Retro Stories

Το διπλό ρεκόρ του Σπανούλη και το αξεπέραστο του Γκάλη! (video)

Το διπλό ρεκόρ του Σπανούλη και το αξεπέραστο του Γκάλη! (video)

10 Δεκεμβρίου 2020: Ο Βασίλης Σπανούλης γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε Euroleague και Κύπελλο Πρωταθλητριών, ωστόσο μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τεράστιο Νίκο Γκάλη!

Σχετικά Άρθρα

«Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι, ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι». Λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου πριν από χιλιάδες χρόνια τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέχρι και σήμερα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως και στο… μπάσκετ;

Το 2020 μόλις έχει καταφθάσει και βρίσκει τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ για την 17η αγωνιστική της Euroleague. Το παιχνίδι δεν κυλά ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους» καθώς οι Τούρκοι έχουν πάρει «κεφάλι» με κάτι λιγότερο από 20 πόντους, ωστόσο τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Το ρολόι δείχνει 2:42 πριν το τέλος, ο Βασίλης Σπανούλης σηκώνεται για τρεις και σκοράρει ένα καλάθι το οποίο θα μείνει στην ιστορία.

Ο «βασιλιάς» ξεπερνώντας τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (2000-01 και μετά) με 4.153 πόντους σε 318 εμφανίσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, σε αντίθεση με τον Ισπανό σούτινγκ γκαρντ ο οποίος έχει μείνει συνολικά στους 4.152 σε 341 ματς με την Μπαρτσελόνα. Ολόκληρο το Στάδιο φωνάζει το όνομά του και με αυτόν τον τρόπο η ήττα με 96-87 παίρνει μια πιο γλυκιά γεύση.

Έντεκα μήνες μετά από αυτό το κατόρθωμα και σαν σήμερα έναν χρόνο πριν, ο Σπανούλης μπαίνει ξανά στο μπασκετικό πάνθεον. Ο Ολυμπιακός αυτήν την φορά βρίσκεται στο Βελιγράδι και δίνει άλλη μία μάχη με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στο μυαλό του «Kill Bill» πριν από το τζάμπολ κυριαρχεί το γεγονός πως του υπολείπονται μόλις 13 πόντοι προκειμένου να γράψει για ακόμη μία φορά ιστορία. Έτσι λοιπόν κι έγινε.

Με το παιχνίδι να θέλει μόλις 9’18” για το τέλος, ο Βασίλης Σπανούλης σκοράρει για δύο, δίνει προβάδισμα τριών πόντων στους Πειραιώτες και… ετοιμάζεται να φορέσει το στέμμα του! Το καλάθι αυτό έχρισε τον 38χρονο τότε γκαρντ κορυφαίο σκόρερ όλων των εποχών σε Euroleague και Κύπελλο Πρωταθλητριών έχοντας 4.322 πόντους!

«Είναι ένα μεγάλο ρεκόρ, όμως, δεν το σκέφτομαι. Αυτό που θέλω είναι να έχω υγεία και να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει. Αγαπώ πολύ το μπάσκετ και έχω μεγάλο κίνητρο. Ξεχνάω το παρελθόν και ότι έχω πετύχει και σκέφτομαι μόνο το παρόν, γιατί από το παρόν κρίνομαι. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Είναι μέρες που δεν μπορώ να κοιμηθώ, που σκέφτομαι τι έχω κάνει λάθος και τι πρέπει να κάνω. Έχω αυτό το μικρόβιο, θέλω να κερδίζω!», τα λόγια του έπειτα από τη νίκη με 81-79 αλλά και επίτευγμά του.

Μπορεί ο Σπανούλης να υπερισχύει στο σύγχρονο μπάσκετ ωστόσο ένας παραμένει (μέχρι νεοτέρας...) ο κυρίαρχος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Γκάλη. Ο «γκάνγκστερ» των παρκέ μέχρι και σήμερα, 27 χρόνια από την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, είναι… βασιλιάς στον θρόνο του με συγκομιδή 4.904 πόντων σε 148 συμμετοχές σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ρεκόρ το οποίο μετά την απόσυρση του Σπανούλη (ο οποίος το «άγγιξε» αλλά για 33 πόντους δεν το ξεπέρασε μένοντας στους 4.872) από την ενεργό δράση κυνηγάει ο Γάλλος Νάντο ντε Κολό ο οποίος υπολείπεται λιγότερους από 400 πόντους του Έλληνα θρύλου!

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0