Retro Stories

Retro Stories 1970: Πως το εκτός έδρας γκολ μπήκε στη ζωή μας με τον αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φέγενορντ από μια άσημη ρουμανική ομάδα!

Retro Stories 1970: Πως το εκτός έδρας γκολ μπήκε στη ζωή μας με τον αποκλεισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φέγενορντ από μια άσημη ρουμανική ομάδα!

Το εκτός έδρας γκολ βγήκε από τη ζωή μας το περασμένο καλοκαίρι αλλά όταν είχε αποφασιστεί από πλευράς UEFA να χρησιμοποιηθεί, πριν μισό αιώνα είχαμε το πρώτο μεγάλο σοκ! Και ήταν ο αποκλεισμός της κατόχου του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης  Φέγενορντ από τους ερασιτέχνες της Ουνιβερισιτατέα Αράντ στη Ρουμανία ομάδας που στο πρώτο ματς πήρε παπούτσια και μπάλες από τους Ολλανδούς αλλά στο γήπεδο πέτυχε μία τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ήταν χειμώνας του 1967-68 όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σκεπτόμενη πως θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο ώστε τα παιχνίδια να μην πήγαιναν σε πάρα πολλές παρατάσεις και να μη χρειαζόταν να καταφεύγει ο διαιτητής σε στρίψιμο νομίσματος, που ήταν ο μόνος τρόπος τότε πριν καθιερωθούν και τα πέναλτι για να προκληθεί μία ομάδα σε περίπτωση απόλυτης ισορροπίας, κατέληξε στη λύση του εκτός έδρας γκολ! Η ισχύς του νέου κανονισμού θα ήταν από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο, 1969-70.

Η πρώτη σεζόν κύλησε ήρεμα και δεν είχαμε κάποια ομάδα που να χρειάζεται τα εκτός έδρας γκολ για να προκριθεί! Κανείς δεν περίμενε επίσης πως το πρώτο θύμα αυτού του νέου κανονισμού θα ήταν η ενέργεια πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου! Η ολλανδική Φέγενορντ που λίγους μήνες πριν είχε κατακτήσει το τρόπαιο λυγίζοντάς την Σέλτικ στον τελικό του Μιλάνου επικρατώντας στην παράταση με 2-1. Η κλήρωση είχε χαμογελάσει στους Ολλανδούς φέρνοντας αντιμέτωπους στους παίκτες του Έρνστ Χάπελ, ενός εκ των σπουδαιότερων προπονητών όλων των εποχών, μία ερασιτεχνική ομάδα από την πόλη Αράντ της Ρουμανίας που κατακτώντας τον τίτλο στο πρωτάθλημα της βαλκανικής χώρας την προηγούμενη σεζόν είχε ηττηθεί με 8-0 από τη Λέγκια Βαρσοβίας.

IMG_4117.jpg

Στο Αράντ υπήρχε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε πρώτες ύλες για το πανεπιστήμιο της πόλης και όλοι οι παίκτες δούλευαν ως εργάτες εκεί! Δεν ήταν όμως μία τυχαία ομάδα έχοντας κατακτήσει έξι φορές το πρωτάθλημα και έχοντας έναν ιδιοκτήτη του εργοστασίου, πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που αγαπούσε πάρα πολύ το ποδόσφαιρο και που έδωσε τα χρώματα του κόκκινου και άσπρο, λόγω της αγάπης του για την Άρσεναλ!

Ωστόσο σε εποχές υπαρκτού σοσιαλισμού η ομάδα έπαψε να έχει επιτυχίες αφού οι περισσότεροι ήταν φοιτητές ή εργάτες που έπαιζαν ωστόσο με εκείνους τους δυο σερί τίτλους είχαν την ευκαιρία να παίξουν στην Ευρώπη!

IMG_4123.jpg

Σίγουρα με το που άκουσαν την κλήρωση οι ίδιοι οι Ρουμάνοι πρώτα απ’ όλα, το είχαν δει απλά σαν μία ευκαιρία εμπειρίας απέναντι σε μία ομάδα με την ποιότητα και το όνομα της Φέγενορντ! Η προηγούμενη εμπειρία τους πάντως απέναντι στους Πολωνούς της Λέγκια δεν τους άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας!

Το πρώτο ματς έγινε στο Ρότερνταμ και η Φέγενορντ ήταν φανερά επηρεασμένη από την υπερπροσπάθεια που είχε καταβάλλει εναντίον της Εστουντιάντες. Τότε ο κάτοχος του Κυπέλλου Ευρώπης έπαιζε σε διπλά ματς για το Ιντερκοντινένταλ Καπ, το λεγόμενο Κύπελλο Κόσμου με τον νικητή του Κόπα Λιμπερταδόρες από τα Λατινική Αμερική αλλά τα παιχνίδια συχνά εξελίσσονταν σε μάχες σώμα με σώμα!

IMG_4121.jpg

Οι Ολλανδοί εξαντλημένοι σωματικά και νοητικά, από τη μονομαχία που τους έδωσε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου με το 2-2 στην Αργεντινή και τη νίκη στις 9 Σεπτεμβρίου του 1970 με 1-0, ήταν άνευροι και χωρίς να φορτσάρουν στο «Ντε Κάιπ», έμειναν στο 1-1 απέναντι στους ηρωικούς Ρουμάνους. Μάλιστα βρέθηκαν πίσω στο σκορ από μία κεφαλιά του Ντουμιτρέσκου. Αν ο γκολκίπερ Τσορνέα δεν έχανε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του σε ένα μακρινό σουτ του Γιάνσεν, η ήττα θα ήταν πολύ πιθανή!

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως την παραμονή του αγώνα, όταν εμφανίστηκε για προπόνηση στο γήπεδο η αποστολή της Αράντ, υπήρξαν περιπαικτικά σχόλια σχετικά με την εμφάνιση των Ρουμάνων. Ένας μάλιστα από το τεχνικό επιτελείο του Ερνστ Χάπελ τόλμησε να πει πως «αυτοί πεινάνε, να τους δώσουμε κάτι μην λιποθυμήσουν» γελώντας για να τον κατακεραυνώσει ο Αυστριακός τεχνικός λέγοντας του πως ήταν απαράδεκτο να λέγοντα τέτοια πράγματα για αντιπάλους! «Ο κάθε αντίπαλος απαιτεί σεβασμό και αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα στην χώρα τους! Όποιος δε δείχνει σεβασμό δεν μου κάνει ως συνεργάτης» είπε ο Χάπελ και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά θα οδηγήσει στο τέλος της συνεργασίας εάν επαναληφθεί! Οι Ολλανδοί πάντως προσφέρθηκαν να δώσουν ρούχα προπονήσεις και παπούτσια καθώς και 10 μπάλες στους Ρουμάνους που δεν είχαν τίποτα μαζί τους, πέραν της στολής, για να παίξουν!

IMG_4119.jpg

Το τελικό 1-1 ήταν απόλυτα δίκαιο ως αποτέλεσμα με τους Ρουμάνους να νιώθουν ικανοποιημένοι αλλά κανείς δεν φοβήθηκε στο στρατόπεδο των Πρωταθλητών Ευρώπης και Κόσμου! Όλοι πίστευαν σε νίκη στη Ρουμανία! Ωστόσο η μαζική άμυνα των γηπεδούχων, που είδαν το παιχνίδι ως τελικό και μία ακόμη κακή εμφάνιση των Ολλανδών έφεραν το τέλος της σύντομης παρουσίας της Φέγενορντ στην κορυφή.

Το ματς τελείωσε 0-0 και το σύστημα των εκτός έδρας γκολ για πρώτη φορά είχε θύμα και μάλιστα την κάτοχο του τίτλου! «Ήμασταν απαράδεκτοι και ντρέπομαι!» ήταν τα λόγια του Χάπελ! Μάλιστα τιμώρησε τους ποδοσφαιριστές του, στερώντας τους οποιοδήποτε ρεπό για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες!

IMG_4120.jpg

Η Αράντ στον επόμενο γύρο συνετρίβη με συνολικό σκορ 6-1 από τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, ο οποίος αφού απέκλεισε και την Καρλ Τσάις Ιένα, από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (2-3 4-0) θα έφτανε στα ημιτελικά όπου θα αποκλειόταν από τον Παναθηναϊκό. Η Φέγενορντ θα παραχωρούσε στο τέλος χρονιάς την θέση της στην κορυφή της Ευρώπης στον άσπονδο εχθρό της, Άγιαξ που ερχόταν με φόρα και που θα άλλαζε το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια έως το 1974.

Εκείνος ο αποκλεισμός της Φέγενορντ, μέχρι και σήμερα, είναι καταγεγραμμένος ως μία τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0