Retro Stories

Τάκης Λουκανίδης: Το ντεμπούτο του «Τάκαρου» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, που έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος των... κορυφαίων! (video)

Τάκης Λουκανίδης: Το ντεμπούτο του «Τάκαρου» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, που έμεινε στην ιστορία ως ο κορυφαίος των... κορυφαίων! (video)

Το BN Sports γράφει για τον πληρέστερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Τάκης Λουκανίδης σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια (7/1/1962), στην ηλικία των 25 ετών, κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε ένα 3-2 επί της ΑΕΚ! 

Σχετικά Άρθρα

Ήταν στις 7 Ιανουαρίου του 1962, δηλαδή πριν από 59 χρόνια, όταν ο 25χρονος τότε Τάκης Λουκανίδης θα πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σε μια αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 3-2 σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, και βεβαίως για τον Λουκανίδη το ντεμπούτο του δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί με καλύτερο αποτέλεσμα. Πως φτάσαμε, όμως μέχρι εκείνη την στιγμή;

Η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό πέρασε από πολλά... κύματα

Ο «Τάκαρος» ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ Κομοτηνής και το 1955 υπέγραψε στη Δόξα Δράμας, όπου στα πέντε χρόνια του στον σύλλογο γνώρισε στιγμές δόξας, που παρόμοιες δεν είχε ζήσει ως τότε επαρχιακό σωματείο, αφού οι «μαυραετοί του Βορρά» έφτασαν τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Μάλιστα το 1958 έγινε ο μόνος παίκτης εκτός ΠΟΚ που κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας για το παιχνίδι του Κυπέλλου Εθνών με την πανίσχυρη Γαλλία των Φοντέν και Κοπά. Όπως ήταν φυσιολογικό, με τις εμφανίσεις του ο Λουκανίδης άρχισε να προσελκύει τα βλέμματα μεγάλων ομάδων.

Πρώτη ενδιαφέρθηκε η ΑΕΚ το 1959, αλλά 2.000 κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία της ομάδας αποτρέποντας τη μεταγραφή. Επίσης, ενδιαφέρθηκε η ιταλική Γιουβέντους, παράγοντες της οποίας τον είχαν δει να αγωνίζεται με την Εθνική Ενόπλων.

Παράλληλα, όμως, ενδιαφέρεται και ο Παναθηναϊκός, με τον οποίο ο παίκτης τα βρίσκει, αφού ήταν η ομάδα της καρδιάς του! Η Δόξα αντιδρά κι έτσι ο Λουκανίδης φεύγει για ένα χρόνο στην Κύπρο, στον ΑΠΟΕΛ, από όπου σύμφωνα με κάποιο κανονισμό της εποχής, μπορούσε στη συνέχεια να μεταγραφεί σε οποιαδήποτε ομάδα επιθυμούσε. Τελικά, το 1961 υπογράφει στον Παναθηναϊκό, αφού στο μεταξύ τον είχαν πλησιάσει και παράγοντες του Ολυμπιακού.

Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκε για επτά χρόνια, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Μάλιστα, ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας του αήττητου πρωταθλήματος την σεζόν 1963-64, ενώ σε 142 αγώνες στην Α΄ Εθνική με τον Παναθηναϊκό σκόραρε 59 φορές και άλλες 12 στο Κύπελλο.

Έκλεισε την καριέρα του στον Άρη, με τον οποίο αγωνίστηκε σε 45 αγώνες έχοντας οκτώ γκολ ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο το 1970. Συμμετείχε σε 23 αγώνες της Εθνικής Ελλάδας (1958-1967) και σκόραρε 3 φορές.

TAKIS8.jpg

pao-1965.jpg

Στο βιβλίο του τα είπε... όλα!

«Όταν μαθεύτηκε ότι χάλασε η συμφωνία, ήρθαν και με βρήκαν δύο παράγοντες της ΑΕΚ

"Θα σου δώσουμε περισσότερα λεφτά, μην ανησυχείς". Είχε κρυώσει η καρδιά μου. Απάντησα αρνητικά. Ο Αντώνης Μαντζεβελάκης μαθαίνοντας την πρόταση για την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ με κάλεσε αμέσως και πήγα στο σπίτι του στο Κολωνάκι. 

Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να πάρω 300.000 δραχμές. Τότε με 80.000-85.000 δραχμές αγόραζες τριάρι.

Ο Μαντζεβελάκης πήγε πολλές φορές στην Δράμα για να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της Δόξας αλλά δεν τα κατάφερε. Τότε έγινε έκτακτη γενική συνέλευση στον κινηματογράφο «Ολύμπια». Οι φίλοι της Δόξας είχαν περικυκλώσει τον κινηματογράφο με γκασμάδες και φτυάρια και φώναζαν: "Ο Λουκανίδης μας ανήκει…!

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν "όχι". Ο Παναθηναϊκός προχώρησε χωρίς την έγκριση της Δόξας. Με ενέταξε άτυπα στις τάξεις του με δύο χρόνια αποκλεισμό. Ο Παναθηναϊκός προώθησε φωτογραφική διάταξη που έλεγε:

loukanidis-pao.png

"Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα μείνει στο εξωτερικό ένα χρόνο, μπορεί να επιστρέψει και να ενταχθεί ελευθέρως στη δύναμη του συλλόγου της αρεσκείας του".

Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος που εφαρμόστηκε αυτή η δάταξη.Έφυγα λοιπόν για την Κύπρο μόλις απολύθηκα από την Αεροπορία χωρίς να έχω υπογράψει έστω και μια απλή απόδειξη. Η συμφωνία μου ήταν προφορική σε όλα.

"Στην Ιταλία ή στην Κύπρο; Έχουμε φιλικές σχέσεις με τη Γιουβέντους και τον ΑΠΟΕΛ".

Επειδή δεν ήξερα ξένη γλώσσα προτίμησα να πάω στο νησί της Αφροδίτης.

Στη Λευκωσία πέρασα θαυμάσια. Με πήγαιναν στα καλύτερα ξενοδοχεία και με γύρισαν σε όλο το νησί. Γνωρίζοντας ότι δεν έχω δεσμευτεί με τον Παναθηναϊκό, ήρθε απεσταλένος του Ολυμπιακού. Η πρόταση ήταν πολύ δελεαστική:

"Θα σου δώσουμε τα διπλά λεφτά, 600.000 δραχμές". Αρνήθηκα κατηγορηματικά όχι γιατί δεν ήθελα ή δεν με ενδιέφερε ο Ολυμπιακός. Ήμουν φτωχόπαιδο αλλά είχα δώσει το λόγο μου στον Μαντζεβελάκη. Και ο λόγος μου ήταν συμβόλαιο.

Η Δόξα βλέποντας ότι τα χάνει όλα δέχθηκε να διαπραγματευτεί. Πήρε 400.000 δραχμές και μου έδωσε ελεύθερη μεταγραφή. Συνολικά η μεταγραφή μου κόστισε 1.200.000 δραχμές στο Παναθηναϊκό, όσο περίπου μια πολυκατοικία», και όλα αυτά αναφέρονται στο βιβλίο του «Εγώ ο Τάκης Λουκανίδης» και στο κεφάλαιο που αφορούσε την περιπετειώδη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, το 1962.

Αφού βρέθηκε η «χρυσή τομή» με τον τρόπο που διηγήθηκε ο «Τάκαρος», εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό του Χάρι Γκέιμ και έκανε το ντεμπούτο του στις 28/3 του 1962 στη νίκη των «πρασίνων» επί της ΑΕΚ στη Ν.Φιλαδέλφεια με 3-2, όπως προαναφέραμε.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως την Πρωταπριλιά του 1962 πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 5-0 επί της Προοδευτικής. Πρόλαβε να παίξει σε οκτώ ματς (πέτυχε ένα ακόμη γκολ) και κατέκτησε το πρώτο από τα τρία πρωταθλήματα της καριέρας του.

loukanidis.jpg

Ο θάνατος του σκόρπισε απέραντη θλίψη

Στις 11 Γενάρη 2018 ο Παναθηναϊκός έγινε φτωχότερος, καθώς ο Τάκης Λουκανίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. 

Ο θάνατος του, όπως ήταν φυσικό συγκλόνισε την οικογένεια του «τριφυλλιού» με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Είναι μια ημέρα θλίψης η σημερινή για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, καθώς δεν είναι πια κοντά μας μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του Συλλόγου μας, ο Τάκης (Νεοτάκης) Λουκανίδης που απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών».

Ο Λουκανίδης, ίσως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, καθώς είχε αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις και μάλιστα με επιτυχία, παραμένει σύμβολο για την ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. 

Κέρδισε το σεβασμό και την αναγνώριση φιλάθλων και ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως χρωμάτων και καθιερώθηκε στις συνειδήσεις όλων σαν ένας από τους κορυφαίους της εποχής του.




Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0