Retro Stories

Όταν η Ελλάδα άλωσε την Ισπανία με την υπογραφή του Στέλιου Γιαννακόπουλου: «Το γκολ στην Σαραγόσα το είχαμε δουλέψει στην προπόνηση!»

Όταν η Ελλάδα άλωσε την Ισπανία με την υπογραφή του Στέλιου Γιαννακόπουλου: «Το γκολ στην Σαραγόσα το είχαμε δουλέψει στην προπόνηση!»
Το ημερολόγιο έδειχνε την 7η Ιουνίου του 2003. Η Ελλάδα παίρνει ένα τεράστιο διπλό μέσα στην Ισπανία για τα προκριματικά του EURO 2004 και ο «χρυσός» σκόρερ, Στέλιος Γιαννακόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο BNSports και στον Νότη Χάλαρη, για εκείνη την ιστορική βραδιά.
Σχετικά Άρθρα

«Οι παίκτες μου είναι συνεπαρμένοι με αυτό που θα ζήσουν», αυτά ήταν τα λόγια του Ότο Ρεχάγκελ στις 11 Ιουνίου του 2004. Μία μέρα πριν την πρεμιέρα του EURO και της τρελής πορείας της Ελλάδας, ο Γερμανός τεχνικός είχε αναφέρει τα παραπάνω λόγια. Ουσιαστικά ήταν μία συνέχεια των όσων συνέβησαν το βράδυ της 7ης Ιουνίου του 2003. Δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο πίσω.

Τότε ήταν που η Ελλάδα είχε ξεκινήσει να γράφει ιστορία. Το «Λα Ρομαρέδα» της Σαραγόσας κατάμεστο από 32 χιλιάδες φιλάθλους για να δουν την Ισπανία να αντιμετωπίζει το σύνολο του Ρεχάγκελ. Ήταν στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO του 2004 και οι Ισπανοί είχαν φτιάξει ένα εξαιρετικό όνομα σε ματς εντός έδρας. Η Ελλάδα ήταν αυτή που μέχρι και σήμερα, είναι η μοναδική που έχει καταφέρει να την κερδίσει εντός έδρας παιχνίδι σε προκριματικό γύρο στον 21ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, από την προκριματική φάση για το EURO του 1992, κόντρα στη Γαλλία είχαν να ηττηθούν εντός έδρας οι «Ρόχας», μέχρι να έρθει το «χρυσό» δεξί του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Ο παλαίμαχος άσος πέτυχε ένα απίθανο γκολ και χάρισε τη νίκη στην χώρας μας, η οποία είναι και η μοναδική μέχρι και σήμερα (!) στην Ισπανία.

Απίστευτο σερί και το πρώτο ματς…

Η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει την Ισπανία στην πρεμιέρα των προκριματικών στο «Απόστολος Νικολαϊδης», με τους Ρόχας να επικρατούν άνετα με 2-0 χάρη στα τέρματα των Ραούλ και Βαλερόν. Στο δεύτερο ματς, μέσα στη Σαραγόσα, τα πράγματα ήταν δύσκολα για την χώρα μας. Δεν ήταν απλώς το πρώτο ματς, στο οποίο η παρέα του Ραούλ είχε δείξει την ανωτερότητά της αλλά και το τρομερό σερί που είχαν σε προκριματικούς αγώνες. Συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που είχαν χάσει ήταν πριν… 12 χρόνια κόντρα στη Γαλλία για τα προκριματικά του EURO του 1992.

Έκτοτε, δεν είχε ξανανιώσει το συναίσθημα της ήττας και η Ελλάδα γνώριζε τις δυσκολίες. Η Ισπανία είχε μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου, όπως ο Ραούλ, ο Κασίγιας, ο Μοριέντες και ο Πουγιόλ. Από την άλλη, η χώρας μας είχε βάλει πλώρη για την πρόκριση στα τελικά του EURO 2004 και τα αποτελέσματα έδειχναν πως θα κατάφερνε. Φυσικά, ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ισπανία θα ήταν το πιο σημαντικό και κομβικό για πρόκριση.

Το δεξί του Γιαννακόπουλου…

Το ματς ήταν αρκετά ισορροπημένο. Η Ελλάδα ήταν αρκετά διαβασμένη και είχε περιορίσει την Ισπανία με τον καλύτερο τρόπο. Η έμφαση στην αμυντική λειτουργία, βοήθησε για να διατηρηθεί το μηδέν στην εστία μας. Το σύνολο του Ρεχάγκελ απλά έψαχνε τρόπο να βρει το γκολ που θα έδινε πολύ σημαντική βοήθεια. Στο 43ο λεπτό, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ήταν ο άνθρωπος που έστειλε τους Έλληνες στον 7ο ουρανό.

2918057.jpg

Ο παλαίμαχος άσος έφερε τη μπάλα στο δεξί, όπλισε και με μακρινό σουτ νίκησε τον Ίκερ Κασίγιας και έκανε το 1-0 για την Ελλάδα. Ένα γκολ από… «χρυσό» καθώς ήταν λίγο πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου και το γήπεδο της Σαραγόσας είχε παγώσει. Στην ανάπαυλα, το γκολ είχε δώσει άλλη αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές της Ελλάδας και στο δεύτερο μέρος βγήκαν αποφασισμένοι να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ. Η νίκη έβαζε τις βάσεις για την μόλις δεύτερη πρόκριση της χώρας στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης και πρώτη μετά το 1980 στο EURO.

Ο σφικτός αμυντικός κλοιός δεν άφησε τους Ισπανούς να φτάσουν κοντά στο γκολ. Αντίθετα, η Ελλάδα έβρισκε πολλές φορές ανοιχτούς χώρους στην επίθεση, όμως στην τελική πάσα, υπήρχαν λάθος επιλογές. Τελικά, το τελευταίο σφύριγμα πρόσφερε στη χώρα μας μία τεράστια και ιστορική νίκη, με τους Ρόχας να βλέπουν τον αήττητό τους να… σπάει.

2917943.jpg

Δεν έχουν ξαναχάσει μέχρι και σήμερα εντός έδρας!

Η Ελλάδα κατάφερε τελικά να προκριθεί στο EURO 2004 και όλοι γνωρίζουν αυτό που ακολούθησε. Μάλιστα, στον όμιλο μαζί με Πορτογαλία και Ρωσία, κληρώθηκε και με τους Ρόχας. Αντίθετα, εκείνοι από το παιχνίδι με την χώρα μας, κράτησαν το απίστευτο σερί τους στην έδρα τους. 

Συγκεκριμένα, σε προκριματικά είτε EURO, είτε Μουντιάλ, η Ισπανία δεν έχει ηττηθεί μέχρι και σήμερα εντός έδρας (!). Από μόνο του αυτό, κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη τη νίκη της Ελλάδας. Ακόμα, η Ισπανία έμεινε αήττητη για 66 παιχνίδια σε προκριματικά Μουντιάλ μέχρι να την σταματήσει η Σουηδία τον περασμένο Σεπτέμβρη. Δηλαδή 28,5 χρόνια.

Στέλιος Γιαννακόπουλος: «Αυτό ήταν το κλειδί της νίκης – Μπορούμε να κερδίσουμε την Ισπανία»

Ο «χρυσός» σκόρερ της μεγάλης νίκης, μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports και αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών πριν το παιχνίδι, οι δυσκολίες που έκρυβε το ματς αλλά και τα συναισθήματα στο τέλος. Το πλάνο για το γκολ, οι αντιδράσεις αλλά και η δική του πρόβλεψη για το σημερινό (11/11) ματς με τους Ισπανούς.

ellada_2.jpg

  • Ποιες ήταν οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις πριν το παιχνίδι;

«Ξέραμε πως έχουμε ένα πολύ δύσκολο ματς μπροστά μας. Έπρεπε να είμασταν οπωσδήποτε συγκεντρωμένοι για να πάρουμε κάτι. Είχαμε άγχος και πίεση γιατί έπρεπε να πάρουμε βαθμούς εκεί. Γνωρίζαμε ότι κάτι καλό, θα μας άνοιγε την πόρτα για πρόκριση στο EURO 2004 και ο Ότο Ρεχάγκελ είχε καταστρώσει το πλάνο του»

  • Την στιγμή που πέτυχες το γκολ, αυτή η κίνηση να τη φέρεις στο δεξί και να σουτάρεις, ήταν ένστικτο ή είχες οδηγία από τον πάγκο να εκτελείς γενικά από μακριά;

«Ήταν μέσα στο πλάνο που δουλεύαμε όλη την εβδομάδα πριν το ματς. Το είχαμε δουλέψει στην προπόνηση. Ο Ότο ήξερε πως ο Σαλγκάδο δεν μπορεί να μαρκάρει προς τις κινήσεις προς τα μέσα, οπότε με έβαλε αριστερά και μου ζήτησε να συγκλίνω συνεχώς και όταν μου δοθεί ευκαιρία, να σουτάρω. Το έκανα και πέτυχε και πήρα μία τεράστια νίκη.»

  • Πως ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια μόλις μπήκατε στο ημίχρονο, με το σκορ στο 1-0;

«Όταν μία ομάδα σημειώνει γκολ, πάντα ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση της. Ε, σε εμάς ήταν λίγο παραπάνω αυτό. Το πιστεύαμε αρκετά και φάνηκε στα αποδυτήρια. Δεν θυμάμαι τι λέγαμε αλλά υπήρχε ενθουσιασμός. Υπήρχε ισχυρό ομαδικό πνεύμα και πιστεύαμε πιο πολύ ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Βοήθησε και η ποιότητά μας αλλά και το γεγονός πως είμασταν μία οικογένεια».

2918158_1.jpg

  • Πως ένιωσες στο σφύριγμα της λήξης;

«Ήταν μία στιγμή υπερηφάνειας. Δώσαμε χαρά στον ελληνικό λαό και αυτό μας γέμιζε με υπέροχα συναισθήματα. Ήταν μία ιστορική νίκη. Προσωπικά ένιωθα τρομερά γιατί εκτός από το γκολ, είχα βοηθήσει με το εθνόσημο να έρθει αυτή η τεράστια νίκη. Ήταν δύσκολο αυτό που πετύχαμε. Είχε να χάσει αρκετά χρόνια η Ισπανία και ξαναέχασε πάλι μετά μεγάλο διάστημα»

  • Ποιο ήταν το «κλειδί» της νίκης;

«Το γεγονός πως πιστέψαμε κατά γράμμα το πλάνο του Ότο. Αυτό ήταν το κλειδί. Τηρήσαμε κάθε οδηγία στο 100% και αυτό έφερε αποτέλεσμα. Η πίστη και το ομαδικό πνεύμα ήταν αυτά που μας βοήθησαν να γράψουμε ιστορία στη Σαραγόσα»

  • Τι πρέπει να κάνει η χώρα μας για να κερδίσει την Ισπανία στο αυριανό (11/11) ματς με την Ισπανία;

«Να καταστρώσει το πλάνο ο προπονητής και να το εκτελέσουν οι ποδοσφαιριστές. Χρειάζεται πίστη, προσπάθεια και συγκέντρωση. Ειδικά με αυτές τις ομάδες, δεν έχει περιθώρια για κάτι λιγότερο από τα παραπάνω. Εφόσον είμαστε στο 100%, μπορούμε ακόμα και να κερδίσουμε»

  • Πιστεύεις πως η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου;

«Σίγουρα. Είμαστε σε ανοδική πορεία και αυτό φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Ο προπονητής έχει μεταφέρει την φιλοσοφία του και μου αρέσει που οι ποδοσφαιριστές είναι μία οικογένεια. Οι πανηγυρισμοί σε κάθε γκολ, που γίνονται μία γροθιά, δείχνει το κλίμα στα αποδυτήρια. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να γίνουμε όπως πριν. Και φυσικά, στήριξη»

–—œ —…á‘… ¡ EURO 2004 / ¡√ŸÕ¡” …”–¡Õ…¡ - ≈ÀÀ¡ƒ¡Greece's Stylianos Giannakopolulos, left,  Antonios Nikopolidis , center and Panagiotis Fyssas celebrate after beating Spain 1-0  during a Group 6, European Cup 2004,  qualifying soccer match in Zaragoza, Spain, Saturday June 7, 2003. (AP Photo/Cesar Rangel)

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0