Retro Stories

Η νύχτα που ο Παναθηναϊκός λύγισε την Ίντερ του Μουρίνιο στο Μεάτσα: Ο Γιάννης Γκούμας θυμάται την μεγάλη βραδιά! (video)

Η νύχτα που ο Παναθηναϊκός λύγισε την Ίντερ του Μουρίνιο στο Μεάτσα: Ο Γιάννης Γκούμας θυμάται την μεγάλη βραδιά! (video)
Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια ο Παναθηναϊκός έκανε όλη την Ευρώπη να υποκλιθεί, καθώς σημείωσε ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά «διπλά» της ιστορίας του, επικρατώντας με 1-0 της Ίντερ μέσα στο Τζιουζέπε Μεάτσα. Ο Γιάννης Γκούμας μιλά αποκλειστικά στο BN Sports και στον Κυριάκο Δημητρόπουλο και εξιστορεί τα πάντα για τη μεγαλειώδη νίκη του τριφυλλιού στους ομίλους του Champions League.

26 Νοεμβρίου 2008. Ο Παναθηναϊκός συμμετέχει στον δεύτερο όμιλο του UEFA Champions League, έχοντας κληρωθεί με τις Ίντερ, Βέρντερ Βρέμης και Ανόρθωση.

Οι «πράσινοι» του Χενκ Τεν Κάτε έχουν πραγματοποιήσει το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς μετρούν στα πρώτα τρία ματς μόλις 1 βαθμό, μετά από δύο ήττες (3-1 Ανόρθωση εκτός, 2-0 Ίντερ εντός) και μια ισοπαλία με την Βέρντερ (2-2) στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, ξαφνικά ο... διακόπτης για τον Παναθηναϊκό γυρίζει. Τεράστιο «διπλό» μέσα στη Βρέμη με 3-0 και πλέον άπαντες στρέφουν την προσοχή τους στο ματς με τους «νερατζούρι» του Ζοσέ Μουρίνιο μέσα στο Τζιουζέπε Μεάτσα. Το τριφύλλι είχε φτάσει στους 4 βαθμούς αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Αρκεί να έπαιρνε τουλάχιστον έναν βαθμό στο Μιλάνο.

Την ίδια ώρα η Ίντερ πριν το ματς με τους «πράσινους» ήταν στους 8 βαθμούς με δυο νίκες και δυο ισοπαλίες στον όμιλο και έχοντας ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση. Με έναν βαθμό μάλιστα η ομάδα του Μουρίνιο θα «κλείδωνε» και την πρώτη θέση του ομίλου. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Τεν Κάτε να παρατάσσει ένα αμυντικογενές σχήμα με τρία στόπερ, τους Γκούμα (λίμπερο), Βύντρα (δεξιά), Σαριέγκι (αριστερά), δυο μπακ τους Νίλσον και Σπυρόπουλος, τέσσερις παίκτες στην μεσαία γραμμή Ζιλμπέρτο, Σιμάο, Καραγκούνη, Γκάμπριελ και τον Μάντζιο μοναδικό προωθημένο.

260612002_262356812580419_8365332684928598001_n.jpg

Από την άλλη οι «νερατζούρι» ξεκίνησαν την αναμέτρηση με όλα τους τα όπλα, μεταξύ των οποίων οι Ζανέτι, Μαϊκόν, Φίγκο, Καμπιάσο, Ιμπραϊμοβιτς και Αντριάνο.

Υπό το βλέμμα περισσοτέρων από 5.000 φίλων του «τριφυλλιού», η Ίντερ κατέγραψε δύο καλές στιγμές στο α’ ημίχρονο και ο Παναθηναϊκός αντιπαρέταξε μία κεφαλιά του Σιμάο στο 20′.

Ένα σουτ του Σιμάο στο 53′ και ένα πλασέ του Καμπιάσο στο 55′ που απέκρουσε στη γραμμή ο Σπυρόπουλος ήταν οι επόμενες αξιόλογες φάσεις. Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Αντριάνο να απειλήσει τον Γκαλίνοβιτς με δύο κεφαλιές (58′, 63′).

260692491_606455157468809_6621575045185695237_n.jpg

inter_panathinaikos-1.jpg

Το ρολόι σημάδευε το 69ο λεπτό, όταν από κόρνερ του Γκάμπριελ, ο Γκούμας πήρε την κεφαλιά, ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε, αλλά ο προωθημένος Σαριέγκι έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα και πάγωσε στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Στο 90ο λεπτό μόνο χρειάστηκε η επέμβαση του Γκαλίνοβιτς σε κεφαλιά του Κρους, προκειμένου να διατηρηθεί το υπερπολύτιμο 0-1 και να καταγραφεί μία ιστορική νίκη.

Αυτό το αποτέλεσμα, πέρα από θύελλα ενθουσιασμού στον κόσμο, έφερε για ακόμα μια φορά και την αναγνώριση. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ζοσέ Μουρίνιο περίμενε τους «πράσινους» στη φυσούνα και τους χαιρέτησε έναν-έναν, δια χειραψίας, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό τους παιχνίδι!

250494864_3105002319729467_4765342628284864229_n.jpg

Αυτή η νίκη του Παναθηναϊκού, τον έφερε στους 7 βαθμούς και σε συνδυασμό με τη νίκη που πήρε την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ανόρθωση στην Αθήνα τον οδήγησε στην πρώτη θέση του ομίλου και στους «16» του Champions League, όπου και αποκλείστηκε απέναντι στη Βιγιαρεάλ (1-1, 1-2).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ίντερ (Μουρίνιο): Σέζαρ, Κόρντομπα, Ζανέτι, Ματεράτσι Μάξγουελ (75' Κρουζ), Φίγκο (72' Μπαλοτέλι), Ιμπραϊμοβιτς, Αντριάνο, Μαϊκόν, Καμπιάσο, Μουντάρι (46' Κουαρέσμα).

Παναθηναϊκός (Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Γκούμας, Βύντρα, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Γκάμπριελ (84' Τζιόλης), Ζιλμπέρτο, Σίμαο, Καραγκούνης (63' Σαλπιγγίδης), Μάντζιος (90' Ρουκάβινα).

Γιάννης Γκούμας: «Ο αμυντικός πρέπει να πιστεύει πως θα σκοράρει – Μας υπολόγιζε ο Μουρίνιο»

Η ηγετική εμφάνιση του Γιάννη Γκούμα μέσα στο Μιλάνο ήταν καθοριστική για να έρθει το φοβερό «διπλό» του Παναθηναϊκού. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός και αρχηγός του τριφυλλιού ήταν άρτιος στα αμυντικά του καθήκοντα και στη φάση του 69ου λεπτού νικάει στον αέρα άπαντες και ουσιαστικά από εκείνον να ξεκινά το γκολ του Σαριέγκι. Το σημείωσε με έμφαση άλλωστε και ο Νίκος Καρούλιας στη μετάδοση: «Η κεφαλιά του Γκούμα. Ο Γιάννης πάλι στον αέρα τους πήρε...».

Το «BN Sports» επικοινώνησε με τον Γιάννη Γκούμα, ο οποίος μίλησε για τη σπουδαία βραδιά του Μιλάνου, τη φάση του γκολ, τη χειραψία με τον Ζοσέ Μουρίνιο, αλλά και την φετινή πορεία του τριφυλλιού.

Η συνέντευξη:

-Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στο Μιλάνο με μόλις 4 βαθμούς και συνεπώς το ματς με την Ίντερ ήταν... τελικός. Πως προετοιμαστήκατε αγωνιστικά και ψυχολογικά για αυτό το ματς;

«Ξέραμε ότι θα ήταν εξαρχής ένα παιχνίδι πάρα πολύ δύσκολο, απέναντι στην Ίντερ του Μουρίνιο. Μια ομάδα που πέρα από το όνομα και την ιστορία της, βρισκόταν και την συγκεκριμένη περίοδο σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Η προετοιμασία μας δεν διέφερε τόσο από οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι. Προσπαθούσαμε να προπονηθούμε σκληρά, να αναλύσουμε καλά τον αντίπαλο, βρίσκοντας τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, αλλά και να εφαρμόσουμε το πλάνο του προπονητή μας».

-Όπως κυλούσε η αναμέτρηση, υπήρξε κάποια στιγμή που πιστέψατε πως μπορείτε να κερδίσετε την Ίντερ;

«Εάν θες να πάρεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα πρέπει πάνω απ’ όλα να πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό, στους συμπαίκτες σου και στο πλάνο της ομάδας. Εμείς εκείνη την περίοδο είχαμε αυτά τα στοιχεία, γι’ αυτό και πήραμε ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, ήμασταν σφιχτά αμυντικά πίσω και παράλληλα βγαίναμε με καλές προϋποθέσεις μπροστά σε αντεπιθέσεις, όπου μας παρουσιάστηκαν κάποιες καλές ευκαιρίες για να βάλουμε το γκολ.

Όταν λοιπόν βλέπαμε μέσα στο γήπεδο ότι τα καταφέρνουμε, ότι τους παίζουμε στα ίσια, τότε η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση μας ανέβηκε και πιστέψαμε ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε».

260032224_453563186195644_8552864304342001518_n.jpg

-Τι θυμάστε πιο έντονα από τη φάση του 69ου λεπτού;

«Εγώ σε όλες τις στατικές φάσεις κοιτούσα πάντα να προωθούμε. Ήμουν καλός στο ψηλό παιχνίδι και είχα καλό άλμα. Το πιο σημαντικό για μένα όσον αφορά έναν αμυντικό, είναι να πιστεύει ότι θα σκοράρει και όχι να πηγαίνει στην αντίπαλη περιοχή απλά για να πάει. Πίστευα στον εαυτό μου, πίστευα ότι θα σκοράρω και ήμουν καλός κεφαλοσφαιριστής, έχοντας πετύχει ήδη αρκετά γκολ στην καριέρα μου με αυτό τον τρόπο.

Όταν θα ερχόταν η μπάλα προς το κεφάλι μου ήξερα ότι θα σηκωθώ και θα σημαδέψω την εστία. Όπως έγινε κιόλας. Στο γκολ θυμάμαι ότι είχα πάρει την κατάλληλη θέση, πάτησα γερά στα πόδια μου, σηκώθηκα και έπιασα μια δύσκολη κεφάλια. Παρόλα αυτά ο Σέζαρ έκανε μια εντυπωσιακή επέμβαση, αλλά ευτυχώς για εμάς βρέθηκε στην πορεία της μπάλας ο Σαριέγκι και βάλαμε το γκολ που μας έδωσε αυτή τη μεγάλη νίκη».

-Ο Ζοσέ Μουρίνιο μετά το τέλος του αγώνα στάθηκε και χαιρέτισε έναν έναν εσάς και τους συμπαίκτες σας. Σας είπε εκείνη την στιγμή κάτι συγκεκριμένο; Το συζητούσατε μετά στα αποδυτήρια;

«Στο τέλος του παιχνιδιού ο κ.Μουρίνιο πράγματι μας περίμενε έναν έναν για να μας χαιρετήσει δια χειραψίας. Αυτό έδειχνε πάνω απ’ όλα πόσο σεβόταν και υπολόγιζε τον Παναθηναϊκό. Το γεγονός αυτό μας έκανε ευχάριστη έκπληξη, αλλά ταυτόχρονα φανέρωσε και τη μεγάλη αξία αυτού που πετύχαμε. Ένα τεράστιο διπλό, απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα και έναν μεγάλο προπονητή.

Ο Παναθηναϊκός εκείνη την εποχή έπαιρνε τον σεβασμό όλων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

260086756_639483790390075_7981343149603782644_n_1.jpg

259441622_396602318859585_5972711454399219169_n.jpg

-Η πρόκριση κλείδωσε μετά τη νίκη επί της Ανόρθωσης, ωστόσο ο Παναθηναϊκός στη φάση των νοκ-άουτ αποκλείστηκε από τη Βιγιαρεάλ. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε φτάσει παραπάνω στη διοργάνωση;

«Στο πρώτο παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ πήραμε ένα αρκετά θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο είχα την ατυχία να τραυματιστώ. Και σε κανέναν προφανώς ποδοσφαιριστή δεν αρέσει αυτό, ειδικότερα σε μια κρίσιμη περίοδο. Στον επαναληπτικό αγώνα, ωστόσο, ίσως να ξεγελαστήκαμε από την ισοπαλία και το εκτός έδρας γκολ και δεν μπήκαμε με το ίδιο πάθος.

Πιστεύω ότι η πρόκριση χάθηκε στις λεπτομέρειες και θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει και πιο μακριά στη διοργάνωση».

Γνωρίζαμε πως έπρεπε να υπερβάλλουμε εαυτό για να πάρουμε την εκτός έδρας νίκη, καθώς απέναντι σε ομάδες τέτοιου μεγέθους το να πιάσεις το μάξιμουμ της απόδοσης σου αποτελεί μονόδρομο».

-Υπάρχει κάποια… αστεία ή περίεργη στιγμή που σας έρχεται στο μυαλό κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Μιλάνο;

«Θυμάμαι πως πάντα παραμονές τέτοιων μεγάλων παιχνιδιών μαζευόμασταν σε ένα δωμάτιο όλα τα παιδιά. Κάναμε πλάκα, συζητούσαμε για τον αγώνα και για οτιδήποτε άλλο, στην προσπάθεια του να αποφορτιστούμε.

Είχαμε οικογενειακό κλίμα και αυτό έβγαινε και στον αγωνιστικό χώρο. Για να κάνεις μεγάλες πορείες πρέπει η ομάδα να είναι δεμένη και αυτό το είχαμε καταφέρει στον Παναθηναϊκό εκείνη την εποχή».

-Είστε ένας άνθρωπος που πρόσφερε πολλά στον Παναθηναϊκό και νοιάζεστε την ομάδα. Πως κρίνεται τη φετινή της εικόνα ως τώρα και τι πρέπει να συμβεί ώστε ο σύλλογος να ζήσει ξανά τέτοιες μαγικές βραδιές;

«Όλοι εμείς που έχουμε φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και ειδικότερα σε τόσο μεγάλα παιχνίδια, έχουμε συνηθίσει την ομάδα αλλιώς. Να πρωταγωνιστεί δηλαδή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια δεν είναι αυτός που πρέπει, αλλά σιγά σιγά τη φετινή σεζόν με την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κάτι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Φαίνεται ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει ένα πιο ορθολογικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο, όπως αρμόζει άλλωστε στην ιστορία του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, δηλαδή να γίνει η ομάδα όπως ήταν παλιότερα. Καταλαβαίνω τον κόσμο, διότι εύλογα δεν έχει άλλη υπομονή, όταν τόσα χρόνια είσαι μακριά από τίτλους και την Ευρώπη είναι πολύ πικρό. Πρέπει, όμως, από τη φετινή χρονιά ο Παναθηναϊκός να αρχίσει να χτίζει ώστε να επιστρέψει εκεί που του αρμόζει».



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0