Retro Stories

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το μπαράζ του Βόλου και οι κόντρες στο κατάμεστο ΟΑΚΑ στη δεκαετία του ’80…

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Το μπαράζ του Βόλου και οι κόντρες στο κατάμεστο ΟΑΚΑ στη δεκαετία του ’80…

Οι αγώνες μεταξύ του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού χαρακτηρίζονται, και όχι άδικα, ως τα απόλυτα ντέρμπι στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Η μητέρα των μαχών, που η φήμη της έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της χώρας. Δεν είναι μονάχα ο αριθμός των διακρίσεων και των τίτλων των δυο ομάδων που καθιστά την αναμέτρηση σημαντική, είναι και η μαζικότητα των φίλαθλων που τις ακολουθούν, είναι το πρεστίζ που καθορίζεται από μια νίκη ή ένα στραβοπάτημα. 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Πάνος Δημητρίου 

Σε εκείνη την πολύ ιδιαίτερη δεκαετία του ‘80 σχεδόν πάντα αυτή η κόντρα καθόριζε  και το ποιος θα είχε το πάνω χέρι στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!  

Εν αναμονή του παραδοσιακού ντέρμπι του πρωταθλήματος, το «BN Sports» κάνει ένα γρήγορο flashback στο χρόνο και σας μεταφέρει σε τρία σημαντικά ντέρμπι από την δεκαετία του ’80 που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων.

Το μπαράζ του Βόλου (1982)

Ήταν η λογική κατάληξη ενός πρωταθλήματος, που στα χρόνια του επαγγελματισμού, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το πιο επεισοδιακό. Το μενού εκείνης της περιόδου ήταν γεμάτο από συγκινήσεις και χρώματα ερυθρόλευκης και πράσινης απόχρωσης. 

Με δυο ντέρμπι να λήγουν ισόπαλα (1-1, το ένα σε ουδέτερο γήπεδο στην Πάτρα και το άλλο στη Λεωφόρο), με δικαστικές διαμάχες λόγω της υπόθεσης Μπουμπλή του Χουάν Ραμόν Ρότσα δηλαδή, και των διαδικασιών ελληνοποίησης του, με μια επεισοδιακή αναμέτρηση στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου που βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό (3-2 στην παράταση) τους 
«ερυθρολεύκους» με φρικτά παράπονα για το διαιτητικό τρίο και μια επική ανατροπή των Πειραιωτών που επέστρεψαν στο πρωτάθλημα από το -6 (με βαθμολογικόσύστημα 2-1-0) και ισοβάθμησαν μια αγωνιστική πριν το τέλος, το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε ο αγώνας μπαράζ που ορίστηκε μετά κόπων και βασάνων για τις 29/06/1982 στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου.

Οι δύο ομάδες, φανερά εξουθενωμένες, τόσο αγωνιστικά από τον μαραθώνιο του πρωταθλήματος όσο και ψυχολογικά, από τις βαθμολογικές ανακατατάξεις και εξωαγωνιστικές διαδικασίες, κατέβηκαν στο γήπεδο με μοναδικό κίνητρο την κατάκτηση του τίτλου και όχι για να προσφέρουν κάποιο θέαμα.

1982_A.jpg

Οι ερυθρόλευκοι φανερά ανεβασμένοι από το ντεμαράζ των τελευταίων αγωνιστικών και την ισοβαθμία με τον «αιώνιο» αντίπαλο έδειχναν σε καλύτερη κατάσταση. Από την άλλη, οι πράσινοι μπορεί να έκλεισαν το πρωτάθλημα με το μούδιασμα της απώλειας ενός σίγουρου, για εκείνους τίτλου, όμως με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στη Λάρισα λίγες εβδομάδες πριν το μπαράζ, κατέβαιναν με θετικό πνεύμα και μοναδικό στόχο το νταμπλ. Θα στερούνταν όμως τις υπηρεσίες των τιμωρημένων Κυράστα και Γαλάκου.

Ο αγώνας ήταν φτωχός από πλευράς θεάματος, κυρίως λόγω της κρισιμότητας του αλλά και της πόλωσης που είχε διαμορφωθεί. Το ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί στους αγώνες του Παγκοσμίου κυπέλλου της Ισπανίας που ήταν σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ που είχε αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη του μπαράζ, βρισκόταν στα γήπεδα της Ιβηρικής. Κατά συνέπεια επιστρατεύτηκε για την περιγραφή του αγώνα ο Φίλιππας Συρίγος!

Ο Ολυμπιακός με σφιχτή άμυνα και ξαφνικές αντεπιθέσεις κατάφερε να προηγηθεί νωρίς με τον Ουρουγουανό Εσταβίγιο. Ένα γκολ αποτέλεσμα ωραίου συνδυασμού του με τον Αναστόπουλο, που αιφνιδίασε το τριφύλλι. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και πέτυχαν και δεύτερο τέρμα με τον Μητρόπουλο πριν την ολοκλήρωση του Α’ ημιχρόνου που όμως ακυρώθηκε ως φάουλ πάνω στον Καψή. Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει και να ξεφύγει από την τακτική της φλύαρης κατοχής όμως ο Νίκος Αναστόπουλος είχε αντίθετη άποψη. Σε μία ανύποπτη φάση ξεφεύγοντας από τους Κόβη και Καψή θα πλασάρει τον Κωνσταντίνου για να βάλει την ομάδα του με δυο γκολ μπροστά στο 70 λεπτό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους πράσινους σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής, με τακτική φουλ επίθεσης που θα οδηγούσε στη μείωση του σκορ με κεφαλιά του Ζιάκου στο 82ο λεπτό.

Στον υπολειπόμενο χρόνο τίποτα δεν θα άλλαζε και οι ερυθρόλευκοι θα κατακτούσαν το τρίτο συνεχόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους και δεύτερο σε αγώνα μπαράζ.

Δείτε τα εκτενή και σπάνια στιγμιότυπα του αγώνα μπαράζ εδώ:



1985-86: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2

Είναι από τα ματς εκείνα όπου ο Δημήτρης Σαραβάκος έβαλε την προσωπική του πινελιά. Ο μεγάλος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχε σκοράρει δις στο συγκεκριμένο ντέρμπι, με το δεύτερο γκολ να μνημονεύεται ακόμα και σήμερα. Ο αγώνας είχε οριστεί για τις 09/11/1985 στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Μπορεί το πρωτάθλημα να βρισκόταν ακόμη στο 1/3 του, όμως ο αγώνας αποτελούσε ένα τεστ τόσο για τον ανανεωμένο Ολυμπιακό όσο και για τον Παναθηναϊκό που προερχόταν από μια καταπληκτική πορεία την προηγούμενη χρονιά στην Ευρώπη, αλλά και μια αποτυχία στην αρχή της σεζόν 85/86, με τον πρόωρο αποκλεισμό του από την Τορίνο.

Ο αγώνας που ορίστηκε να διεξαχθεί Σάββατο, μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση με τη σύμφωνη πάντα γνώμη και των δύο ΠΑΕ, πράγμα σπάνιο για την εποχή ενώ στο γήπεδο βρίσκονταν 74.000 φίλαθλοι και των δυο ομάδων, αφού δεν υπήρχαν τότε κενές ζώνες ασφαλείας.

sddefault_2.jpg

FB_IMG_1633090831501.jpg

Σε έναν γεμάτο αγώνα που ξεσήκωσε τους φιλάθλους οι φιλοξενούμενοι πιο αποτελεσματικοί, πιο ουσιαστικοί και με το άστρο του Δημήτρη Σαραβάκου να ανατέλλει κατάφεραν να μετουσιώσουν τις ευκαιρίες τους σε γκολ και κατάφεραν να φύγουν με το διπλό. Ήταν το πρώτο ντέρμπι που έβρισκε τους δυο πρώην ερυθρολεύκους Νίκο Σαργκάνη και Νίκο Βαμβακούλα να φορούν την πράσινη φανέλα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πείσμα το Α’ μέρος όμως ο «μικρός» του τριφυλλιού αφού ξεπέρασε τους Κοκολάκη και Παπαμιχαήλ έκανε στο 26ο λεπτό το 0-1.Είχε προειδοποιήσει την άμυνα των αντίπαλων χάνοντας δυο ευκαιρίες στο 3’ και στο 21’ ενώ είχε και δοκάρι στο 39.

Το Β’ ημίχρονο παρουσίαζε το ίδιο μοτίβο με τον Ολυμπιακό να έχει την πρωτοβουλία κινήσεων αλλά μέχρι εκεί. Όλα άλλαξαν στο 71,’όταν ο διαιτητής Γιαννακουδάκης απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Ρότσα κι εκείνος με μία πρωτόγνωρη κίνηση για τα Ελληνικά χρονικά των γηπέδων, έδωσε το χέρι του παραδεχόμενος το λάθος του.

Κι ενώ όλοι θα περίμεναν την ερυθρόλευκη αντεπίθεση, ο Σαραβάκος με ένα έξυπνο σουτ βολέ θα «κρεμάσει» τον Παπαμιχαήλ για να διευρύνει το προβάδισμα των φιλοξενουμένων. Στα τελευταία δέκα λεπτά οι ερυθρόλευκοι θα κέρδιζαν δυο πέναλτι. Στο 85 όμως ο Σαργκάνης θα έλεγε «όχι» στην εκτέλεση του Γιουγκοσλάβου Σέστιτς, όμως δεν θα κατάφερνε το ίδιο, 5 λεπτά αργότερα, κόντρα στον παλιό του συμπαίκτη, τον Νίκο Αναστόπουλο σε μια μάλλον αυστηρή απόφαση του διαιτητή. Το τέλος του αγώνα βρήκε θριαμβευτές τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, αποτέλεσμα που τους έδωσε τεράστια ώθηση για την κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν εκείνη. 

Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνα εδώ:



FB_IMG_1633090961118.jpg


20211002_231143.jpg

1986-87: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1

Τον Φεβρουάριο του 1987 έγινε το ματς που εγείρε την πλάστιγγα του τίτλου για την σεζόν 86 - 87 στον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι προπορεύονταν στη βαθμολογία από τον Οκτώβριο του ’86 έχοντας τους ΟΦΗ και ΠΑΟΚ να τους κοντράρουν σε απόσταση ασφαλείας. 

Ο Παναθηναϊκός παρουσιαζόταν αγνώριστος , σε σχέση με την περασμένη σεζόν (85/86) με αλλαγή προπονητή στην αρχή του Α’ Γύρου με πρόωρο αποκλεισμό από το Κύπελλο Πρωταθλητριών και με το κλίμα στην Παιανία να είναι «βαρύ» μεταξύ των παικτών και με «τριβές» με τον απερχόμενο κόουτς (Ίβιτς).

Το ίδιο χρονικό διάστημα οι «ερυθρόλευκοι» με κορυφαίους τους Αναστόπουλο, Αποστολάκη και με τη σημαντική συμβολή του Ανδρέα Μπονόβα ,πετύχαιναν συνεχείς νίκες θέτονταςσοβαρή υποψηφιότητα για μια άνετη τελική επικράτηση. Με την έλευση του 1987 το τοπίο άλλαξε. Οι «πράσινοι» βελτιώθηκαν αισθητά, θυμίζοντας την ομάδα της διετίας ‘84- ‘86. Η παρουσία του Δανιήλ στην τεχνική ηγεσία έδωσε αυτοπεποίθηση με συνέπεια να πλησιάσουν απειλητικά τον Ολυμπιακό. Η μεταξύ τους αναμέτρηση θα ξεκαθάριζε εάν οι πράσινοι θα έμπαιναν γερά στην κούρσα για τον τίτλο ή οι «ερυθρόλευκοι» θα συντηρούσαν τη διαφορά.

Ο αγώνας που διεξήχθη στις 15/02/1987, μπροστά σε 74.252 θεατές ξεκίνησε νωθρά με τις δυο ομάδες να κατεβαίνουν με πρώτο στόχο να μη δεχθούν τέρμα. Τα πάντα άλλαξαν όμως. στα επεισοδιακά 5 τελευταία λεπτά του Α’ ημιχρόνου.

ΗΧΩ_1987.jpg

1982_ΗΧΩ_ΜΠΑΡΑΖ.jpg

Κόρνερ του Σαραβάκου στο 40’ και κεφαλιά του Ζάετς για το 0-1. Όλοι πίστεψαν ότι αυτό θα ήταν το σκορ του ημιχρόνου αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, που λεγόταν Αλέξης Αλεξίου. Με την σέντρα σχεδόν και ύστερα από εκτέλεση φάουλ, ο αμυντικός του Ολυμπιακού θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Μήνου για να φέρει το ματς στα ίσια. Στο Β’ ημίχρονο ο αγώνας έδειχνε πως θα οδηγούμασταν σε μια ισοπαλία, μέχρι που ο Βασίλης Παπαχρήστου που είχε μόλις μπει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο, με κοντινό πλασέ θα έγραφε το 2-1 για τους γηπεδούχους. Ένα σκορ που έδωσε τη δυνατότητα στους Πειραιώτες να αποσπαστούν 7 πόντους από τον αιώνιο αντίπαλο και να διατηρηθούν σε απόσταση από τους υπόλοιπους διώκτες τους.

Θυμηθείτε τις καλύτερες φάσεις σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη:



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0