παρέα με τον Αραούχο ήρθε και ο Όγκνιεν Βράνιες. Μια ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη αφού ο έντονος χαρακτήρας του έκλεβε την παράσταση, ωστόσο κανείς δεν θα μπορούσε να αγνοήσει την αγωνιστική συνεισφορά του στην ομάδα.

Εδραιώθηκε εξ αρχής στις βασικές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, με τις αποδόσεις του να δικαιώνουν τον εκάστοτε προπονητή. Ένα ακόμη πράγμα το οποίο τον κάνει να διαφοροποιείται και λίγο από τους άλλους παίκτες, είναι η εξαιρετικά ιδιαίτερη και δυνατή του σχέση με τους οπαδούς της ΑΕΚ!

Έπειτα από την όλη περιπέτεια με την Άντερλεχτ αλλά και με τις… ενδιαφέρουσες εξωαγωνιστικές καταστάσεις στις οποίες ενεπλάκη, πλέον μετράει σπαστά 2 χρόνια στην ομάδα, 100 συμμετοχές, 10 γκολ και… 41 κίτρινες κάρτες! Επιπλέον από το περασμένο καλοκαίρι η «Ένωση» τον έκανε αποκλειστικά δικό της αποκτώντας τον ως ελεύθερο και με ένα συμβόλαιο διαρκείας δύο χρόνων.

2_115.jpg

+1. Μάρτον Εστερχάζι – Δεκέμβριος 1984

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χειμερινές μεταγραφικές βόμβες της ΑΕΚ. Τον Δεκέμβρη του 1984 ο Μάρτον Εστερχάζι τα βρίσκει σε όλα με την «Ένωση» και γίνεται κάτοικος Αθήνας μέχρι και δύο χρόνια αργότερα.

Ενώ οι φήμες που ήθελαν τον Ούγγρο να πηγαίνει Γερμανία οργίαζαν, εκείνος εν τέλει έκανε μια παραγωγική σεζόν στην Α’ Εθνική και αγαπήθηκε πολύ από τον φίλαθλο κόσμο. Βέβαια στο πέρασμά του από τους «κιτρινόμαυρους» δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κανέναν τίτλο με την ομάδα.

1_121.jpg

BONUS. Γιάκομπ Γιόχανσον – Ιανουάριος 2015

Φυσικά στη λίστα έπρεπε να βρεθεί χώρος και για τον Γιάκομπ Γιόχανσον. Σαν όνομα ο Σουηδός μπορεί να μην είχε ξετρελάνει τον κόσμο της ΑΕΚ, ωστόσο ο ίδιος τα είπε όλα… δίχως να πει τίποτα – δείχνοντας απλά τις ικανότητές του στο χορτάρι!

Παρών και στην άνοδο της ομάδας ξανά στα σαλόνια της Super League ο αμυντικός χαφ ήταν αναντικατάστατος στο κέντρο, ενώ αποτελούσε την πηγή της ηρεμίας που χρειάζεται μια ομάδα. Συνολικά με την κιτρινόμαυρη φανέλα κατέγραψε 127 συμμέτοχες και 10 γκολ σε διάστημα 3,5 χρόνων, ενώ το περσινό καλοκαίρι ανακοίνωσε την – πρόωρη – απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0