Retro Stories

Οι βραδιές που ο ΟΦΗ τρόμαξε την Αταλάντα: Οι Γκουλής και Στρόμπεργκ θυμούνται στο BN Sports (video)

Οι βραδιές που ο ΟΦΗ τρόμαξε την Αταλάντα: Οι Γκουλής και Στρόμπεργκ θυμούνται στο BN Sports (video)

Η κληρωτίδα του Europa League έφερε την Αταλάντα στον δρόμο του Ολυμπιακού και ο ιταλικός σύλλογος θα επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια. Τότε, ο ΟΦΗ ήταν ο αντίπαλος των Ιταλών για το Κύπελλο Κυπελλούχων και οι Γκλεν Στρόμπεργκ και Νίκος Γκουλής μιλάνε αποκλειστικά στο BN Sports για εκείνη την βραδιά.

Ο Ολυμπιακός ήξερε ότι θα έχει δύσκολους αντιπάλους στην κλήρωση του Europa League. Το ιστορικό που είχε με τις πέντε από τις οκτώ ομάδες, έδειχνε τον βαθμό δυσκολίας, όμως τελικά, έτυχε με κάποια που δεν έχει ξανασυναντήσει. Η Αταλάντα θα είναι το εμπόδιο στα νοκ-άουτ της διοργανώσεις και ο απολογισμός με τις ιταλικές ομάδες, μόνο ευχάριστος δεν είναι.

Ωστόσο, για την Αταλάντα, το ταξίδι στην Ελλάδα τις ξυπνάει μνήμες από τη σεζόν 1987/88. Τότε, δεν προσγειώθηκε στην Αθήνα αλλά στην Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον… ΟΦΗ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, οι Κρητικοί αντιμετώπισαν την ομάδα του Μπέργκαμο, σε μία μάχη όπου έγραψαν ιστορία.

Η τιμωρία, η αλλαγή έδρας και μία από τις ομορφότερες στιγμές στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ο ΟΦΗ είχε τερματίσει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και είχε μπει στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η κλήρωση τον έβγαλε απέναντι στην Λέφσκι Σόφιας από την Βουλγαρία, την οποία και κατάφερε να περάσει με τεράστια ανατροπή του εις βάρους του 1-0 σε 3-1. Για τα όσα συνέβησαν στο Γεντί Κουλέ, η UEFA τιμώρησε τους Κρητικούς, με κεκλεισμένων των θυρών για το επόμενο ματς.

Η ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ έπεσε πάνω στην Αταλάντα και ο δείκτης δυσκολίας ήταν αρκετά υψηλός. Η ομάδα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας όπου και έχασε από τη Νάπολι του Μαραντόνα την προηγούμενη σεζόν, ενώ εκείνη, συνέχισε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από την Μαλίν του Βελγίου. Δεδομένου αυτού, αποφασίστηκε ο ΟΦΗ να δώσει το εντός έδρας ματς στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα του ΠΑΟΚ.

Στις εξέδρες δεν βρέθηκαν μόνο οπαδοί των Κρητικών αλλά και αρκετοί από τον Δικέφαλο, όχι όμως για να αποτελούν εχθρική εξέδρα. Αντίθετα, όλοι μαζί υποστήριξαν τον ελληνικό σύλλογο στην δύσκολη μάχη που έδινε.

b52e37a5569a9f0d5919c5cbbac6d220_M.jpg

Το «χρυσό» γκολ του Περσία για την ιστορική νίκη…

Με την ατμόσφαιρα εκρηκτική και την Αταλάντα να μην έχει σαστίσει από το πως αγωνιζόταν ο ΟΦΗ, ο Τάκης Περσίας άνοιξε το σκορ από νωρίς. Συγκεκριμένα, στο 17ο λεπτό, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ και έβαλε μπροστά στο σκορ τους Κρητικούς απέναντι στην παρέα των Στρόμπεργκ και Γκαρλίνι. Η πίεση από τον ιταλικό σύλλογο ήταν αρκετή όμως ο ΟΦΗ όχι απλά επέμεινε αλλά στρίμωξε την Αταλάντα.

Μάλιστα, οι Κρητικοί θα μπορούσαν να βρουν και άλλα τέρματα αλλά τελικά δεν άλλαξε τίποτα στο σκορ, με το παιχνίδι να μένει στο 1-0. Ο ΟΦΗ πανηγύρισε μία τεράστια νίκη. Ιστορική δίχως αμφιβολία και πήγαινε στο Μπέργκαμο με προβάδισμα και πάνω από όλα, ψυχολογία ενόψει της συνέχειας. Βέβαια, ο βαθμός δυσκολίας παρέμεινε υψηλός για τον ΟΦΗ και κανείς δεν το ξεχνούσε.

Ο Γκαρλίνι «έσβησε» το όνειρο…

Στο Μπέργκαμο το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Ο ΟΦΗ είχε να αντιμετωπίσει μία δύσκολη έδρα αλλά και ένα «πληγωμένο» θηρίο που ήταν έτοιμο να ξεσπάσει κατά των Κρητικών. Η ομάδα του Γκέραρντ ήταν δίχως αμφιβολίας αξιοπρεπέστατη στον αγωνιστικών χώρων και μέχρι το 22ο λεπτό, όταν ο ιταλικός σύλλογος προηγήθηκε σε 1-0. Η ισοφάριση με το πρώτο σκορ, έδωσε ψυχολογία στην Αταλάντα αλλά το σύνολο των Κρητικών παρέμεινε σε εξαιρετικό επίπεδο στον αγωνιστικό χώρο.

Έψαξε το γκολ, διατηρώντας και το 1-0 μέχρι το 70ο λεπτό. Φυσικά, υπήρχαν και μερικές διαιτητικές αποφάσεις για τις οποίες φωνάζουν στον ΟΦΗ, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Μέχρι να μιλήσει ο Ολιβιέρο Γκαρλίνι. Προερχόμενος από την Ίντερ, ο Ιταλός φορ πέτυχε το πολυπόθητο γκολ στο 73ο λεπτό και έκανε το 2-0 για την Αταλάντα. Αυτό ήταν και το σκορ που έστειλε την ομάδα του Μπέργκαμο στην επόμενη φάση, με τον ΟΦΗ όμως, να κερδίζει μία θέση στην ιστορία και στις… εντυπώσεις.

Νίκος Γκουλής και Γκλεν Στρόμπεργκ συμφωνούν: «Μπορούσε να είχε προκριθεί ο ΟΦΗ»

Ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτά τα δύο βράδια, ήταν ο Νίκος Γκουλής. Ο Έλληνας αμυντικός ήταν βασικός στις μάχες του ΟΦΗ και αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τους εξαιρετικούς επιθετικούς της Αταλάντα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο BN Sports και τον Νότη Χάλαρη για το τι συνέβη σε εκείνες τις βραδιές.

Αναλυτικά είπε:

  • Τι νιώσατε μόλις είδατε πως κληρωθήκατε με την Αταλάντα;

«Ο ΟΦΗ ήταν μία πολύ καλή ομάδα τότε. Εκείνη την εποχή είχαμε κερδίσει τις εντυπώσεις και αρχίζαμε να διακρινόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Ευχάριστη η κατάσταση γενικά. Μεταξύ μας, ο προπονητής, οι ποδοσφαιριστές. Υπήρχε μία κατάσταση που είμασταν ενωμένοι και δεν σκεφτόμασταν τόσο τον αντίπαλο, ούτε την κατάσταση. Το απολαμβάναμε και το χαιρόμασταν σε μεγάλο βαθμό. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και η ζωή»

  • Τι γνωρίζατε για την Αταλάντα;

«Πρέσβευέ μία σχολή που ήταν ανταγωνιστικοί και φυσικά, η Ιταλία ήταν στο ανώτατο επίπεδο. Επίπεδο κορυφής. Οι σκέψεις μας δεν ήταν πως φοβόμασταν στην Αταλάντα. Άλλωστε φάνηκε και από τα παιχνίδια μας εδώ και εκεί. Αξίζαμε την πρόκριση αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο»

  • Πως ήταν η ατμόσφαιρα πριν το ματς και πως σας φαινόταν που στις εξέδρες υπήρχαν οπαδοί του ΟΦΗ, του ΠΑΟΚ;

«Μας άρεσε πολύ γιατί ήταν μία ενωμένη κατάσταση. Ήταν πολύ όμορφο και επικρατούσε μία απίστευτη αύρα. Είχε πολύ κόσμο και όλοι μαζί έκαναν μία τρομερή ατμόσφαιρα. Μας έδωσε πολύ δύναμη και το καλό αποτέλεσμα, ευθύνεται και από αυτό»

  • Στα αποδυτήρια, τι κλίμα επικρατούσε;

«Πιστεύαμε στην δυναμική του αντιπάλου αλλά και στις ικανότητές μας. Ο ΟΦΗ είχε μία γεννημένη προσωπικότητα. Δεν υπήρχε κακή σκέψη πριν τα ματς. Ανεξαρτήτου αντιπάλου φυσικά. Αυτό μας βοηθούσε να είμαστε συγκεντρωμένοι και πόσο μάλλον, στην Ευρώπη που χαιρόμασταν το κάθε ματς. Ήταν από τις πρώτες φορές και δεν υπήρχε σκέψη φόβου για τι θα κάνουμε. Ότι κάναμε, το κάναμε δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι υπέροχο να παίζεις με τέτοιους αντιπάλους. Κάτι διαφορετικό»

  • Την ώρα του γκολ του Περσία, τι θυμάστε; Τι νιώσατε;

«Πετάγαμε από την χαρά μας. Βγάζεις πολύ πράγμα. Είσαι τόσο ευχαριστημένος όταν κερδίζει η ομάδα σου. Το ίδιο νιώθαμε και εμείς και μαζί με τους οπαδούς, ήταν το κάτι απίστευτο. Υπήρχε υπέροχη αίσθηση και φτάνει στο αποκορύφωμά σου.»

  • Μόλις πήρατε τη νίκη, ποιο ήταν το μυστικό και τι σήμαινε για εσάς;

«Πήραμε μία πολύ σημαντική και ιστορική νίκη. Ξέραμε πως είχαμε επαναληπτικό αλλά το σημαντικό είναι πως διεκδικήσαμε το παιχνίδι. Δεν το «κλέψαμε» και αυτό ήταν που μας έκανε υπερήφανους. Παίξαμε κυριαρχικό και ωραίο ποδόσφαιρο. Αξίζαμε στο απόλυτο τη νίκη και αυτό έχει σημασία»

  • Στη ρεβάνς, τι διαφορά υπήρχε στα συναισθήματά σας σε σχέση με το πρώτο ματς;

«Ξέραμε τι θα βρούμε, είχαμε πίστη στον εαυτό μας λόγω του πρώτου ματς. Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς και θυμάμαι πως δεχθήκαμε δύο γκολ σε κάθε ημίχρονο από δικά μας λάθη. Δεν χάσαμε από αυτό αλλά πιστεύω πως με περισσότερη συγκέντρωση, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το 2-0. Μάλιστα, θεωρώ πως ο διαιτητής ήταν… «ματιασμένος». Χρειαζόταν ξεμάτιασμα αλλά δεν το λέω ως δικαιολογία. Την αλήθεια πρέπει να τη λέμε αλλά δεν είναι δικαιολογία»

  • Ποιον παίκτη της Αταλάντα θυμάστε περισσότερο;

«Περισσότερη εντύπωση μου έκανε ο Στρόμπεργκ επειδή ήταν από την πλευρά μου. Ήταν όνομα τότε και είναι τρομερό που τον αντιμετώπιζα. Ακόμα και ο Γκαρλίνι ήταν εντυπωσιακός, καθώς ήταν ένας πολύ καλός φορ και μας έβαλε και το δεύτερο γκολ. Η ατομική διάκριση περνάει από το ομαδικό πνεύμα, αλλά είχαμε ένα εξαιρετικό σύνολο για να τους αντιμετωπίσουμε»

  • Ποια είναι η άποψή σας για τον φετινό ΟΦΗ;

«Πιστεύω πως θα διεκδικήσει την Ευρώπη καθώς υπάρχουν παιδιά που γνωρίζουν και έχουν κάνει πορείες στις καριέρες του. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα για να μην αδικήσω κάποιον καθώς όλοι είναι εξαιρετικοί. Μπορεί, υπάρχουν οργάνωση και όταν χτίζουμε κάτι, πρώτα πρέπει να υπάρχουν θεμέλια. Το όνομα του ΟΦΗ είναι μεγάλο και αυτό τον έχει κρατήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει και ότι κατεβαίνει, ανεβαίνει»

  • Τι περιμένετε να δείτε από τον Ολυμπιακό που κληρώθηκε με την Αταλάντα;

«Θα είναι ένα ματς που θα αρέσει. Πιστεύω θα δούμε ένα πολύ ωραίο ματς καθώς η Αταλάντα είναι ομάδα που θέλει να δημιουργεί και να φτιάχνει παιχνίδι. Να έχει κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι. Το ίδιο είναι και ο Ολυμπιακός. Μπορεί να μην είναι στο επίπεδο των προηγούμενων ετών αλλά είναι άκρως ανταγωνιστικός. Η πρόκριση είναι ανοιχτή για εμένα και οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τα ματς»

Από την άλλη, ο Σουηδός παλαίμαχος επιθετικός, Γκλεν Στρόμπεργκ μίλησε επίσης στο BN Sports και τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο για εκείνες τις βραδιές, δείχνοντας από την πλευρά της Αταλάντα τι κλίμα επικρατούσε κόντρα στον ΟΦΗ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα αλλά και στον τρόπο που αγωνίστηκαν οι Κρητικοί.

Αρχικά, είπε: «Ήταν δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια και είχα εντυπωσιαστεί από την δυναμική που είχε ο ΟΦΗ. Ήταν άξιος αντίπαλος, ενώ το γεγονός, πως το παιχνίδι έγινε στην Θεσσαλονίκη, έπαιξε ρόλο για να μην επιτευχθούν άλλα γκολ, αφού θεωρώ, ότι αν παίζαμε στην Κρήτη, θα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο αν ο ΟΦΗ θα μπορούσε να πάει μακριά, αναφέροντας: «Και βέβαια θα μπορούσε. Αν πέρναγε από την Αταλάντα θα μπορούσε κάλλιστα να πάει πολύ μακριά στη διοργάνωση καθώς διέθετε την ποιότητα και την δυναμική»

Τέλος, αναφέρθηκε στο που κρίθηκε η πρόκριση του ιταλικού συλλόγου, όπου παραδέχθηκε πως: «Θεωρώ πως είμασταν αρκετά τυχεροί που προκριθήκαμε. Ειδικά στη ρεβάνς, σταθήκαμε τυχεροί που πετύχαμε δύο γκολ και γυρίσαμε το σκορ του πρώτου αγώνα, το οποίο ξαναλέω, πως θα ήταν μεγαλύτερο αν παίζαμε στην Κρήτη. Η δυναμική του ΟΦΗ ήταν εντυπωσιακή»

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0