Retro Stories

Δημήτρης Σαραβάκος: Ο μεγάλος «μικρός» των γηπέδων συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Πανιωνίου! (video)

Δημήτρης Σαραβάκος: Ο μεγάλος «μικρός» των γηπέδων συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Πανιωνίου! (video)

Σαν σήμερα -26 Δεκεμβρίου- 41 χρόνια πίσω, ο μεγάλος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, Δημήτρης Σαραβάκος πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Πανιωνίου σε ηλικία 17 ετών!

Σχετικά Άρθρα

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένας ποδοσφαιριστής που... μεγάλωσε πολλές γενιές μετέπειτα αθλητών και φανατικών υποστηρικτών της «στρογγυλής θεάς», μέσα από τα κατορθώματα του.

Ένας παίκτης που κατέκτησε πολλούς τίτλους στην καριέρα του και αποτέλεσε βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας. Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν και θα είναι πάντα ο μεγάλος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, το ταξίδι του οποίου άρχισε πριν 41 χρονιά με τη φανέλα του Πανιωνίου!

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 26 Δεκεμβρίου του 1977, ο Σαραβάκος έκανε το ντεμπούτο του σε ένα ματς κόντρα στον Άρη για την Α’ Εθνική! Συγκεκριμένα, ο νεαρός τότε ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 90 λεπτά, μιας και εκείνη την ημέρα απεργούσαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΣΑΠ και έτσι οι πιο πολλές ομάδες αγωνίστηκαν με τους... μικρούς τους. Από το ντεμπούτο του ο Σαραβάκος έδειξε ότι θα είχε μία λαμπρή καριέρα μπροστά του. Στο 2-2 με τον Άρη τότε ήταν από τους διακριθέντες και έτσι συστήθηκε όπως... έπρεπε στο τότε ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας.

Ο Σαραβάκος έμελλε μάλιστα να αποδειχθεί... ήρωας για τον Πανιώνιο. Στις 19 Μαΐου του 1984 ο οι κυανέρυθροι αντιμετώπιζαν τον ΠΑΣ Γιάννινα σε αγώνα μπαράζ και ήθελαν τη νίκη για να μείνουν στην κατηγορία. Ο Πανιώνιος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά δυσκολευόταν να... πατήσει στην αντίπαλη περιοχή και έτσι η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί ανέλαβε δράση, λοιπόν, δράση ο Δημήτρης Σαραβάκος. Στο 104΄ βρέθηκε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, σκόραρε και άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την παραμονή. Μάλιστα μετά από δικό του κόρνερ ο Σοφιανός διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

σαραβάκος_πανιώνιος_eurokinissi.jpeg

sarabak_mesa_them4.jpg

Η μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό

Στην ομάδα της Νέας Σμύρνης έπαιξε για επτά χρόνια, από το 1977 έως το 1984, πετυχαίνοντας 35 γκολ σε 142 αγώνες.

Επτά σεζόν, λοιπόν, μετά και έχοντας κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδας με τους Νεοσμυρνιώτες το 1979, ο πρωταθλητής Ελλάδας Παναθηναϊκός ντύνει στα «ράσινα» το αστέρι του Πανιωνίου και για τα επόμενα 10 χρόνια (το καλοκαίρι του 1984) θα είναι ο ηγέτης του κατακτώντας τρία πρωταθλήματα (1986, 1990, 1991), έξι κύπελλα (1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994) και τρία Σούπερ Καπ (1988, 1993,1994). Συνολικά, αγωνίστηκε με τα πράσινα για μια δεκαετία και σημείωσε 125 γκολ στο πρωτάθλημα σε 252 αγώνες, αλλά έδειξε το τεράστιο ταλέντο του και στην Ευρώπη, καθώς έπαιξε 43 αγώνες και σκόραρε 23 φορές.

Αξέχαστο θα παραμείνει το γκολ κόντρα στην Γιουβέντους. Ήταν 21 Οκτωβρίου του 1987, όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της πρώτης νοκ άουτ αναμέτρησης της 2ης φάσης του Κυπέλλου UEFA. Οι πράσινοι από την αρχή του αγώνα μπήκαν δυνατά και έδειχναν να πιστεύουν στην πρόκριση. Στο 7ο λεπτό του αγώνα ο Ρότσα εκτέλεσε το φάουλ, οι αμυντικοί της «Γιούβε» έδιωξαν την μπάλα και ο Σαραβάκος με ένα ασύλληπτο μονοκόμματο σουτ την έστειλε στο «Γ» της εστίας και πέτυχε ίσως το καλύτερο γκολ της καριέρας του.

19455345_0_0_3154_1774_1920x0_80_0_0_a9e435f9c4c542f94ec60f5dea00baa4.jpg

Η μετακίνηση στην ΑΕΚ και το... φινάλε στα πράσινα

Το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ κινείται άμεσα για την απόκτησή του. Στις 10 Αυγούστου του 1994 ο 33χρονος στράικερ αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την Ένωση, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με την φανέλα της. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στη Ρέιντζερς διεκδικόντας την πρόκριση στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο Δημήτρης Σαραβάκος με 2 γκολ στον πρώτο αγώνα έδωσε τη νίκη με 2-0 και ουσιαστικά την πρόκριση. Την ίδια σεζόν και συγκεκριμένα την 1 Απριλίου του 1995 σκόραρε για τελευταία φορά στην καριέρα του σε αγώνα ντέρμπι όταν άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 1997-98 μετά από ένα έτος απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του. Αγωνίστηκε σε 2 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Έλαμψε και με την «γαλανόλευκη»

Ο Δημήτρης Σαραβάκος ήταν και βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος, όντας τέταρτος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με 22 γκολ σε 78 συμμετοχές, με τα 5 τέρματα στο 6-1 επί της Αιγύπτου να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα highlights της καριέρας του.

Συμμετείχε στην ομάδα που διεκδίκησε την πρόκριση για το Euro 1988, συνέβαλε στη μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994 και έδωσε το παρών στη μεγάλη διοργάνωση στα γήπεδα της Αμερικής.

***Από το 2013 έως και σήμερα, ο Δημήτρης Σαραβάκος βρίσκεται στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετέχοντας στο διοικητικό σχήμα, ενώ κατέχει τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου.







Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0