Retro Stories

Η κόντρα Μπάγεβιτς με Ζάχοβιτς που έφερε τέλος στην πρώτη θητεία του Ντούσαν στον πάγκο του Ολυμπιακού! (video)

Η κόντρα Μπάγεβιτς με Ζάχοβιτς που έφερε τέλος στην πρώτη θητεία του Ντούσαν στον πάγκο του Ολυμπιακού! (video)

Η απομάκρυνση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από μια εμφατική νίκη (4-1) των «ερυθρόλευκων» επί του ΠΑΟΚ και μάλιστα έπειτα από τρεις σεζόν (1996-1999) όπου ο Σερβοέλληνας τεχνικός είχε δώσει και πάλι πνοή στους Πειραιώτες αποτελούσε ένα μεγάλο παράδοξο γεγονός.

Σχετικά Άρθρα

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Νοεμβρίου του 1999 και ο Σωκράτης Κόκκαλης έπαιρνε την απόφαση να απομακρύνει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς από τον πάγκο του Ολυμπιακού μετά από μια συνεργασία τριετίας.

Η πορεία των δύο πλευρών ξεκινούσε το καλοκαίρι του 1996, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς μέσα από τα  «χέρια» της πολύ δυνατής ΑΕΚ. Πράγμα που προκάλεσε αναταραχές στην «ένωση» η οποία ήταν η πιο ολοκληρωμένη ομάδα στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο των «πέτρινων χρόνων» του Ολυμπιακού.

Στον Ολυμπιακό ο Σερβοέλληνας τεχνικός τα πήγε πολύ καλά, καθώς ξεκίνησε με την κατάκτηση πρωταθλήματος από την πρώτη χρονιά. Η δεύτερη χρονιά συνοδεύτηκε ξανά από πρωτάθλημα, ενώ την τρίτη ήταν το αποκορύφωμα αφού κατέκτησε το νταμπλ και η πορεία στο UEFA Champions League ήταν τουλάχιστον επιτυχημένη. Ο όμιλος του Ολυμπιακού αποτελούταν από τον Άγιαξ, την Πόρτο και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το απόλυτο στην έδρα τους πετυχαίνοντας 3 νίκες, ενώ στις εκτός έδρας αναμετρήσεις ηττήθηκε μονάχα μια φορά από τον «Αίαντα» στο Άμστερνταμ και έμειναν δυο φορές την ισοπαλία. Έτσι οι Πειραιώτες κατέλαβαν την πρώτη θέση του όμιλο! Η αντίπαλος στα προημιτελικά για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ήταν η Γιουβέντους απέναντι στην οποία γνώρισε την ήττα με σκορ 2-1 στην Ιταλία και στην Ελλάδα οι δύο ομάδες, αναδείχθηκαν ισόπαλες (1-1) και ο Ολυμπιακός γνώρισε τον αποκλεισμό.

Το καλοκαίρι μετά από την μεγάλη αυτή πορεία, ο Σωκράτης Κόκκαλης, θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή έσπρωξε… ένα τσουβάλι λεφτά για να φέρει τους παικταράδες Ζλάτκο Ζάχοβιτς (Πόρτο) και Τζιοβάνι Σίλβα (Μπαρτσελόνα). Οι δύο αυτοί παίκτες αποτελούσαν τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ μέχρι και σήμερα είναι οι ακριβότερες στην ιστορία του Ολυμπιακού, 13,5 και 10 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα!

Ο Σλοβένος, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, υπήρξε ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και βρισκόταν σε μεγάλη ακμή της καριέρας του. Αλλά όσο ταλέντο είχε, άλλο τόσο προβλημάτιζε την ομάδα με την συμπεριφορά του και το χαρακτήρα του.

8 Νοεμβρίου 1999, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το σκορ ήταν εμφατικό, 4-1. Το μελανό κομμάτι που άφησε όμως η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν ο Σλοβένος. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αποφάσισε να βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο τον Ζάχοβιτς, στο 64’, ενώ το σκορ βρισκόταν στο 4-0 από το ημίχρονο. Ο ποδοσφαιριστής κατά την αποχώρηση του από το τερέν πέταξε επιδεικτικά την φανέλα του προς την μεριά του προπονητή και μάλιστα… έψαλε και μερικά «γαλλικά» στον Σερβοέλληνα τεχνικό.

Ο ποδοσφαιριστής έγινε έξαλλος και ζήτησε να φύγει άμεσα από την ομάδα του Πειραιά. Από την μεριά του ο προπονητής, σε επικοινωνία του με τον Σωκράτη Κόκκαλη ζήτησε την τιμωρία του παίκτη καθώς δεν ήταν το μοναδικό παράπτωμα που είχε υποπέσει ο Σλοβένος.

27034741.jpg

Το αποτέλεσμα; Όχι μόνο έμεινε ατιμώρητος ο προπονητής, αλλά μετά από δύο μέρες η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» έλαβε την απόφαση να απομακρύνει τον Μπάγεβιτς από τον πάγκο και να κρατήσει τη… χρυσή λίρα των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα επέστρεφε το 2004 στον πάγκο του ολυμπιακού μένοντας μία σεζόν και κατακτώντας και πάλι το νταμπλ. Παραμένει μέχρι και σήμερα με διάφορα ο πιο πετυχημένος σε σύνολο τίτλων προπονητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

69409.jpg

Δημήτρης Φεραδούρος
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0