Retro Stories

Παραμονή πρωτοχρονιάς και ποδόσφαιρο: ένας συνδυασμός που δοκιμάστηκε στην Bundesliga και απέτυχε παταγωδώς!

Παραμονή πρωτοχρονιάς και ποδόσφαιρο: ένας συνδυασμός που δοκιμάστηκε στην Bundesliga και απέτυχε παταγωδώς!

Οι Γερμανοί είχαν κάποτε τη φαεινή ιδέα να ορίσουν, στην αρχή της ίδρυσης της Bundesliga, παιχνίδια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το αγγλικό πρότυπο μπορεί να λειτουργεί στο Νησί, εντούτοις στη Γερμανία κατάλαβαν - ευτυχώς για εκείνους - νωρίς, πως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν συνδυάζεται με ποδόσφαιρο.

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ποδόσφαιρο και χειμώνας. Δύο έννοιες οι οποίες ήταν αδύνατον να συνδυαστούν στη Γερμανία μέχρι πριν από αρκετά χρόνια. Ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα προ ημερών. Οι Άγγλοι έχουν την τιμητική τους με αγώνες κατά τη διάρκεια των εορτών, την περίφημη Boxing Day, αλλά και την Πρωτοχρονιά. Για γερμανικά δεδομένα οι συγκεκριμένες ημέρες αποτελούσαν ταμπού σχετικά με την αγωνιστική δράση. Κι’ όμως, δύο φορές οι φίλοι του ποδοσφαίρου της Bundesliga είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, κοντά στην αλλαγή του χρόνου, τους πρωταγωνιστές να βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη τους.

«Κατσουφιασμένα» πρόσωπα στη Νυρεμβέργη το 1964!


Η πρώτη αναμέτρηση που διεξήχθη ακριβώς με το... σφύριγμα της λήξης του χρόνου ήταν στη δεύτερη σεζόν από την ίδρυση της Bundesliga, το 1964. Η Νυρεμβέργη υποδέχτηκε τη Στουτγκάρδη. Εξ’ αναβολής παιχνίδι. Ώρα διεξαγωγής: 15.00 το απόγευμα. Ασυνήθιστη ημέρα. Ασυνήθιστη και η ώρα. Παρ’ όλα αυτά, περίπου 23.000 κόσμος βρέθηκε στο γήπεδο της Νυρεμβέργης, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ανεκτές, όπως υποστηρίζουν τα τότε δημοσιεύματα.

Το τελικό 1-1 μάλλον περνάει σε δεύτερη μοίρα. Προκαλεί εντύπωση πως οι, νυν άνω των 70 ετών, πρωταγωνιστές του τότε δεν θυμούνται καν ότι αγωνίστηκαν την περιβόητη ημέρα. Ίσως τα όσα ακολούθησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να μην τους επιτρέπει την... αποθήκευση του συγκεκριμένου αγώνα στο σκληρό δίσκο του μυαλού τους. Θρύλοι της Νυρεμβέργης, όπως οι Χορστ Λόιπολντ και Λούγκι Μίλερ, παρέμεναν επί χρόνια αβέβαιοι για τη διεξαγωγή του παιχνιδιού. Ο Μίλερ, πάντως, θυμάται ότι είχε υποβληθεί λίγες ημέρες πριν από την αναμέτρηση σε εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, η οποία του προκαλούσε έντονες ενοχλήσεις στο δεύτερο ημίχρονο. Τις ξέχασε άμεσα μετά την επίτευξη του 1-1 στο 77’.

NURNBERG1111.jpg


Εορταστικό παιχνίδι και το 1965!


Η γερμανική Λίγκα (DFL) φαίνεται πως... γλυκάθηκε με το σενάριο της Πρωτοχρονιάς και είπε να το εφαρμόσει και την αμέσως επόμενη σεζόν. Φινάλε του 1965, 31 Δεκεμβρίου, ακόμα νωρίτερα η ώρα έναρξης του ματς Ταζμάνια Βερολίνου - Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ (14.00 το μεσημέρι). Η χειρότερη ομάδα στην ιστορία της Bundesliga, η περίφημη Ταζμάνια (αρνητικό ρεκόρ τα 31 σερί ματς χωρίς νίκη, μέσα σε μία αγωνιστική περίοδο) είχε στο πλάι της μόλις 3.000 θεατές κόντρα στη δυνατή τότε Άιντραχτ, η πρώτη γερμανική ομάδα με χορηγό στη φανέλα.

Άπαντες τη χαρακτήρισαν τότε μία «λυπηρή» αναμέτρηση. Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, χωρητικότητα πάνω από 70.000 θέσεων. Σαν χαμένοι έμοιαζαν οι 3.000 θεατές που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το ιστορικό αυτό παιχνίδι. Το τελευταίο που διεξήχθη στις 31 Δεκεμβρίου. Όπως και οι ποδοσφαιριστές... απέχουν από το να θυμηθούν το πότε αγωνίστηκαν και τι το ιδιαίτερο περιλάμβανε εκείνη η μεταξύ τους μάχη. Απλά την έχουν ξεγράψει από τη μνήμη τους. Για την ιστορία, η Μπράουνσβαϊγκ επικράτησε με σκορ 2-0.

Πλησίασαν ξανά την αλλαγή του χρόνου το 1978...


Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να διανοηθούν οι ιθύνοντες της Bundesliga να ορίσουν ένα παιχνίδι κοντά στο... μεθύσι της αλλαγής του χρόνου. Ήταν η 30η Δεκεμβρίου του 1978, με την Ντάρμσταντ να υποδέχεται την Μπόχουμ. Ασυνήθιστη ημερομηνία επίσης για γερμανικά δεδομένα.

Ούτε καν την περσινή σεζόν δεν... τόλμησαν να διακόψουν την - ομολογουμένως - μικρή παύση της δράσης και να ορίσουν αγώνα εν μέσω εορτών. Το πιεσμένο πρόγραμμα λόγω του Covid-19 σταμάτησε στις 23 Δεκεμβρίου και συνεχίστηκε στις 2 Ιανουαρίου. Ημερομηνία ρεκόρ για την Bundesliga. Ποτέ ξανά δεν είχε επανεκκινήσει το ποδόσφαιρο στη χώρα τόσο νωρίς τον Ιανουάριο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0