Retro Stories

Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 4-2: Η νύχτα που Δεληκάρης και Ρότσα «τρόμαξαν» τη Vecchia Signora! (video)

Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 4-2: Η νύχτα που Δεληκάρης και Ρότσα «τρόμαξαν» τη Vecchia Signora! (video)

Σαράντα ένα χρόνια, αλλά σε κάποιους μοιάζει σαν χθες! Μια μέρα σαν και σήμερα  (01/10) το 1980, ο Παναθηναϊκός φοράει το ευρωπαϊκό του «κοστούμι», επικρατεί με 4-2 της Γιουβέντους, έχοντας τους Δεληκάρη-Ρότσα σε μεγάλη ημέρα και ολοκληρώνει μία νίκη από αυτές που νοσταλγούν οι παλιοί και εμπνέονται οι νεότεροι!

Το ημερολόγιο έδειχνε 1 Οκτωβρίου 1980, όταν Παναθηναϊκός και Γιουβέντους, τέθηκαν αντιμέτωποι στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA.

Το «χάσμα» ποιότητας των δύο ομάδων ήταν, σαφώς, μεγάλο, κάτι που φάνηκε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, αφού οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 4-0 από τη «Βέκια Σινιόρα» στο Τορίνο! Άλλωστε, εκείνη η Γιουβέντους υπήρξε η βάση της Εθνικής Ιταλίας, που κατέκτησε μετά από 1,5 χρόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία!
bayern_2.jpg

Ωστόσο, η ρεβάνς στο Απόστολος Νικολαΐδης εξελίχθηκε σε τελείως διαφορετική υπόθεση. Έστω κι αν θεωρήθηκε ματς γοήτρου για τον Παναθηναϊκό και… αγγαρεία για τους Ιταλούς.

Στο τέλος της βραδιάς, με το 4-2 υπέρ των «πρασίνων» φάνηκε πως έπρεπε να λογιστεί ως αποστολή υψηλού κινδύνου, πόσο μάλλον, εφόσον Ρότσα και Δεληκάρης συνυπήρχαν στις τάξεις του Παναθηναϊκού!
DErQkn5XgAADYBb.jpg


Υπηρεσιακός… άθλος!

Ο κλοιός, μετά το 4-0 στο Τορίνο, είχε σφίξει για τα καλά.

Ο Ρόνι Άλεν απομακρύνθηκε ως βασικός υπαίτιος της βαριάς ήττας στην Ιταλία, αφού του χρεώθηκαν «εγκληματικές» επιλογές στο βασικό σχήμα, που δεν επέτρεψαν στην ομάδα να διεκδικήσει κάτι περαιτέρω στο Τορίνο!

Με την άλλοτε δόξα του συλλόγου στον πάγκο ως υπηρεσιακό προπονητή, τον Ανδρέα Παπαεμμανούηλ, ο Παναθηναϊκός ήταν άλλη ομάδα! Δεκατέσσερις ημέρες μετά το πρώτο παιχνίδι, η Γιουβέντους έρχεται στην Αθήνα, για την τέταρτη -συνολικά- αναμέτρηση των δύο συλλόγων.

Ποιος να φανταζόταν, όμως, τι θα ακολουθούσε;
papaemmanouil_2.jpg


Τόσο κοντά σε ένα «θαύμα», που ολοκληρώθηκε στον επόμενο γύρο!

Το «τριφύλλι» ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 31ο λεπτό, όταν ο Τζεντίλε, στην προσπάθειά του να απομακρύνει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντίνο Τζοφ, πετυχαίνοντας αυτογκόλ!

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Παναθηναϊκός απέκτησε προβάδισμα δύο τερμάτων, όταν ο Αντρεούτσι επωφελήθηκε από τις κόντρες και έγραψε το 2-0, κάνοντας το όνειρο της ισοφάρισης του σκορ της πρώτης αναμέτρησης να μη μοιάζει τόσο μακρινό!
pao_6.jpg

Ωστόσο, οι Ιταλοί κερδίζουν, άμεσα, πέναλτι!

Ο Καούζιο σημάδεψε τη «ρίζα» του δοκαριού, αλλά ο ερχόμενος Μπέτεγκα, με δυνατή κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κωνσταντίνου στο 37ο λεπτό, «γκρεμίζοντας» το όνειρο της ανατροπής.

Στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει και τρίτο γκολ, όταν ο Λιβαθηνός νίκησε στον αέρα την άμυνα της Γιουβέντους και έγραψε στο 68ο λεπτό το 3-1! Οι Ιταλοί είχαν και πάλι απάντηση, αφού ο Φανά μείωσε οκτώ λεπτά αργότερα, για να ακολουθήσει ένα γκολ μικρής σημασίας, αλλά μεγάλης ομορφιάς!

Ρότσα και Δεληκάρης συνδυάστηκαν άψογα, ο τελευταίος «πάτησε» περιοχή, άδειασε την ιταλική άμυνα και με όμορφο τελείωμα έγραψε το τελικό 4-2, δίνοντας τον κατάλληλο επίλογο σε μία νίκη που έκανε τον ελληνικό -και μη- Τύπο, να «παραληρεί» για τη σπουδαία εμφάνιση και νίκη του Παναθηναϊκού, επί ενός μεγαθηρίου, όπως η Γιουβέντους!
IMG_4182.jpg

Πού να ήξεραν, όμως, πως από τις πέντε φορές που επισκέφθηκε συνολικά τον Παναθηναϊκό, μόνο μία φορά θα έφευγε νικήτρια;

Όσον αφορά τη σεζόν εκείνη, στον αμέσως επόμενο γύρο του Κυπέλλου UEFA, οι Ιταλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πολωνική Βίτζεβ Λοτζ, έπαιξαν ξανά με τη φωτιά και αυτήν τη φορά κάηκαν, αφού αποκλείστηκαν στα πέναλτι!


Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ανδρέας Παπαεμμανουήλ): Κωνσταντίνου, Ζιάκος, Μπανάσας, Αγκουερόπολις, Κόβης, Λιβαθηνός, Ράουλ Αλφάρο (60′ Δεληκάρης), Κατσιάκος (25′ Αντωνίου), Αντρεούτσι, Ρότσα, Ντούρου Νικολάε

Γιουβέντους (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τζόφ, Κουκουρέντου, Όστι, Φουρίνο, Τζεντίλε, Σιρέα, Καούζιο (66′ Βέρτσα), Ταρντέλι, Μπέτεγκα, Μπρέιντι, Φάνα (82′ Πραντέλι)

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0