Retro Stories

Champions League 2001-02: Ο Παναθηναϊκός του Κυράστα αφήνει πίσω του Άρσεναλ και Σάλκε και προκρίνεται πρώτος πριν καν ολοκληρωθεί ο όμιλος!

Champions League 2001-02: Ο Παναθηναϊκός του Κυράστα αφήνει πίσω του Άρσεναλ και Σάλκε και προκρίνεται πρώτος πριν καν ολοκληρωθεί ο όμιλος!

Μπορεί οι ελληνικές ομάδες αυτή την στιγμή, να κυνηγούν μέχρι και τελευταία στιγμή μία πρόκριση, αλλά ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2001/02, όχι απλώς κατέκτησε την κορυφή του γκρουπ του αλλά τσέκαρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση πριν καν ολοκληρωθεί ο όμιλος.

Καλοκαίρι του 2001. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην κληρωτίδα των ομίλων του Champions League και τοποθετείται στο γκρουπ με Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα. Ένας δύσκολος όμιλος, που μετατράπηκε σε ιστορική παράσταση. Το δύο στα δύο κόντρα στη Σάλκε, η τεράστια νίκη κόντρα στην Άρσεναλ του Ανρί και η πρόωρη πρόκριση στην επόμενη φάση από την 5η αγωνιστική.

2802736.jpg

Το διπλό στη Γερμανία, η Μαγιόρκα και η αποκαθήλωση της πανίσχυρης Άρσεναλ

Στην πρεμιέρα των ομίλων, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στη Γερμανία από την Σάλκε. Λίγες ώρες πριν, έχει γίνει γνωστό πως έχουν καταρριφθεί οι δίδυμοι πύργοι στην Αμερική και όλος ο πλανήτης είναι συγκλονισμένος. Η UEFA θα μπορούσε να αναλάβει την αγωνιστική, όμως αντίθετα, έδωσε το «πράσινο φως» να γίνουν τα ματς.

Ο Βλάοβιτς «παγώνει» το γερμανικό γήπεδο στο 75ο λεπτό για να ακολουθήσει ο Άγγελος Μπασίνας στο 80’ για να «κλειδώσει» μία τεράστια νίκη. Μάλιστα, στο τέλος του αγώνα οι παίκτες κινήθηκαν προς τους οπαδούς του «τριφυλλιού» για να κάνουν το γνωστό «όλε-όλε», κάτι που είχαν αρχίσει οι Γερμανοί.

Με τον αέρα της πρεμιέρας, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στη δεύτερη αγωνιστική την Μαγιόρκα. Την έκπληξη του ομίλου, καθώς είχε κερδίσει την Άρσεναλ στην Ισπανία με 1-0. Με τον Σαμουέλ Ετό στο αρχικό της σχήμα, ο ισπανικός σύλλογος ετοιμαζόταν να αιφνιδιάσει και τον Παναθηναϊκό, όμως η καυτή ατμόσφαιρα της Λεωφόρου δεν το επέτρεψε.

Ο Βλάοβιτς άνοιξε το σκορ στο 25’ και τρία λεπτά μετά, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου διαμόρφωσε το τελικό 2-0, κάνοντας ο 2/2 για το «τριφύλλι» στον όμιλο. Ταυτόχρονα, η Άρσεναλ επικράτησε της Σάλκε στο άλλο ματς και ο Παναθηναϊκός είχε «μαξιλαράκι» τριών βαθμών.

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2001, ο ελληνικός σύλλογος φιλοξένησε στο γήπεδό του την πανίσχυρη Άρσεναλ, η οποία είχε κερδίσει την Σάλκε αλλά ηττηθεί από τους Ισπανούς. Έτσι, η νίκη της ήταν μονόδρομος επί του Παναθηναϊκού. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε χρησιμοποιήσει τον αγωνιστικό χώρο όλα του τα αστέρια όπως οι Κόουλ, Λιούνμπεργκ, Πιρές, Βιεϊρά και Ανρί, δείγμα του πόσο ήθελε να φύγει με το διπλό από την Αθήνα.

Από την άλλη, ο Γιάννης Κυράστας είχε παρατάξει τον Παναθηναϊκό με την γνωστή «συνταγή» αλλά χωρίς τον Μιχάλη Κωνσταντίνου στην κορυφή της επίθεσης. Στο 25ο λεπτό, ο Γιώργος Καραγκούνηςεκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Μικάελσεν και με απίστευτη κεφαλιά- «ψαράκι» νίκησε τον Σίμαν για το 1-0. Μία στιγμή που έκανε τη Λεωφόρο να σηκωθεί στο «πόδι» και να ξεσπάσουν έντονοι πανηγυρισμοί σε χορτάρι και εξέδρες.

Ο «χρυσός» σκόρερ θυμάται στο BN Sports εκείνη τη στιγμή: «Είναι μοναδικό συναίσθημα να σκοράρεις απέναντι σε αυτή την Άρσεναλ. Όλοι ξέρουμε πως είναι η Λεωφόρος και εκείνο το βράδυ, ήταν γεμάτη. Μας έδινε μεγάλη βοήθεια και την ώρα του γκολ έγινε ο απόλυτος χαμός»

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ροή άλλαξε απότομα. Η Άρσεναλ κέρδισε χώρους και ο Παναθηναϊκός είδε την κούραση να του ρίχνει την απόδοση.  Ωστόσο, οι «κανονιέρηδες» ήταν αναποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια, με τις φάσεις των Πιρές και Ανρί, να είναι οι μεγαλύτερες για να φέρουν το ματς στα ίσια. Τελικά, στο τελευταίο σφύριγμα της λήξης, ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής.

2802696.jpg

Ο άνθρωπος που χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό, συμπλήρωσε: «Ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι από τα τρία του ομίλου. Η Άρσεναλ ήταν μία από τις καλύτερες όλων των εποχών αλλά και εμείς είμασταν προετοιμασμένοι για να πάρουμε τη νίκη. Είχαμε μία εξαιρετική ομάδα και έχοντας κάνει το 2/2 πιστεύαμε στον εαυτό μας. Ήταν μία τεράστια και ιστορική νίκη»

Στο Λονδίνο, Ο Τιερί Ανρί ανέλαβε να σταματήσει αυτό το τρομερό σερί του Παναθηναϊκού και με δύο γκολ στο 23’ και το 52’ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 2-1, με τον Ολισαντέμπε να είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 50’. Φυσικά, αυτή τη ήττα απλώς ανέλαβε την πρόωρη πρόκριση του «τριφυλλιού» στην επόμενη φάση.

Στην κατάμεστη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε την Σάλκε και με την «συνταγή» του πρώτου αγώνα, πήρε το τρίποντο που χρειαζόταν. Ο Ολισαντέμπε έκανε το 1-0 στο 31’ και ο Κωνσταντίνου«κλείδωσε» τη νίκη στο 60’, γράφοντας ιστορία για τον Παναθηναϊκό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο ελληνική ομάδα, να σφραγίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση από την 5η αγωνιστική.

Μάλιστα, οι Πράσινοι είχαν κλειδώσει και την 1η θέση του ομίλου, κάτι που τους έδινε προβάδισμα για την επόμενη φάση. Στην τελευταία στροφή, η Μαγιόρκα επικράτησε με 1-0 και προκρίθηκε ως 3η στο UEFA Cup.

Η πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά!

Η κλήρωση έβαλε ξανά δύσκολα στον Παναθηναϊκό, καθώς μπήκε σε ένα γκρουπ με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας. Ο δείκτης δυσκολίας ήταν υψηλός αλλά αυτό δεν σήμαινε πως η ομάδα του Κυράστα δεν θα έδινε τα πάντα για την πρόκριση. Η δύναμη της Λεωφόρου λειτούργησε για ακόμη μία φορά.

Στην πρεμιέρα, η Πόρτο κατάφερε να κρατήσει το 0-0 και να μοιραστεί τον βαθμό της ισοπαλίας με τους Πράσινους. Δεν συνέβη το ίδιο για τον Παναθηναϊκό στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η διαφορά ποιότητας ήταν εμφανή και με τα γκολ των Χελγκουέρα και Ραούλ (2), οι «μερένχες» κέρδισαν με 3-0.

Το πρώτο τρίποντο, ήρθε στην έδρα της Σπάρτα Πράγας. Σε μία βραδιά από αυτές που είχε συνηθίσει τους φιλάθλους του ο Παναθηναϊκός, οι Καραγκούνης και Κωνσταντίνου χάρισαν τη νίκη με 2-0 μέσα στην Τσεχία. Ένα διπλό που εν τέλει, ήταν «μισή πρόκριση» για τον ελληνικό σύλλογο, καθώς συνδυάστηκε αρμονικά με την εντός έδρας νίκη στη Λεωφόρο επί των Τσέχων με 2-1.

Έτσι, η ήττα από την Πόρτο στην Πορτογαλία, σήμαινε πως ο Παναθηναϊκός ήθελε απλά ένα θετικό αποτέλεσμα στη Λεωφόρο κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, για να βρεθεί στα προημιτελικά. Με την δύναμη της έδρας, έκανε την παρέα του Ραούλ να… «τρομάξει». Οι Πράσινοι προηγήθηκαν δύο φορές, όμως οι «μερένχες» απάντησαν και στις δύο, με αποτέλεσμα το ματς να λήξει στο 2-2 και το «τριφύλλι» να προκριθεί στους «8».

«Αχ ρε Βλάοβιτς»…

Η Μπαρτσελόνα είναι το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό. Η «συνταγή» ίδια. Η Λεωφόροςμετατρέπεται και πάλι σε κάστρο και το εύστοχο πέναλτι του Άγγελου Μπασινά, προετοιμάζει το έδαφος για μία ιστορική πρόκριση στο Καμπ Νου. Το 1-0 ήταν το «χρυσό» προβάδισμα που έπρεπε να εκμεταλλευτεί το «τριφύλλι».

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με τρομερό σουτ, το μετατρέπει σε όνειρο. Μία στιγμή που κάνει όλη την Ελλάδα να μένει καθηλωμένη στις οθόνες της. Ωστόσο, γρήγορα το όνειρο πάει για να γίνει εφιάλτης. Δύο γκολ του Λουίς Ενρίκε και ένα του, μετέπειτα ποδοσφαιριστή του ΟλυμπιακούΣαβιόλα, διαμορφώνουν το 3-1, το οποίο δίνει την πρόκριση στους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός παλεύει και… τρομάζει. Πέναλτι που δεν δόθηκε, απόκρουση πάνω στην γραμμή και η στιγμή του Γκόραν Βλάοβιτς. Αυτά τα λίγα εκατοστά που η μπάλα δεν δέχθηκε να μειώσει για να φέρει το 3-2. Ο κόσμος του «τριφυλλιού» οριακά έτοιμος να πανηγυρίσει αλλά η μπάλα πάει άουτ. Έτσι μπήκε και ο επίλογος σε μία από τις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0