Retro Stories

Ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ εξιστορεί στο BN Sports την ιστορική βραδιά του Ολυμπιακού που «άλωσε» τη Ρώμη: «Δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε στη νίκη» (video)

Ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ εξιστορεί στο BN Sports την ιστορική βραδιά του Ολυμπιακού που «άλωσε» τη Ρώμη: «Δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε στη νίκη» (video)

Ο Ολυμπιακός έχει ζήσει ιστορικές βραδιές στο Champions League και έχει πανηγυρίσει νίκες απέναντι σε «θηρία» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μία τέτοια μέρα σαν και σήμερα, το 2007, οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν την Λάτσιο στο Ολίμπικο και ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ, θυμάται στο BN Sports εκείνο το ιστορικό βράδυ.

Βράδυ Τετάρτης. Ακόμα μία βραδιά Champions League και ένα ταξίδι στα αστέρια για τον Ολυμπιακό. Μία μέρα σαν και σήμερα, το 2007, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται στην έδρα της Λάτσιο για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ενός ομίλου που έχει μετατραπεί σε φωτιά και ο ελληνικός σύλλογος κάνει την διαφορά, θέλοντας ένα τρίποντο στην Ρώμη για να μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Αυτό που έχει συμβεί στο τέλος της βραδιάς είναι πέρα από κάθε φαντασία. Ο φωτεινός πίνακας του Ολίμπικο δείχνει «Λάτσιο 1, Ολυμπιακός 2». Οι Πειραιώτες έχουν γράψει ιστορία, κερδίζουν μέσα στην Ιταλία και μπαίνουν για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης στη φάση των «16», την ίδια στιγμή που η Βέρντερ Βρέμης έχει κερδίσει στη Γερμανία τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-2.

Η… «κλασσική» συνταγή του Λεμονή, το γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει και η απάντηση!

Ο Τάκης Λεμονής είχε καθιερώσει κάτι ιδιαίτερο στον Ολυμπιακό. Έπαιζε με διαφορετικό σύστημα στην Ευρώπη και με διαφορετικό στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό, είχε καταλήξει στο 4-4-2 με δύο 6άρια στον άξονα, κάτι που του έβγαινε σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπήρχε μεγάλη ευκολία στο γκολ. Το 6-2 με τον ΟΦΗ, το 4-1 με τον Πανιώνιο, ακόμα και το 3-3 με τον Εργοτέλη, το επαλήθευαν. Όμως, στην Ευρώπη, ο Έλληνας τεχνικός είχε καθιερώσει κάτι άλλο.

Επέλεγε το 4-5-1, το οποίο μεταφέρθηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα στην συνέχεια της σεζόν. Ένα σύστημα με Λεντέσμα, Πατσατσόγλου και Στολτίδη στον άξονα και τους Τζόρτζεβιτς-Γκαλέτι να είναι κοντά τους στα φτερά. Μοναδικός προωθημένος είτε ο Κοβάσεβιτς, είτε ο Λούα Λούα. Έτσι, πήγε και κόντρα στη Λάτσιο. Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο τέρμα, με τους Τάσο Πάντο, Παρασκευά Άντζα, Μιχάλ Ζεβλάκοφ και Βασίλη Τοροσίδη στην άμυνα. Στο άξονα οι προαναφερόμενοι, με τον Λούα Λούα στην κορυφή της επίθεσης.

1143725.jpg

Από την άλλη, η Λάτσιο ξεκίνησε με αρκετά αστέρια της μέσα, όπως ο Πάντεφ, ο Λεντέσμα, ο Ρόκι ή ο Μάουρι. Το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα βήματά τους και ο Ολυμπιακός να έχει στηθεί εξαιρετικά για να σταματήσει κάθε επίθεση. Μέχρι το 30ο λεπτό. Τότε, σε μία αδράνεια της άμυνας, ο Ρόκι γύρισε τη μπάλα στην καρδιά της περιοχή και με πλασέ από κοντά, ο Πάντεφ άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους. Όπως είχε συμβεί και στην Βρέμη, με μία διαφορά.

Κανονικά, το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει. Την στιγμή που γυρνάει τη μπάλα ο Ρόκι, εκείνη είχε περάσει όλη την γραμμή του άουτ και κανονικά έπρεπε να μην υπάρξει τελική προσπάθεια. Ο διαιτητής δεν έδειξε κάποια παράβαση και το γκολ μέτρησε κανονικά. Βέβαια, ο Ολυμπιακός είχε την απάντηση και μάλιστα… άμεσα. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε τη μπάλα άψογα, ο Στολτίδης είδε τον Γκαλέτι, ο οποίος με δυνατό σουτ έκανε το 1-1 για τους «ερυθρόλευκους» στο 35’.

3276722.jpg

Τα «στοπ» του Νικοπολίδη και η ολική ανατροπή…

Από εκεί και πέρα, η Λάτσιο έψαξε να βρει δεύτερο τέρμα, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε την δουλειά της και έσβησε κάθε κίνδυνο. Όσες φορές δεν τα κατάφερε, υπήρχε ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο Έλληνας πορτιέρο ήταν παρών σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που οι «λατσιάλι» θα μπορούσαν να έχουν κάνει άνετα το 2-1 και να έχουν πάρει κεφάλι στο σκορ. Την εξαιρετική δουλειά του έμπειρου πορτιέρο, εκμεταλλεύθηκε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

3276680.jpg

Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός αναπτύχθηκε εξαιρετικά από τα αριστερά, ο Τζόρτζεβιτς έκανε τη σέντρα και ο Σέρβος με κοντινή προβολή ολοκλήρωσε μία μεγάλη ανατροπή, κάνοντας το 2-1. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, με τους Πειραιώτες να πανηγυρίζουν το δεύτερο διπλό στον όμιλο, μετά από αυτό στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ Μαδρίτης είδε την Βέρντερ Βρέμης να την κερδίζει με 3-2 και να νιώθει την «ανάσα» του Ολυμπιακού στην πρώτη θέση.

Η τελευταία αγωνιστική εξελίχθηκε σε… ροντέο. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην κορυφή με οκτώ βαθμούς μαζί με τη Ρεάλ, η Βέρντερ Βρέμης είχε έξι ενώ η Λάτσιο πέντε. Με λίγα λόγια, στην τελευταία στροφή, όλοι μπορούσαν να πάνε στους «16» ή να μείνουν εκτός Ευρώπης. Στην τελευταία αγωνιστική, ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε την Βέρντερ Βρέμης, ενώ οι «μερένχες» την Λάτσιο.

Μίχαλ Ζεβλάκοφ: «Αυτά μας είπε ο Λεμονής πριν το παιχνίδι – Κλειδί η γρήγορη ισοφάριση»

3276736.jpg

  • Τι θυμάσαι από το κλίμα πριν το παιχνίδι; Πως ήταν η ατμόσφαιρα και τι λέγατε μεταξύ σας πριν το ματς;

«Θυμάμαι το συναίσθημα μετά τη νίκη. Είχαμε γίνει μία ομάδα που μπορούσαμε να νικήσουμε εκτός έδρας στο Champions League, κάτι που πιο παλιά ήταν δύσκολο. Ο Τάκης Λεμονής μας είχε πει πριν το ματς πως δεν έχει σημασία ποια ομάδα είναι καλύτερη και ποια είναι το φαβορί αλλά ποια θα είναι καλύτερη τακτικά και ποια θα πιστέψει στη νίκη. Αυτό κάναμε και εμείς. Πιστέψαμε σε αυτό»

  • Ποιο ήταν το κλειδί της νίκης;

«Πιστεύω ήταν η πίστη ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Να πάρουμε τη νίκη, ένα αποτέλεσμα. Από την άλλη, αγωνιστικά, το γεγονός πως η Λάτσιο δεν τελείωσε το ματς. Μετά το 1-0, ο Νικοπολίδης κράτησε το σκορ χαμηλά, βρήκαμε την ισοφάριση και διατηρήσαμε το σκορ μέχρι το 2-1. Τότε, τους ρίξαμε την ψυχολογία»

  • Τα συναισθήματά σου όταν έγινε το 1-0 από τον Πάντεφ;

«Πάντα, όταν δέχεσαι γκολ προσπαθείς να το ξεχάσεις και να ξεκινήσεις από την αρχή. Να αδειάσεις το μυαλό σου σαν να μην έγινε. Η ατμόσφαιρα ήταν καυτή και η Λάτσιο πήρε ψυχολογία από αυτό. Ωστόσο, υπήρχαν και δικοί μας φίλαθλοι και λέγαμε μεταξύ μας «ότι έγινε, έγινε, πάμε να το γυρίσουμε». Αυτό κάναμε. Φάνηκε στο γκολ του Γκαλέτι»

  • Πιστεύεις πως το γρήγορο γκολ του Γκαλέτι βοήθησε και γιατί;

«Πιστεύω πως ήταν ότι κατάλληλο για εκείνη την στιγμή. Ότι καλύτερο. Μας βοήθησε πάρα πολύ για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Σε συνδυασμό πως παίξαμε ως ομάδα, μας έδωσε τη νίκη. Ήταν τεράστια βοήθεια η άμεση ισοφάριση και νομίζω πως έχει βασικό ρόλο στη νίκη»

  • Είπατε κάτι στα αποδυτήρια στο ημίχρονο;

«Δεν θυμάμαι αν είπαμε κάτι, όμως το σκορ ήταν 1-1 και υπήρχε τεράστια πίστη για τη νίκη. Όλα ήταν ανοιχτά και εμείς το πιστεύαμε. Ότι θα καταφέρναμε να κάνουμε το κάτι διαφορετικό. Να βάλουμε ένα γκολ. Το πνεύμα του νικητή επικρατούσε μεταξύ μας»

  • Πως ήταν τα συναισθήματά σου όταν κερδίσατε το ματς;

«Ήταν υπέροχα. Δεν υπάρχουν λόγια. Είναι από τις πιο όμορφες αναμνήσεις για όλους μας. Από τους ποδοσφαιριστές μέχρι τους οπαδούς στην εξέδρα. Το ζήσαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό και ήταν κάτι που πραγματικά δεν το πιστεύαμε. Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος αυτό που έγινε στο ματς πριν την έναρξη. Έγινε πραγματικότητα μετά το ματς και αυτό ευθύνεται στην πίστη μας»

  • Τι σήμαινε για τον Ολυμπιακό αυτή τη νίκη;

«Πιστεύω πως ήταν μία ιστορική νίκη. Ένα διπλό που μας βοήθησε να πάρουμε μία τεράστια πρόκριση στο Champions League σε έναν όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο. Ήταν πολύ δυνατό γκρουπ και εμείς καταφέραμε να προκριθούμε. Γράψαμε ιστορία. Για εμάς τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τους οπαδούς μας ήταν κάτι πάρα πολύ μεγάλο και για εμένα προσωπικά, ήταν το υψηλότερο επίπεδο που έπαιξε ποτέ στην ζωή μου»

  • Σας είπε κάτι ο Τάκης Λεμονής μετά το ματς;

«Δεν ήταν προπονητής που μιλούσε πολύ. Θυμάμαι μετά το παιχνίδι, μας κοίταξε, μας χαμογέλασε και μας είπε να χαρούμε την στιγμή. Δεν μιλούσε πολύ αλλά ήταν υπερήφανος για εμάς και εμείς για εκείνον. Ήταν μία τρομερή αλληλεπίδραση. Ήταν ένας προπονητής που σε βοηθούσε στα πάντα και συνέχεια και εφόσον δεν του έβγαινε, έκανε τα πάντα για να μην σε… καταστρέψει. Ήταν εξαιρετικός προπονητής.»

3276674.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0